tag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post3922431134526591114..comments2024-01-31T12:08:18.921+02:00Comments on ISOÄIDIN RESEPTILLÄ: MÄMMIanna hildan tyttärentytärhttp://www.blogger.com/profile/17053413841495700608noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-31079428967044446942020-08-22T16:02:17.143+03:002020-08-22T16:02:17.143+03:00Olisiko perunamämmireseptiä saatavissa ???Olisiko perunamämmireseptiä saatavissa ???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-7333717357661876992020-08-19T08:45:41.619+03:002020-08-19T08:45:41.619+03:00Ei niinkään harva. Onmeitä koko joukko "soker...Ei niinkään harva. Onmeitä koko joukko "sokeripommia" pelkääviä. Kun tekee itse, niin silloin sokerikontrolli on hyvin hallinnassa.<br /><br />Perinteinen vanhanajan perunamämmi valmistetaan niin että siihen ei valmistusvaiheessa lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Tämän ohjeen mukaan imelletään pomminvarmasti sähkölieden uunissa.<br /><br />Ainekset:<br />2 kg jauhoisia tai kiinteitä helposti soseutuvia perunoita<br />500 g mämmimaltaita<br />850 g ruisjauhoja<br />3,5 l vettä, veden tarvetta tulee seurata koko valmistuksen ajan, tarvittava määrä vaihtelee runsaasati perunalajikkeiden ym. mukaan<br />1/2 - 1 tl suolaa<br />1/2 tl pomeranssinkuorta (voi jättää pois)<br /><br />Sokeripommi on hallinnassa kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeri lisätään lautaselle ja näin sokerin määrä on helposti kontrolloitavissa.<br /><br />Perinteinen vanhanajan perunamämmi valmistuu näin:<br /><br />1. Pese ja kuori perunat. Keitä kuoritut perunat täysin kypsiksi. <br />2. Ota keittovesi talteen ja pidä liedellä kuumana, mutta jätä pieni määrä vettä helpottamaan soseutumista ja estämään liisteröitymistä.<br />3. Soseuta perunat heti keiton jälkeen kuumina perunasurvimella ja lisää kuuma keittovesi soseeseen.<br />4. Jäähdytä sose huolellisesti 72-75 asteiseksi.<br />5. Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.<br />6. Lisää koko mallas-jauhoseos kulhosta ripotellen ja huolellisesti sekoittaen soseeseen. Lisää tarvittaessa 72-75 asteista vettä. <br />7. Laita kansi kattilaan. Anna seoksen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.<br />8. Sekoita seosta imeltymisen aikana noin 3 kertaa.<br />Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.<br />9. Lisää Imellettyyn mämmiseokseen suola. Voit lisätä myös halutessa esimerkiksi pomeranssinkuorta tai appelsiininkuorihilloa.<br />10. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan ja siirrä syrjään noin 15 minuutiksi. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.<br />11. Laita mämmiseos mämmin arvolle sopivaan lasi- tai posliinivuokaan.<br />12. Paista mämmi 130-140 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.<br />13. Lisää pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä astämään kuorettumista.<br />13. Jäähdytä mämmi. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileassä noin 3 vuorokautta. <br />14. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sirotesokerin kanssa. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo ym. ovat sopivia mämmin lisukkeita.<br /><br />Jos haluaa, niin tämänkin perunamämmin voi valmistaa sokeripommiksi. <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-34286507257085969682020-08-19T07:53:41.075+03:002020-08-19T07:53:41.075+03:00Riittää hyvin kun imelletyn mämmin kuumentaa heti ...Riittää hyvin kun imelletyn mämmin kuumentaa heti imeltämisen jälkeen tehokkaasti sekoittaen kuplivaksi ja nataa seisoa sen jälkeen noin 15 minuuttioa. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-4101980304797356032020-05-16T12:05:38.857+03:002020-05-16T12:05:38.857+03:00Perinteinen vanhanajan mämmi valmistetaan niin ett...Perinteinen vanhanajan mämmi valmistetaan niin että siihen ei valmistusvaiheessa lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Tämän ohjeen mukaan imelletään pomminvarmasti sähkölieden uunissa. <br /> <br />Ainekset:<br /><br />500 g ruismaltaita (tai mämmimaltaita)<br />850 g ruisjauhoja<br />3,5 l vettä<br />1/2 - 1 tl suolaa<br />1/2 tl pomeranssinkuorta (voi jättää pois)<br /><br />Sokeripommi on hallinnassa kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeri lisätään lautaselle ja näin sokerin määrä on helposti kontrolloitavissa.