maanantai 27. toukokuuta 2019

FINN BENTO - LOHILAATIKKO

MODERNI EVÄSLAATIKKO, VANHAT KUVAT JA ISOÄIDIN MUISTIINPANOT...
NIISTÄ TÄMÄN KESÄN INSPIRAATIOT SYNTYVÄT. 
Hei vaan kaikki, ihana palata tänne, pitkän talvitauon jälkeen...
Nyt onkin paras aika vuodesta ideoida jotain uutta, kun taivaalta sataa kukkien terälehtiä ja ilma tuoksuu hunajalle. No, niin... "uusi" on vähän koominen ilmaus, nämä isoäidin aarteethan ovat 1930- 1940-luvun vaihteesta, ja repaleinen keittokirjakin painettu jo yli 100 vuotta sitten.


Vaikea sanoa, jäikö talven tuiskeissa kukaan näitä suomenkielisiä sivuja kaipailemaan...
Englanniksi sain maailmalta, linjoja pitkin, käännöstoiveita. Googlen kääntäjä kun saattaa vääristää tekstin joskus täysin lukukelvottomaksi versioksi. Siksi päätin tehdä tämän kesän "mykkäfilmit" englanniksi. Täältä blogin puolelta löytyvät ohjeiden kotikieliset versiot saateteksteineen, tuttuun tapaan.


Tänä kesänä annokset asetellaan erikoisvalmisteiseen eväslaatikkoon, bento boxiin. Japanissa äidit pakkaavat tämäntapaisiin laatikoihin lastensa kouluruoat, vaimot valmistavat miehilleen työpaikkalounaita, eikä niin lyhyttä junamatkaa olekaan, etteikö bento-lounasta ehtisi nauttia.
Ensisilmäyksellä laatikko näyttää pieneltä, mutta sinne mahtuu kyllä ihan kokonainen lounas.

Oman äidin sairastelu, ja jo rutiiniksi muodostunut pakastettavien lounasrasioiden tehtailu saivat minutkin kiinnostumaan kauniista bento boxeista. Äidin lounaat teen toki edelleenkin arkisiin pakasterasioihin, mutta laatikkomenún voi hyvin soveltaa kumpaan tahansa rasiaan. Salaatteja luonnollisestikaan ei voi pakastaa, joten tuoreosuus täytyy pakasterasialounaisiin lisätä vasta juuri ennen ruokailua.

Tässä tämän kesän vinkki-vitonen: jos sinullakin on lähipiirissä vanhus, kenelle ateriapalvelun keitokset eivät oikein maistu, kokeile näitä vanhanajan ohjeita. Aina ei listalla ole mitään terveysruokia, mutta jos annos maistuu kotoisalta, kuin "oman äidin tekemältä", tulee ainakin syötyä!

ISOÄIDIN LOHILAATIKKO
LOHILAATIKKO

3 1/2 dl vettä
ripaus merisuolaa
1 1/2 dl puuroriisiä
1 luomumuna
2-3 dl luomu kuohukermaa (tai punaista maitoa)
ripaus jauhettua valkopippuria
ripaus sokeria
150 g kylmäsavustettua lohta
1 ruukkutilli
normaalisuolaista suomalaista voita
1 dl korppujauhoja

Kiehauta vesi, mausta suolalla ja keitä riisiä kannen alla, miedolla lämmöllä, noin 20 minuuttia. Sekoita kerma ja muna, mausta pippurilla ja sokerilla. Leikkaa lohi viipaleiksi, silppua tilli.

Voitele uunivuoka voilla, levitä pohjalle puolet riisistä. Asettele lohisiivut riisipedille ja ripottele tilli päälle. Levitä jäljellä oleva riisi kanneksi, laita pinnalle pieniä voinokareita, kaada muna-kerma päälle. Ripottele päälle korppujauhot.

Paista 180℃ uunissa vajaa tunti, kunnes pinta muuttuu kullan keltaiseksi. Tarjoa tilliöljyn ja kurkkusalaatin kanssa.


TILLIÖLJY
Hurauta kylmäpuristettua oliiviöljyä, tilliä, luomusitruunan mehua ja merisuolaa tekosekoittimella tasaiseksi liemeksi. Maista ja lisää tarpeen mukaan suolaa, tilliä ja sitruunamenua.

KURKKUSALAATTI
1 tuorekurkku
1/2 dl tillisilppua
1 dl etikkaa
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa

Viipaloi kurkut ohuiksi, silppua tilli. Sekoita etikka ja sokeri. Laita kurkut kulhoon, ripottele suola väliin, anna mehustua puoli tuntia. Kaada nesta pois, ripottele tillisilppu sekaan ja  kaada etikkaliemi päälle.


Hyvää eväsretkikesää meille kaikille! Ja paljon uusvanhoja lounasideoita tulevan talven varalle....
Tämän kesän ensimmäisen mykkäfilmin näet, jos klikkaat: LOHILAATIKKO-sanaa.