torstai 20. helmikuuta 2014

OHUKASPIIRASET


Tämä ohukaspiirasten ohje toimi inspiraation herättelijänä. Otin tänään reseptistä vain idean, ja väsäsin harmaan päivän brunch-pöytään värikästä syötävää, mitä nyt kaapista sattui löytymään. Olen juuri muuttanut takaisin Suomeen, kerroinkohan koskaan, että alkuvuosi on mennyt työharjoittelussa Espanjassa... noh, nyt olen kuitenkin jo kotona, "omassa" pienessä kerrostalokeittiössäni. Kotia ja omaa keittiövaltakuntaa on aina maailmalla ikävä, mutta nyt kun pesen pyykkiä ja rämmin loskasäässä, meinaa ikävä kääntää suuntaa ja haikailee takaisin "valoisaan talveen"...tähän on vain kaksi lääkettä: hella-hauskuuttelu ja taikinaterapia...

"pyykkipäivä...ja harhailevat ajatukset"
Jääkaapissa oli vain eilisiltaisen grillatun kanan tähteet ja pussillinen pakastepinaattia...joten Anna Hildan ohukaispiiraset muuttuivat vihreiksi ja täytteen liha kanaksi...tuunaaminen tuntui pitkästä aikaa mukavalta, ja tuli heti sellainen "annahildamainen olo"...kyllä tämä tästä...


Viime lauantaina tein antiikkikirpparilta hauskan löydön; kolme AH-kirjailtua haarukkaa. Nämä tullaan näkemään taatusti Anna Hildan koekeittiön maistiaiskuvissa...
______________________________

OHUKASPIIRASET vuodelta 1909

2 munaa
1/2 ltr. maitoa
2 dl. vehnäjauhoja
1 tl, suolaa
voita paistamiseen

täyte:
1 rkl. voita
1/2 sipulia
3 dl. keitett. tahi paistett. lihaa
2 dl. kermaa tahi lihaleintä
suolaa
hiononn. valkopippuria

Munista, maidosta, vehnäjauhoista ja suolasta valmistetaan ohukaistaikina, joka jätetään silleen yhdeksi tunniksi, jotta jauhot paistuisivat. Taikinasta paistetaan voidellussa ohukaispannussa ohukkaita. Täytettä pannaan ohukaisten toiselle puoliskolle ja toinen puolisko käännetään päälle.

Täytettä valmistettaessa käristetään kuorittu, hienonnettu sipuli ja hienoksi hakattu liha voissa, jonka jälkeen kerma tai lihaliemi ja mausteet sekoitetaan joukkoon; sen jälkeen seoksen annetaan kiehua ja kaadetaan jäähtymään.

___________________________

OHUKASPIIRASET nykykielellä

2 munaa
5 dl maitoa (tai vettä)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl pakastepinaattia (sulatettua)
rypsiöljyä paistamiseen

täyte:
rypsiöljyä
grillikanan riivityt jämät
purjosipulia (silputtuna)
tuoretta korianterisilppua (tai persiljaa)
ruokakermaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita pinaattilettutaikina ja anna sen tekeytyä hetki. Kuullota purjosipuli, lisää riivitty kana ja kaada ruokakermaloraus päälle. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää yrttisilppu viimeiseksi.

Paista ohukaiset ja syö kanatäytteen kanssa.

_______________________

5 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen annos ja tuo pöytä? myös. :) Ihanan raitainen.

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa takaisin! Sinun hella-hauskuuttelua ja värisilmää tämä vuodenaika todella tarvitsee!
    :)

    VastaaPoista
  3. Näitä tehdään, just pyöritin pakastepinaattipussia pakkasessa ja mietin mihin sen lykkäisin. Mä olin ihan varma, että täällä se nyt perintöhopeilla elvistelee! Fantastinen löytö, ei kun lettua haarukoimaan. Valoa ja iloa! Pirjo

    VastaaPoista
  4. Mukava, että täältä löytää aina kivoja ohjeita. Kokeilin kanakeittoa, siitä tuli meidän perheen kanakeitto- ohje. Nyt aion kokeilla ohukaispiirasia.
    Mukavia talvipäiviä ja mielenkiintoisia kokkaushetkiä !

    VastaaPoista
  5. Kyllä huomaa että oot ollut jossain aurinkoisessa paikassa kun kuvien värit on niin kirkkaat.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?