<br /><br />Perinteinen vanhanajan mämmi valmistuu näin:<br /><br />1. Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.<br />2. Kuumenna vesi kattilassa 70-76 asteiseksi. Vesi ei saa olla yli 77 asteista. Yli 77 asteessa aimeltymisteho menetetään lopullisesti.<br />3. Lisää mallas-ruisjauhoseos ripotellen vesikattilaan vatkaimella hyvin sekoittaen.<br />4. Laita kansi kattilaan. Anna seoksen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. <br />5. Sekoita seosta imeltymisen aikana noin 3 kertaa. <br />6. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. <br />7. Lisää Imellettyyn mämmiseokseen suola. Voit lisätä myös halutessa esimerkiksi pomeranssinkuorta tai appelsiininkuorihilloa.<br />8. Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.<br />9. Siirrä mämmiseos tekeytymään noi 15-30 minuutiksi. <br />10. Laita mämmiseos mämmin arvolle sopivaan lasi- tai posliinivuokaan.<br />11. Paista mämmi 120-140 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.<br />12. Lisää pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä astämään kuorettumista. <br />13. Jäähdytä mämmi. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo ym. ovat sopivia mämmin lisukkeita.<br />14. Säilytä paistettu mämmi peitettynä jääkaapissa.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-23022687031677780912019-04-15T14:44:09.446+03:002019-04-15T14:44:09.446+03:00Kolmena vuotena olen nyt tehnyt mämmit isoäidin oh...Kolmena vuotena olen nyt tehnyt mämmit isoäidin ohjeella ja neljättä varten jälleen kertailen.<br />Kiitos Sinulle kultainen, että olet tätä blogia pitänyt. Hernekeiton ohjeen haulla aikoinani tämän blogi-aarteen löysin ja paljon olen tältä saanut.<br />Kiitos, kiitos. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-53703396068294346842019-03-30T15:10:12.412+02:002019-03-30T15:10:12.412+02:00Hyvää on oon tehnyt tällä ohjeella jo monta kertaa...Hyvää on oon tehnyt tällä ohjeella jo monta kertaa Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08818258688238190365noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-55490179339724499722018-11-17T08:04:14.899+02:002018-11-17T08:04:14.899+02:00Perinteiseen vanhan ajan mämmiin ei siirappi ja so...Perinteiseen vanhan ajan mämmiin ei siirappi ja sokeri kuulu. Kaikki makeus pitää saada imellyttämällä. <br /><br />Imeltämiseen voi käyttää sähkölieden uunin mahdollisuuksia. Maltaat jauhot ja 60 asteinen vesi sekoitetaan notkeaksi puuroksi ja laitetaan imeltymään 70 asteiseen sähköuuniin 4-5(6) tunniksi. Suola lisätään imeltymisen jälkeen. Imeltymisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 80 asteeseen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-47347053563566957342018-11-17T07:42:38.711+02:002018-11-17T07:42:38.711+02:00Mämmin välmistamiseen käy mikä tahansa mallastettu...Mämmin välmistamiseen käy mikä tahansa mallastettu vilja ja jauhot. Pitää kuitenkin ottaa huomioon että raaka-aineissa täytyy olla mukana sellaista viljaa mikä sisältää imeltymisen kannalta välttämätöntä aktiivisuutta - amylaasientsyymiä. Monien mielestä karkeat ja hiukan rouheiset jauhot toimivat paremmin kuin hienot jauhot. Kun mämmiä valmistetaan kaurajauhoista ja ruis tai vehnä tai ohramaltaista, niin silloin tulee imeltyminen varmistaa ruis tai vehnä tai ohrajauholisäyksellä.<br /><br />Kun kaljamaltaita murskaa hienoksi, niin ne käy hyvin mämmin raaka-aineeksi. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-50160395738088238572018-09-01T09:05:03.774+03:002018-09-01T09:05:03.774+03:00Kun imelletään sähköuunissa, niin silloin koko erä...Kun imelletään sähköuunissa, niin silloin koko erän voi laittaa imeltymään samalla kertaa. Kuumennetaan vesi noin 60 asteiseksi ja mämmi laitetaan imeltymään haaleaksi(noin 40) lämmitettyyn uuniin. Noin 2 tunnin kuluttua uunin lämpötila säädetään 65-70 asteeseen ja mämmin annetaan imeltyä 3-4 tuntia. Imeltymisen aikana mämmiä sekoitetaan muutaman kerran. Tämän jälkeen mämmi maustetaan, keitetään 15min-½tuntia. Mämmi laitetaan paistovuokiin ja paistetaan 120-130 asteisessa uunissa 3-4 tuntia. Pinnan liiallisen kovettumisen estämiseksi pinnalle lisätään hiukan siirappivettä, käsittelyn voi toistaa. