perjantai 25. maaliskuuta 2011

LINNIT (blini)



Linneille Anna Hilda on antanut kymmenen pistettä ja kirjoittanut viereen vielä huomautuksen "laskiaisruokaa". Laskiainen kerkesi jo tältä talvelta mennä ohi, mutta maistuvathan nämä tuhdit lettuset muinakin kirpsakkoina pakkaspäivinä, kesähelteellä näitä ei söisi kukaan!

Meidän lähimarketin mätitiskiltä ei sammen eikä mateen mätiä löytynyt, kirjolohen mäti sai siis toimia kaviaarin korvikkeena. Vähän harmitti myös, etten omista blinipannua, tekeleistä kun tuli tavallisella paistinpannulla lähinnä amerikkalaisten pancakesien näköisiä. Kaiken lisäksi kotiraadin vatsat murisivat siihen malliin, etten ehtinyt nostattaa taikinaa neljää tuntia, muttei sekään ollut lopputuloksen kannalta kovin vaarallista. Blininnälkäiset koemaistajat antoivat  sata vuotta vanhalle reseptille saman arvosanan kuin isoäitikin.

____________________________________________


LINNIT (blini) vuodelta 1909

50 gr. hiivaa
2 dl. haaleata vettä
3 munaa
4 dl. haaleata kermaa
3 tl. suolaa
300 gr. tattarijauhoja
150 gr. vehnäjauhoja
1 dl sulatettua voita
4-6 dl. kiehuvaa maitoa

Hiiva liotetaan haaleassa vedessä. Munat vatkataan, kerma, liotettu hiiva, suola, jauhot sekä sulatettu voi vispilöidään joukkoon. Taikina asetetaan nousemaan 4-5 tunniksi. Kiehuva maito lisätään vähitellen että saadaan ohuenlainen taikina, josta paistetaan voidellussa pannussa linnejä. Ne tarjotaan kuumina sulatetun voin, kaviaarin tahi mateen mädin kera.

____________________________________________

LINNIT nykykielellä
=BLINIT

4 dl kermaa (+42 asteista)
3 kananmunaa
2 tl merisuolaa
50 g voita sulatettuna
4 dl tattarijauhoja
 2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
3-4 dl kiehuvaa maitoa
lisäksi tarvitset voita paistamiseen sekä mätiä, punasipulisilppua ja smetanaa lisukkeeksi

Sekoita kuivahiiva jauhoihin, vatkaa munat, kerma, suola, voisula ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan nousta keittiöpyyhkeen alla ainakin tunti.

Ohenna taikina kiehuvalla maidolla vatkaamalla sopiva määrä maitoa taikinaan ja paista blinit paksuiksi letuiksi, tarjoa mädin, punasipulisilpun ja smetanan kanssa.
____________________________________________

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

KURKKUSALAATTI



Kurkkusalaatti on hölskykurkkujen lähisukulainen, niin samantapaiselta ohje kuulostaa, ja yhtä raikkaalta. Tulee väkisinkin kesä mieleen; savukalaa, uusia pottuja ja kurkkusalaattia, yöttömät yöt ja laineiden liplatus...noh, vielä tovi menee ennen kun tämän talven valkeus vaihtuu valkeiksi öiksi, tässä  tulee vain pientä esimakua.

___________________________________________

KURKKUSALAATTI vuodelta 1909

keskikokoinen kurkku
1 rkl suolaa
1 1/2 dl etikkaa
1-2 tl. sokeria
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 rkl. hienonn. dilliä ja persiljaa

Kurkku kuoritaan latvasta varteen päin ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Suola ripotellaan viipaleiden väliin, jotka jätetään suoloineen mehustumaan. Kurkun neste kaadetaan pois, etikka mausteiden kera kaadetaan päälle ja pinnalle ripotellaan hienonnettu dilli ja persilja.

___________________________________________

KURKKUSALAATTI nykykielellä

1 kurkku
1 rkl merisuolaa
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa (Rajamäen)
2 rkl sokeria
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl tillisilppua
1 rkl persiljasilppua

Kuori kurkku ja leikka vihannestenkuorijalla pitkiksi ohuiksi siivuiksi. Ripottele suola kurkkusiivujen  väliin, jätä itkemään 20 minuutiksi. Sekoita etikasta, sokerista ja valkopippurista kastike, puristele kurkkuja hellästi ja kaada irronnut neste pois. Valuta etikkakastike kurkkujen päälle ja möyhi kahdella lusikalla pohjia myöten niin että kastike leviää tasaisesti. Nosta tarjoiluastiaan ja ripottele koristeeksi tilli-  persiljasilppua.

