YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
torstai 30. joulukuuta 2010
HOVIJÄLKIRUOKA
Anna Hilda on antanut hovijälkiruoalle arvosanan 10+ ja resepti kuulostaa muutenkin riittävän juhlalliselta uudenvuoden yön "kahvipöytään". (Marenki sopii myös mainiosti sampanjan seuralaiseksi.) Mutta; kermavaahtolaastilla koottu marenkipyramidi kuulostaa melko uskaliaalta, uhkarohkealtakin.
Siispä pinoan hovijälkiruoan korkeareunaiseen lasikulhoon, lopputulos on englantilaisen trifle- jälkiruoan ja uusiseelantilaisen pavlova-marenkikakun supisuomalainen risteytys. Ja nyt kun lasimalja pitää koko komeuden kasassa, voin huoletta lisätä täytteeksi jäätelöäkin. Rosé sampanjan värisen marengin saan aikaiseksi muutamalla tipalla punaista elintarvikeväriä. Kattaukseen vielä vaaleanpunaiset pellavaliinat, pinkkejä värivaloja ja turkoosinsinisiä astioita. Pienet muutokset päivittävät hovijälkkärin suoraan 2000-luvulle. Vuosi vaihtuu värikkäästi, mukana kulkee silti aina "jotain vanhaakin"...
MAKEAA UUTTA VUOTTA !
*********************************************
HOVIJÄLKIRUOKA vuodelta 1909
6 munanvalkuaista
12 rkl. sokeria
1/2 ltr. hyvää kermaa
1/2 suklaakakkua
3 dl. kermaa
2 dl. sokeria
Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja vatkaamista jatketaan vielä noin 15 min. Sitten seulotaan hienoimpia sokerijauhoja varovasti ja vähitellen sekaan. Lusikalla pannaan voidellulle ja perunajauhoilla jauhotetulle pellille pieniä, korkeita kakkuja, tahi painetaan paperitötterön läpi eri muotoisia leivoksia, jotka kuivataan heikossa uuninlämmössä.
Suuria munanvaahtoleivoksia ladotaan korkeaksi pyramiidiksi. Osa vaahdoksi vatkatusta kermasta pannaan kerroksien väliin. Suklaa, kerma (3 dl.) ja sokeri keitetään paksuksi liemeksi, joka jäähdytetään ja sitten kaadetaan munavaahtoleivoksille. Jälkiruoka koristellaan kermavaahtojäännöksellä.
********************************************
HOVIJÄLKIRUOKA nykykielellä
= uudenvuoden yön pavlova
6 kananmunanvalkuaista
ripaus suolaa
1 dl sokeria
(elintarvikeväriä)
1 dl kevytkermaa
100 g taloussuklaata
2 1/2 dl Flora visipiä (20%)
ripaus sokeria
1/2 l vaniljajäätelöä
Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi, mausta valkuaisvaahto sokerilla (ja värjää elintarvikevärillä). Levitä marenkiseos haluamasi kokoisiksi kiekoiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. (Tästä ohjeesta tulee 8 kpl halkaisijaltaan 15 cm kokoisia marenkikiekkoja). Pidä marenkipohjia 100 asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes ne kuivuvat. Irrota kiekot varovasti leivinpaperista. Käytä vasta jäähtyneinä.
Sulata suklaa kevytkerman sekaan, sekoita kastikkeeksi ja siirrä sivuun jäähtymään.Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta kevyesti sokerilla.
Aseta ensimmäinen marenki lasikulhon pohjalle, pinoa marenkipohjan päälle jäätelöä ja kermavaahtoa, nosta seuraava marenki kanneksi, jatka näin kunnes olet rakentanut sopivan korkuisen kakun. (Jos marenkeja jää yli, ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa). Valuta lopuksi suklaakastike marenkikakun päälle ja tarjoa saman tien.
********************************************
perjantai 24. joulukuuta 2010
PEHMEÄ MAUSTEKAKKU
Joulun tunnelma rakentuu valosta, tuoksuista, perinteistä ja rakkaudesta.
Sisältä vaalean (ja purutuntumalta vähän omalaatuisen) maustekakun sata vuotta vanhasta reseptistä löytyy ripaus näitä kaikkia.