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-33961156233605461622018-08-21T17:07:34.816+03:002018-08-21T17:07:34.816+03:00Oluenpanossa mäskätään 65 asteessa missä muodostuu...Oluenpanossa mäskätään 65 asteessa missä muodostuu makeaa maltoosia eli sama reaktio kuin vastaavassa lämpötilassa mämmiä tehdessä. Mämmin imeltämistä voidaan jatkaa 75 asteessa ja siinä syntyy makeaa dekstriiniä. On kuitenkin varottava että lämpötila ei nouse yli 77 asteen. Kun lämpötila nousee yli 77 asteen niin silloin imeltämisentsyymi tuhoutuu. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-39432899188271751752018-03-27T22:30:04.809+03:002018-03-27T22:30:04.809+03:00Onpas herkullinen ja toimiva ohje! Laitoin kylla p...Onpas herkullinen ja toimiva ohje! Laitoin kylla pomeranssinkuorta ja siirappia kumpaakin enemman, mutta muuten uskollisesti tata seurasin. Mammi on loysa seka uuniin mennessa etta ulos tullessa, mutta jaahtyy taydelliseksi, niinkuin pitaakin. Voitelin pinnan vasta kun kuorta oli jo muodostunut, ja viela toiseenkin kertaan paiston loppuvaiheessa, ja toimi hyvin - on seka kuorta etta vahan makeutta pinnassa. Tein viisi tuokkosta, sukulaisille menee nelja ja meille jaa sopivasti yksi. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-49743982978536345412017-08-22T01:50:29.966+03:002017-08-22T01:50:29.966+03:00Osaatko sanoa, paljonko tällä reseptillä tulee mäm...Osaatko sanoa, paljonko tällä reseptillä tulee mämmiä? Vaikka montako kymppimämmituokkosellista? somppishttps://www.blogger.com/profile/03206118351495904612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-70243568269022384632017-04-15T15:31:14.313+03:002017-04-15T15:31:14.313+03:00Sussu, keititkö ennen uuniin laittamista? Ja annoi...Sussu, keititkö ennen uuniin laittamista? Ja annoitko jäähtyä myös ennen paistamista? Kyllähän se kolmen tunnin paistaminenkin lopputulokseen vaikuttaa?! Herkullisia mämmimaistiaisia kaikesta huolimatta!anna hildan tyttärentytärhttps://www.blogger.com/profile/17053413841495700608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-91607371624441072322017-04-12T08:52:09.498+03:002017-04-12T08:52:09.498+03:00Jaaha, nyt tuli kyllä aikasen vetelä mämmi! Laitoi...Jaaha, nyt tuli kyllä aikasen vetelä mämmi! Laitoin sen uuniin ja aloin sitten vasta miettiä, että ei se kyllä ehkä saisi olla noin kiisselimäistä. Sille ei vissiin enää mitään voi?Sussuhttps://www.blogger.com/profile/11176693950138051465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-33451992234552596962016-03-30T12:06:22.546+03:002016-03-30T12:06:22.546+03:00Voi että noita mämmikokemuksia!
Tiedä häntä... It...Voi että noita mämmikokemuksia! <br />Tiedä häntä... Itselläni tuli priimaa ensimmäisellä kerralla... Isoäidin ohje taitaa olla vertaansa vailla?! Ja aikaa tähän tehtailuun kyllä menee...koko päivän saa varata, vaikka suurimmaksi osaksi se siellä uunissa tekeytyy ihan itsekseen, on mämmiä vahdittava ja hämmenneltävä herkeämättä.<br /><br />Ruis on vaan niin hyvää... oli sitten kyse mämmistä tai mustikkakukosta! Pitäisikö muuten ensi kerralla kokeilla mämmin kaveriksi mustikoita ja vaniljajäätelöä? anna hildan tyttärentytärhttps://www.blogger.com/profile/17053413841495700608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-39538997840161042632016-03-28T22:32:18.421+03:002016-03-28T22:32:18.421+03:00Eka mämminteossa kävi samoin, kuin edellisellä. Mä...Eka mämminteossa kävi samoin, kuin edellisellä. Mämmiä paistaessa sähköuunissa, se tuli keittiön lattialla vastaan, kun tulin saunasta kaikki pääsiäisvalmistelut tehneenä. ei hauskaa.<br /><br />Tänä vuona lähes 40v edellisestä ja ehkä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta 40 vuoteen rohkaistuin kokeilemaan uudestaan mämmintekoa ja se onnistuin 100%. On parempaa kuin kaupan ja muistuttaa äitini mämmiä. Paistamisen salaisuus on varmaan oikea lämpö (130 oC) ja leivinuuni ja pitkä paistoaika 4t. Ehkä teen kolmannenkin kerran.