_____________________________________________

tiistai 15. maaliskuuta 2011

HANNA-TÄDIN KAKUT


Anna Hilda on antanut Hanna-tädin kakuille sulkuihin arvosanan (10-), mutta raapustanut viereen 5. Ovatkohan pikkukeivät ensin maistuneet älyttömän hyviltä, ja sitten yliannostuksen jälkeen makupisteitä on enää irronnut vitosen verran? Voi kunpa tietäisi!


Niin tai näin, tämä resepti vaihtelevine arvosanoineen hymyilytti minua pitkään, ja vaikka kyse onkin vain tuikitavallisista normi-peruskekseistä, jäi näistä suuhun sekä mieleen tosi hyvä jälkimaku.

____________________________________________

HANNA-TÄDIN KAKUT vuodelta 1909

3 dl. sokeria
1 1/2 dl. kermaa
1 tl. soodaa
1 1/2 dl. voita
5 dl. vehnäjauhoja
3 dl. perunajauhoja

Kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan miedossa uuninlämmössä.

_____________________________________________

HANNA-TÄDIN KAKUT nykykielellä

200 g Oivariinia
3 dl sokeria
1 1/2 dl kermaa
5 dl vahnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Sekoita voista ja sokerista tahna, lisää kerma. Yhdistä kaikki kuiva-aineet ja lisää voi-kermaseokseen.
Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Tee taikinasta pieniä pyöryköitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paista 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia.
_____________________________________________

torstai 10. maaliskuuta 2011

APRIKOOSIPUURO




Aprikoosipuuro on ollut Anna Hildan aikana hyvän aterian makea piste iin päälle. Minulle riittä jälkiruoaksi kulaus espressoa, mutta aamupalapöydässä aprikoosisose maistuisi varmasti; luonnon jogurtin kanssa, puuron silmänä tai paahtoleivän levitteenä. Sen takia keitin puurosta hilloa ja kaadoin  sen tarjoiluvadin sijasta lasipurkkiin. Itse kun yritän vältellä sokeria, tein keitokseni sokeroimattomista aprikooseista, vieraspöydässä tarjoiltavaan hilloon voisin sekoittaa ehkä hieman sokeriakin.

Isoäidin kirjasta löytyi paahdetun leivänkin ohje. Eipä siinä paljoa soveltamisen varaa ole, nykyisin paahtoleipä kun valmistuu näppärästi napinpainalluksella. Resepti kertoo omaa tarinaansa; kuinka arki muuttuu sadassa vuodessa, se tuo samalla sympaattisen tuulahduksen vuosien takaa. Laitan sen tähän mukaan höysteeksi.

____________________________________________

APRIKOOSIPUURO vuodelta 1909

2 1/2 ltr. vettä
250 gr. kuiv. aprikoosia
2 dl. sokeria'5-7 rkl. perunajauhoja

Aprikoosit huuhdotaan lämpimässä vedessä ja pannaan sokerin kera veteen likoomaan oltaan ennen käyttämistä. Sitten ne keitetäänm samassa vedessä, kunnes pehmenevät ja paisuvat. Puuro suurustetaan perunajauhoilla, sekoitettuna tilkkaseen kylmää vettä, saa kiehahtaa, kaadetaan vadille jäähtymään ja pinta sokeroidaan.

___________________________________________

PAAHDETTU LEIPÄ vuodelta 1909

Ranskanleipää leiktaan ohkaisiksi viipaleiksi ja paahdetaan tasaisella hiilloksella tahi hyvällä tulella kuumassa paistinpannussa. Paahdettuja leipäviipaleita ei saa panna päällekkäin, sillä ne pehmiävät.

___________________________________________

APRIKOOSIPUURO nykykielellä
=APRIKOOSIHILLO

200 g kuivattuja sokeroimattomia aprikooseja
vettä
sokeria oman maun mukaan (ei välttämätön)

Laita aprikoosit kattilan pohjalle ja valuta vettä päälle niin paljon että hedelmät peittyvät. Liota aprikooseja yön yli.

Nosta kattila hellalle ja keitä turvonneita aprikooseja liotusvedessään 15 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella, nostele puhtaaseen lasitölkkiin. Tarjoa jäähtyneenä paahtoleivän levitteenä. (Huom. sokeroimatonta hilloa ei kannata tehdä urakalla varastoon, se säilyy kylmssä vain viikonpäivät.)

__________________________________________________

lauantai 5. maaliskuuta 2011

HERNEKEITTO



Laskiaiskeiton kohdalle Anna Hilda on raapustanut "Hyvää". Hyvää tämä onkin, yksinkertaista, mutta hyvää. Keltaisista herneistä valmistettu keitto tuo lisäksi pirteän väriläiskän pakkaspäivän ruokapöytään.

Jos vain suinkin osaat arvioida hernekeiton himosi jo edellispäivänä, laita herneet likoamaan yöksi ja keitä hernerokka pitkän kaavan mukaan. Kaupan purkkikeitto voittaa nopeudessa, mutta makupisteistä sen on turha kilpailla kotitekoisen hernerokan kanssa.