TUNNELMALLISTA JOULUA !
*****************************************
PEHMEÄ MAUSTEKAKKU vuodelta 1909
2 munaa
2 dl. sokeria
1/2 tl. hienonn. kardemummaa
1 tl. hienonn. kaneelia
1 tl. hienonn. inkivääriä
2 tl. hienonn. pomeranssinkuoria
1/2 dl. sulatettua voita
3 dl. kermaa
1 tl. soodaa
4 1/2 dl. vehnäjauhoja
Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi, mausteet, pesty, sulatettu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan lämpimässä uunissa noin 1 tunti.
******************************************
PEHMEÄ MAUSTEKAKKU nykykielellä
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1/2 dl voisulaa
3 dl kevytkermaa
1 tl leivinjauhetta
4 1/2 dl vehnäjauhoja
ylimääräistä voita kakkuvuoan voiteluun
korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
tomusokeria kakun koristelemiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan voisula, kerma ja jauhoihin sekoitetut kuiva-aineet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, paista 180 asteisessa uunissa noin tunti (kokeile kypsyys puutikulla, kypsän kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa). Anna jäähtyä, ripottele tomusokeria koristeeksi juuri ennen tarjoamista.
********************************************
maanantai 20. joulukuuta 2010
JOULULIMPPU
Halusin tehdä joulun kunniaksi käsityönä räätälöidyn limpun, mutta Anna Hildan aikainen joululimppu vaikutti melko konstikkaalta: "mämmimaltaita, taikinajuurta ja helmeilevää vettä" !
Olin kuitenkin saanut päähäni idean omatekoisesta joululimpusta, ja tiesin ettei sisälleni tulisi joulurauhaa ennen kun ottaisin kuuman limpun uunista. Alkoi eri limppureseptien yhteensovittaminen, ensin teoriassa ja sitten koelimppujen muodossa. Osasta tuli liian maltaisia, toisista liian imeliä...tämä viimeisin sovellus on mielestäni ehdottomasti paras: yksinkertaiset työvaiheet ja helpot raaka-aineet. Makukin oli kohdallaan, tai sitten se vain maistui niin älyttömän hyvältä koska oli omatekoista?!
*********************************************
JOULULIMPPU vuodelta 1909
2 1/2 ltr. lämmintä vettä
700 gr. mämmimaltaita
3-3 1/4 kg. ruisjauhoja
3 rkl. suolaa
1/2 ltr. hapanta taikinajuurta
2 rkl. hiivaa
(3 dl. siirappia)
1 1/2 litraan lämmintä vettä sekoitetaan maltaat, ruisjauhoja sirotellaan pinnalle paksu kerros, tämä peitetään asetetaan lämpimään paikkaan 1/2-1 tunniksi imeytymään. Puoli litraa helmeilevää vettä lusätään seokseen, joka vatkataan holellisesti, jauhoja sirotellaan pinnalle ja annetaan taas imeytyä.
Puolen tunnin kuluttua lisätään jäljellä oleva vesi kiehuvana seokseen, jota sen jälkeen vatkataan, kunnes se jäähtyy. Sitten sotketaan taikinaan suola, hiiva, joka on liuotettu tilkkaseen haaleata vettä, hapanjuuri sekä loput jauhot. Ellei taikina ole imeytynyt kylliksi, pannaan siihen siirappi.
Kun taikina on hyvin noussut, vanutetaan se leivinpöydällä ja muodostetaan pyöreiksi limpuiksi, joita sitte kun ovat nousseet, kypsennetään kuumassa uunissa 1 tunti.
********************************************
JOULULIMPPU NYKYKIELELLÄ
3 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja ja ylimääräistä leipomiseen
2 tl suolaa
2 tl kuminan siemeniä
2 tl aniksen siemeniä
2 tl fenkolin siemeniä
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1/2 l piimää
1 1/2 dl siirappia
50 g huoneenlämpöistä Oivariinia
lisäksi tarvitset voiteluun 1/2 dl vettä ja 1/2 dl siirappia
Mittaa kuiva-aineet kulhoon. Lämmitä piimä 42 asteiseksi (hieman kättä lämpimämmäksi) ja kaada jauhoseoksen joukkoon. Alusta sekaan siirappi ja rasva. Vaivaa taikinaa ainakin 15 minuuttia, kunnes se on tasaista ja venyvää. Anna nousta liinan alla tunti.