<br /><br />Kokeilin Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-60701547215667413542016-03-26T08:34:04.288+02:002016-03-26T08:34:04.288+02:00kokeilin kerran uunissa hauduttamista, jäi varmaan...kokeilin kerran uunissa hauduttamista, jäi varmaan liika kauaksi, kun tulin takaisin sisälle, tuli mämmi lattialla vastaan. oli kiehunut yli.<br />Aikaa tästä on yli 20 vuotta, olin vasta avioitunutAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-66367736566237778592016-03-24T20:22:26.246+02:002016-03-24T20:22:26.246+02:00ekaa kertaa elämässä nyt mämmi uunissa. täysjyväru...ekaa kertaa elämässä nyt mämmi uunissa. täysjyväruisjauhoja ja mämmimaltaita.. joku 50v villitys! kiitos ohjeesta. tosin puolitin suosilla..<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-32405896376519311212016-03-14T17:15:43.013+02:002016-03-14T17:15:43.013+02:00Imelletty Hämäläinen perunalaatikko vastaa lähinnä...Imelletty Hämäläinen perunalaatikko vastaa lähinnä "mämmiä perunasta"Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-1320665242776541482015-06-12T10:56:58.785+03:002015-06-12T10:56:58.785+03:00Niin ja tuli vielä mieleen jos haluaa vielä makeam...Niin ja tuli vielä mieleen jos haluaa vielä makeampaa mämmiä niin imellyttää 60-75 asteessa. Oluenteossa näissä lukemissahan keitellään vierre eli muunnetaan mallasta sokeriksi eli maltoosiksi. En oo tosin varma alkaako palamaan imellytyksessä, jos ei hämmennä välillä? Ei luulis ainakaan 60 asteessa palavan uunissa pohjaan. Eiku testaamaan :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-34523130888443206942015-06-12T10:50:25.778+03:002015-06-12T10:50:25.778+03:00Heips, tekasin mämmiä tätä ohjetta modaten eli mäm...Heips, tekasin mämmiä tätä ohjetta modaten eli mämmimaltaiden tilalle sahtimaltaita. Imelty erittäin hyvin ja koostumus mukavan rouheista. Puolitin ohjeen niin tuli kaks vuokaa. Tänään testiin sama resepti mut kaljamaltailla ja tummalla oluella. Aikasemmin oon mämmiä tehny mämmimallasjauholla ja tummalla oluella ja voin sanoo et hyvää tulee ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-87349307608597760712015-03-31T16:21:21.842+03:002015-03-31T16:21:21.842+03:00Terveppä vaan!
Mämmit uunissa. Tein tosin siihen ...Terveppä vaan! <br />Mämmit uunissa. Tein tosin siihen kaljamaltaaseen, kun enhän mie tätä asiaa sisäistänyt muuten kuin, että ruismallasta pitää olla. Hyvää toi oli silti, vielä ennen viimestä paistoakin. Mie tosin tein niin, että sekoitin 100g maltaita ja 100g ruisjauhoa ja sen 50g jätin päälle ripoteltavaksi. <br />Järjestin tälle päivälle itselleni oikein perinnepäivän, kudoin mämmin uunituntien välillä poppanaa. Haastavinta oli se 15 minuuttia koko ajan sekoitellen, kun eihän nyt kukaan varttia viitsi paikallaan pysyä. <br />Kaikkea pitää kokeilla kerran elämässä, mutta tätä teen kyllä ensi vuonnakin ja sillä hienommalla maltaalla.<br /><br />Kiitos selkeästä ohjeesta!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-48304155653509985662014-04-17T22:55:16.489+03:002014-04-17T22:55:16.489+03:00Harmi, kun tulin etsineeksi kotimämmin ohjeet vast...Harmi, kun tulin etsineeksi kotimämmin ohjeet vasta nyt kiirastorstaina! Myös minun mummuni teki sitä, eikä kaupan mämmit tahdo kelvata kun kotitekosta on saanut lapsena. MUTTA mummun mämmissä parasta oli juuri pintakuori. En muista valeliko hän, mutta kuoren taivaallisen maun muistan geeneissä asti! Siksi kaupan mämmit eivät kelpaa - kuori pitää olla..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-26649689279203307392013-03-26T18:51:58.206+02:002013-03-26T18:51:58.206+02:00Kiitos Merja, ja aurinkoista kevättä !Kiitos Merja, ja aurinkoista kevättä !anna hildan tyttärentytärhttps://www.blogger.com/profile/17053413841495700608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-243009011964101184.post-3632680453281090772013-03-26T18:39:50.578+02:002013-03-26T18:39:50.578+02:00Merja,
happy mämmi-cooking ja iloista pääsiäistä!...Merja, <br />happy mämmi-cooking ja iloista pääsiäistä!<br />:)anna hildan tyttärentytärhttps://www.blogger.com/profile/17053413841495700608noreply@blogger.com