***********************************************

HERNEKEITTO vuodelta 1909

1/2 ltr. vihreitä tahi keltaisia herneitä
3 ltr. vettä
3/4 -1 kg. sianlihaa (potkaa tahi kamaraa)
suolaa
sipulia runsaasti (tämän Anna Hilda on itse reseptiin lisännyt)

Kuivat herneet perataan, huuhdotaan ja pannaan iltaa ennen kayttämistä kylmään veteen likoomaan.

Herneet ja huuhdottu sianliha pannaan tulelle samassa vedessä ja keitetään siksi, kun herneet kiehuvat rikki. Keitto maustetaan, ja liha leikataan lalasiksi sekä tarjotaan keiton kera.

Jos suolattua tahi savustettua lihaa käytetään, pannaan se keittoon silloin, kun herneet ovat pehmeät. Sitte se saa edellee kiehua, kunnes herneet menevät täydellisesti rikki.

********************************************

HERNEKEITTO NYKYKIELELLÄ

500 g keltaisia ruokaherneitä
3 l vettä
1 annospakkaus Fond du Chef kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio
2 pakettia Amerikan pekoni fileetä
1 sipuli
2 rkl voita
loraus konjakkia (ei välttämätön)
suolaa

Huuhtele herneet ja anna niiden liota huoneenlämpöisessä vedessä yön yli.

Keitä herneet pehmeiksi liotusvedessään, lisää sekaan kasvisfondi tai liemikuutio. Leikkaa pekonifileen rasvareuna pois, pilko liha ja ripottele palat kiehuvaan keittoon.

Kuori ja silppua sipuli, kuullota sipulisilppua voissa ja lisää herneiden sekaan.

Lorauta kattilaan pari teelusikallista konjakkia, anna kiehua vielä hetki ennen tarjoamista (aromi jää mutta alkoholi haihtuu). Tarkista maku, mausta tarvittaessa suolalla.

********************************************

tiistai 1. maaliskuuta 2011

LASKIAISPYÖRYKÄT



Laskiaispullalle Anna Hilda on antanut 10+.
Vanha resepti kyllä yllyttää valmistamaan kotitekoista mantelimassaa, mutta, täytyy tunnustaa; minä sooloilin. Täytin pullani hillolla ja kermavaahdolla.

Laskiainen jakaa kansan kahtia, mantelimassa- tai hillokoulukuntaan. Itse olen pienestä pitäen kuulunut tuohon jälkimmäiseen.


********************************************

LASKIAISPYÖRYKÄT vuodelta 1909

50 gr. hiivaa
1/2 ltr. haaleata maitoa
8 rkl. sokeria
1 1/2 dl. sulatettua voita
1 1/4 kg. vehnäjauhoja

täyte:
200 gr. mantelelia
200 gr. sokeria
2 rkl. kuumaa vettä
1 dl. kermaa
pyörykkäin sisustaa

voitelemiseen 1 muna

Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä, vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Sokeri ja osa vehnäjauhoista sekoitetaan haaleaan maitoon, jonka jälkeen noussut hiiva, sulatettu voi sekä loput jauhot soteketaan taikinaan. Kun se on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vanutetaan se leivinpöydällä, leivotaan pyöreiksi pyöryköiksi, jotka sitte kun ovat nousseet, sivellään vatkatulla munalla ja kypsennetään hyvässä yuuninlämmössä.

Kun pyörykät ovat jäähtyneet, leikataan kunkin pyörykän pohjasta pyöreä levy. Osa sisuksesta koverretaan pois ja sekoitetaan mankteli seokseen, joka valmistetaan seuraavalla tavalla: manteli kuoritaan, hienonnetaan raastimella ja survotaan sokerin kera, kuuma vesi, kerma ja pyörykkäin sisusta lisätään. Kun seos on hyvin vaivattu, täytetään pyörykät , ja levy painetaan paikoilleen.

*******************************************

LASKIAISPYÖRYKÄT nykykielellä

5 dl maitoa
1 kananmuna
2 dl sokeria
ripaus suolaa
2 pussia (22 g) kuvahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoa
150 g voita (huoneenlämpöistä)

voiteluun 1 kananmuna

täytteeksi:
vadelmahilloa ja kermavaahtoa

viimeistelyyn tomusokeria

Sekoita 42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri ja suola. Vispilöi maitoon jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu, pienissä erissä, vähitellen. Lisää taikinaan lopuksi huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa tasaiseksi ja kimmoisaksi, anna kohota liinan alla 40 minuuttia.

Pyörittele taikinasta pullia, nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Voitele pullat munalla ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Halkaise jäähtyneet pullat, täytä hillolla ja kermavaahdolla. Ripottele tomusokeria koristeeksi.

*******************************************