Jauhota leivinalusta ja pyöritä taikinasta kaksi limppua. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota liinan alla vielä puoli tuntia.
Pistele limppujen pintaan haaukalla reikiä ja paista 200 asteisessa uunissa reilu puoli tuntia. Voitele kuumat limput siirappivedellä.
*********************************************
keskiviikko 15. joulukuuta 2010
PORKKANALAATIKKO
Anna Hildan aikaan on kuivia leivänkannikoita ollut varmaankin paremmin saatavilla kuin kaukomaiden kallisarvoista riisiä. Ehkä juuri siksi 100 vuotta sitten porkkanalaatikkoa jatkettiin korppujauholla keitetyn riisin sijasta. Hiilihydraattia molemmat...kenties sadan vuoden päästä joulun hienostunut perinnelaatikko tehdään pelkästä luomuporkkanasta?
******************************************
PORKKANALAATIKKO vuodelta 1909
3/4 kg. porkkanoita
vettä
suolaa
2 1/2 dl. survottuja korppuja
2 1/2 dl. maitoa
3 rkl. sulatettua voita
2 munaa
suolaa
sokeria
(hienonn. muskottia)
Porkkanat huuhdotaan puhtaiksi ja keitetään pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Sitten ne kuoritaan ja hienonnetaan raastimella, joilloin muut yllämainitut ainekset hämmennetään sekaan. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunissa.
********************************************
PORKKANALAATIKKO nykykielellä
1 kg porkkanoita
suolaa
2 1/2 dl korppujauhoja
2 1/2 dl maitoa
3 rkl voisulaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustkottipähkinää
ylimääräistä voita paistovuoan voiteluun
Kuori ja pilko porkkanat, keitä ne pehmeiksi suolavedessä, valuta ja survo perunanuijalla. Sekoita korppujauhot, maito, voi ja munat sekaan. Mausta suolalla, sokerilla ja muskotilla.
Kaada porkkanaseos voideltuun uunivuokaan, paista laatikkoa 30-40 minuuttia.
**********************************************
perjantai 10. joulukuuta 2010
PAAHDETUT KASTANJAT
Kastanjat eivät ole suurinta herkkuani, mutta niiden tuoksu tuo tuulahduksen keskieurooppalaista joulunalustunnelmaa. Siellä hehkuvan kuumista kastanjapadoista nousee ihanan pehmeä ja hieman paahteinen tuoksu, sellainen, mitä nuuskisi mielellään Suomenkin talvessa.
Löysin isoäidin keittokirjasta täsmäohjeet kastanjafiilistelyyn ja lähikaupasta ranskalaisia kastanjoita, eikä mennyt kauaakaan kun meillä jo maisteltiin kotipaahtoisia kastanjoita. Noh, niiden maku ei kyllä edelleenkään voittanut suosiotani, mutta se hurmaava tuoksu; se oli aito ja aromikas, se leijaili keittiöstä olohuoneeseen, eteisen kautta aina rappukäytävään asti. Se oli mitä hienostunein tervetulotoivotus pikkujouluvieraille.
*******************************************
PAAHDETUT KASTANJAT vuodelta 1909
1/2 kg. kastanjoita
karkeita suoloja
Kastanjat huuhdotaan, pyyhitään kuiviksi ja niiden kärjet leikataan ristiin auki. Ne asetetaan paksujen suolakerroksien väliin kannelliseeen rautapannuun ja paistetaan joko uunissa tahi hiilloksella, pannua on silloin tällöin pudisteltava.
Noin 20-30 min. kuluttua ovat kastanjat paistuneet kypsiksi, jolloin kuoretkin irtaantuvat helposti. Tarjotaan vaahdoksi hierotun voin kera.
