Omenakermahyytelö on oikeastaan pannacottaa; liivatteella hyydytettyä, maustettua kermaa. Omena tuo mukanaan raikkaan aromin, ja kerma pyöristää hapokkuuden tyylikkäästi. Vaaleamaltoiset omenat eivät kerman väriä paljoakaan muuta, siksi lisäsin päälle, piristeeksi, mehustettuja mansikoita.
Oli tarkoitus "vain maistaa" tekelettä... Mutta ensimmäisen lusikallisen jälkeen teki mieli, aina vaan, ottaa "vielä yksi", kunnes kaavin tyhjän purkin reunoja.
Sokerin määrää kannattaa sopeuttaa omenasoseen makeusasteen mukaan. Eikä tähän välipalaan tarvitse tuhrata kallisarvoista aikaa; herkku hyytyy jääkaapissa itsekseen. Omenasoseen keittelynkin voi surutta jättää väliin, vauvojen purkkiruoasta saa helpon oikotien.
OMENAKERMAHYYTELÖ vuodelta 1909
4 dl hyvää kermaa
5 liivatelehteä
1/2 dl. vettä
4 dl. omenasosetta
Kerma vispilöidään kovaksi vaahdoksi. Huuhdotut liivatelehdet liuotetaan kuumassa vedessä; liuos jäähdytetään vähän ja lisätään sitte vispilöiden kermavaahtoon. Omenasose sekoiteaan hyytelöön, joka kaadetaan lasimaljaan hyytymään.
____________________
OMENAKERMAHYYTELÖ nykykielellä
1 dl luomu kuohukermaa
1 tl (vanilja)sokeria
1 liivatelehti
1 dl omenasosetta
Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä, kunnes pehmenee. Puristele liivatteesta vesi pois ja liota kiehuvan kuumaan vesitilkkaan. Sekoita kermavaahto, liivate ja omenasose tasaiseksi tahnaksi. Kaada seos lasipurkkeihin ja nosta jääkaappiin hyytymään ainakin tunniksi. Tarjoa mehustettujen mansikoiden kanssa.
MEHUSTETUT MANSIKAT
mansikoita
sokeria
Kuutioi mansikat ja ripottele sokeria päälle, ravistele mansikkakulhoa ja ripottele uusi kerros sokeria päälle. Anna tekeytyä huoneenlämmössä puoli tuntia, (kunnes pohjalle kertyy mansikkamehua ja tuoksu alkaa muistuttaa metsämansikan tuoksua).
___________________
Tätä on kokeiltava, tämä herkku on varmaan läheistä sukua pannacotalle. Käyn täällä aina katsomassa mitä herkkuja sieltä isoäidin keittokirjan sivuilta on löytynyt. Kiitos hyvistä ja hieman erilaisista resepteistä.
VastaaPoista