sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

MUNARINKILÄT


Anna Hilda on antanut munarinkilöille täyden kympin, ja aivan turhaan epäröin taas, olisi pitänyt vaan luottaa isoäidin makuun....
Kuivan näköiset, rinkelin mutoiset keksit vaikuttivat sata vuotta vanhalta höpö-höpöltä...aina ensipuraisuun saakka; sitten muuttui ääni kellossa. Munarinkilät melkein sulivat suussa ja jälkimaussa oli ihan selvää vaniljaa (vaikka reseptissä sitä oikeasti ei olekaan)...
___________________________

MUNARINKILÄT vuodelta 1909

3 munaa
200 gr. sokeria
2 dl hyvää kermaa
1/2 tl. soodaa
400 gr. vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan, kerma ja siinä liuotettu sooda sekä vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Taikinasta leivotaan pieniä rinkilöitä, jotka paistetaan vaalean ruskeiksi.

___________________________

MUNARINKILÄT nykykielellä

1/4 tl ruokasoodaa
1 dl kermaa
3 kananmunaa
100 g (reilu desi) sokeria
200 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja

Sekoita sooda kermaan, vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kerma ja jauhot. Leivo taikina ohuiksi pötköiksi, liaää jauhoja niin paljon ettei taikina tartu käsiin, ja kieritä tangoista pieniä rinkilöitä. Paista 200℃ uunissa kunnes pinta saa kuparin vivahteen.

_________________________




5 kommenttia:

  1. Tänään tehtiin, hyviä kahvin kanssa todella. Löytyykö sinulta kaalilaatikon reseptiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos nämä "pelastusrenkaat" maistuivat ;D
      Kuule Anonyymi, ei kirjassa ole kaalilaatikkoa, on vain kaalikeitto, kaalikääryleet, täytetty kaalinkupu, ja kaalipiirakka. Tuo täytetty kaalinkupu kuulostaa muuten kaalilaatikolta,mutta siinä koko komeus asetellaan kaalin muotoon, jauhelihasörsseli sinne lehtien väliin ja sitten narulla kasaan...taidan kokeilla ohjeen, senhän voi sitten tehdä laatikoksi samoista aineksista, jos ei jaksa askarrella kaalin muotoiseksi...siispä palaillaan asiaan vähän myöhemmin....

      Poista
  2. Tein näitä pojan rippijuhliin viikonloppuna ja tekivät hyvin kauppansa! Reseptiäkin kyseltiin :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oih, kiitos kommentistasi Laiska Vaimo, etkä kait sitten oikeasti niin laiska olekaan kun näitäkin askartelit rippijuhliin !!!???!!!

      Huippuhienoa että maistuivat ja että Anna Hildan suosikit, munarinkilät, olivat teillä oikein juhlapöydässä ! <3

      Poista
  3. Voiko ruokasoodan sijaan käyttää leivinjauhetta? Joskus kokeilin vanhalla mummon reseptillä tehdä rinkeleitä ruokasoodaa käyttäen, mutta maistuivat niin saippuaisilta että piti heittää koko kasa menemään. :(

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?