******************************************
PAAHDETUT KASTANJAT nykykielellä
kastanjoita
karkeaa merisuolaa
voita (huoneenlämpöistä)
Huuhdo ja pyyhi kastanjat talouspaperilla. Tee jokaisen kastanjan suippoon päähän ristiviilto (varo lipsuvaa veistä) ja aseta pystyyn uunivuokaan, merisuolapedille.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kuori irtoaa helposti, mutta sisus on vielä pehmeää. Dippaa huoneenlämpöiseen voihin ja nauti lämpiminä.
******************************************
sunnuntai 5. joulukuuta 2010
VIIPURIN RINKILÄ
Viipurinrinkelin, tai -rinkilän, niin kuin sitä sata vuotta sitten kutsuttiin, voisi julistaa itsenäisyyspäivän nimikkoleivonnaiseksi. Eteläkarjalaisen perinnerinkulan tarina on yhtä herkullinen kuin itse rinkeli. Resepti on peräisin Viipurin fransiskaanimunkkien luostarista, mistä se aloitti Suomen valloituksensa 1500-luvulla luostarin toiminnan lakattua, uskonpuhdistuksen jälkeen.
Pietari Brahe tilasi Viipurista rinkeleitä varta vasten Turun Akatemian vihkiäisiin vuonna 1649 ja tsaari Aleksanteri III sai viikottain 6 rinkeliä kuriirinpostina. Pietarin yläluokka hullaantui rinkeleihin, yhtälailla kuin tavallinen rahvaskin, Anna Hilda muiden mukana. Resepti aloitti maailmanvalloituksensa, ja ennen toista maailmansotaa isoäidin kotikulmilla Lappeella, nykyisessä Lappeenrannassa, oli 60 taloa, missä taidettiin rinkelinteko. Anna Hildakin leipoi itse rinkeleitä, isoäiti on raapustanut reseptin reunaan arvosanan 10.
Sanotaan että jokaisen rinkelintekijän resepti ja maku on omansa, mutta sorkat ovat kaikissa "parraan makuset". Joten: sitä parasta, rinkelin sorkan makuista, historiallisen hienoa itsenäisyyspäivää kaikille !
*********************************************
VIIPURIN RINKILÄ vuodelta 1909
50 g hiivaa
4 munaa
450 gr. sokeria
7 dl. haaleata maitoa
2 tl. hienonn. kardemummaa
1/2 tl. hienonn. muskottikukkaa
125 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
1 3/4 kg. vehnäjauhoja
voitelemiseen 1 muna
Hiiva liouotetaan tilkkaseen haaleata vettä; vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Munat ja sokeri vatkataan, haalea maito, mausteet, osa vehnäjauhoista ja noussut hiiva lisätään, jonka jälkeen hierottu voi ja loput jauhot sotketaan taikinaan; alustamista jatketaan kunnes taikina käy notkeaksi.
Kun taikina on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vanutetaan se hyvin huolellisesti leivin pöydällä ja leivotaan neljäksi rinkiläksi, jotka sitte kun ovat nousseet, sivellään vatkatulla munalla ja kypsennetään hyvässä, tasaisessa uuninlämmössä.
********************************************
VIIPURIN RINKILÄ nykykielellä
=VIIPURINRINKELI
3 kananmunaa
2 dl sokeria
5 dl maitoa
2 tl kardemummaa (jauhettua)
1/2 tl muskottia (jauhettua)
2 pussia (22 g) kuivahiivaa
n.1 kg vahnäjauhoja
150 g voita (huoneenlämpöinen)
voitelemiseen 1 kananmuna
Vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Lisää 42 asteinen maito (reilusti kädenlämpöinen) ja mausteet. Vispilöi taikinaliemeen osa jauhoista, joihn kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitelleen ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla reilu puoli tuntia.
Leivo taikina neljäksi päistään ohuemmiksi tangoksi (tai kahdeksaksi hoikemmaksi tangoiksi, jos haluat pikkurinkeleitä), nosta päät rinkelin keskelle, kiepauta ne kerran toistensa ympäri ja kiinnitä rinkelin paksuimmalle kohdalle. Nosta rinkelit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna nousta liinan alla vielä puoli tuntia.
Voitele rinkelit kananmunalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
*********************************************