keskiviikko 10. helmikuuta 2016

VOIKUORRUTUS


Voi on herkkua, siitä ei ole epäilystäkään. Siksi voikuorrutuskaan ei yksinkertaisesti VOI olla huonoa. Nykyihmisellä on onneksi jo valinnanvaraakin; kuorrutusta VOI notkistaa tuorejuustolla, lopputulos on mukavan kuohkeaa. Eikä leivonnaisen pinta jähmety, edes jääkaappikylmänä.

Miten olisi, vaikkapa ystävänpäiväkahvipöytään: porkkanakakkutaikinasta, muffinivuokiin leivotut kuppikakut... Vanilja-(tuorejuusto)-voikuorrutuksella.

OIKEALLA ISOÄIDINAIKAINEN VOIKUORRUTUS JA VASEMMALLA NYKYKIELINEN, TUOREJUUSTOLLA TUUNATTU VOIKURRUTUS.
VOIKUORRUTUS vuodelta 1909

100 gr. hyvää voita
150 gr. sokeria
vaniljaa tahi sitruunaa

Voi sulatetaan ja hierotaan vaahdoksi sokerin kera. Seos maustetaan vaniljalla tahi sitruunalla ja värjätään karamellivärillä. Nuppineulan nupun kokoinen pala väriainetta liuotetaan muutamaan pisaraan kuylmää vettä, jota sekoitetaan kuorrutukseen sen verran, että saadaan siihen mieluinen värivivahdus. Pienen paperitötterön läpi, jonka hieno kärki leikataan kielekkeihin, puserrataan voikuorrutus erimuotoisiin kuvihoihin leivosten päälle.

____________________

VOIKUORRUTUS nykykielellä

100 g normaalisuolaista voita
150 g sokeria
vaniljasokeria ja/tai sitruunan  (luomu) hienoksi raastettua keltaista kuorta (valkoinen osa on kitkerää)
(elintarvikeväriä)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Mausta sokerilla, vaniljasokerilla ja/tai sitruunankuoriraasteella. Jos haluat tietyn värisen kuorrutteen, värjää seos elintarvikevärillä. Lusikoi voitahna pursotinpussiin ja pursota koristeeksi kuppikakuille.

_____________________

NOTKISTETTU nykykielinen VOIKUORRUTUS porkkanakakulle

100 g normaalisuolaista voita
(sitruunankuoriraastetta ja/tai vaniljasokeria)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3-4 dl tomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Mausta sokerilla ja/tai sitruunankuoriraasteella. Sekoita tuorejuusto voihin, vatkaa tasaiseksi. Jos haluat tietyn värisen kuorrutteen, värjää seos elintarvikevärillä. Levitä kuorrutus jäähtyneen porkkanakakun päälle ja nosta puoleksi tunniksi jääkaapiin ennnen tarjoamista.

____________________

PORKKANAKAKKU

3 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus jauhettua kardemummaa
3 tl jauhettua kanelia
4 dl porkkanaraastetta
150 g voitam+ ylimääräistä uunivuoan voiteluun
korppujauhoja vuoan jauhottamiseen

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuiva-aineet, sulata voi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Voitele ja jauhota uunivuoka, kaada taikina vuokaan ja paista sitä 200℃ uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kakkuun tökättyyn bambutikkuun ei enää tartu taikinaa.
Kuorruta kakku jäähtyneenä.

______________________

1 kommentti:

  1. Isosisko oli 70-luvulla tehnyt tätä köksäntunnilla ja otti sitten minut mukaan tekemään yhden kerran kotonakin. (Suolainen) voi pestiin ensin...
    Tuhtia oli, kieltämättä hyvää.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?