Pääsiäisen perinneherkku on saanut Anna Hildalta täyden kympin. Olihan tässä melkoinen väsääminen, mutta samalla tuli kokeiltua vanhan ajan silmänkääntötemppu; omituinen mallashyve muuttuikin yhtäkkiä juhlajälkiruoaksi. Kotikeittoinen mämmi on hämmästyttävän juhlallista tarjottavaa.
Ja melko juhlalliselta tuntui ensimmäinen maltaiden ja jauhojen sekoituskin; maltaan tuoksu oli omassa keittiössäni täysin uusi aromi, ja koko mämmi sai uuden jännittävän vivahteen. Kotimämmin valmistaminen kasvattaa kärsivällisyyttä ja toimii siis hyvänä Feng Shui harjoituksena. Ensimmäisen imellystunnin aikana istuin uunin vieressä ja kurkistelin lasin läpi mämmikattilaa, vähän väliä, niin kuin se nyt olisi yhtään prosessia nopeuttanut.
Koko päivän kestävän mämmimeiningin jälkeen oivalsin mämmin mysteerion, että kotimämmin valmistus on keittiöterapiaa parhaimmillaan, ja että mämmillä on kyky pysäyttää aika. Ja nykyisin katson mämmiä aivan uusin silmin.
____________________________________________
MÄMMI vuodelta 1909
5 ltr. vettä
1 kg. maltaita
1 1/2 kg. ruisjauhoja
1/2 tl. suolaa
6 rkl. hienonn. pomeranssin kuoria
Neljäsosa maltaista ynnä väjän ruisjauhoja sekoitetaan 1 öitraan lämmintä vettä. Pinnalle siroitellaan paksu kerros maltaita ja ruisjauhoja. Pata peitetään hyvin ja jätetään öämpimään paikkaan seisomaan noin 1 tunniksi.
Nyt hämmennetään padassa jauhot ja vesi sekaisin, ja uutta poreilevaa vettä lisätään. Maltaita ja jauhoja sirotellaan päälle, pata peitetään ja seos jätetään taas imeltymään noin 1 tunniksi.
Täten jatketaan, kunnes koko vesimäärä ja maltaat ovat joukkoon sekoitetut. Viimeisiin lisäyksiin on käytettävä kiehuvaa vettä. Jauhoja on sekoitettava niin paljon, että mämmi käy kohtalaisen sakeaksi, mausteet lisätään, ja mämmi keitetään vähän aikaa. Se vatkataan kunnes jäähtyy, kaadetaan tuohisiin ja paistetaan uunissa noin 3 tuntia. Tarjotaan kylmänä kerman ja sokerin kera.
___________________________________________
MÄMMI nykykielellä
2 1/2 l vettä
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta
lisäksi tarvitset uunin kestäviä vuokia ja siirappivettä pinnan voiteluun
Kuumenna 1 l vettä poreilevaksi (n. 60 asteiseksi, älä anna kiehua), sekoita veteen 100 g (n.1 1/2 dl) maltaita ja 150 g (n.3 dl) ruisjauhoja. Ripottele pinnalle ruisjauhoja ja nosta kansi päälle. Anna puuron imeltyä 50 asteisessa uunissa tunnin ajan.
2 1/2 l vettä
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta
lisäksi tarvitset uunin kestäviä vuokia ja siirappivettä pinnan voiteluun
Kuumenna 1 l vettä poreilevaksi (n. 60 asteiseksi, älä anna kiehua), sekoita veteen 100 g (n.1 1/2 dl) maltaita ja 150 g (n.3 dl) ruisjauhoja. Ripottele pinnalle ruisjauhoja ja nosta kansi päälle. Anna puuron imeltyä 50 asteisessa uunissa tunnin ajan.
Sekoita pinnan jauhokerros mämmipuuroon ja lisää 5 dl poreilevaa vettä, 100 g maltaita ja 150 g ruisjauhoja. Sekoita, levitä uusi jauhokerros pinnalle, sulje kansi ja nosta kattila uuniin ja jälleen tunnin kuluttua sekoita puuro ja lisää vettä, maltaita, jauhoja ja uusi kerros pinnalle. Jatka samaan tyyliin kunnes kaikki jauhot, maltaat ja vedet on käytetty.
Keitä mämmiä miedolla lämmöllä 15 minuuttia, herkeämättä hämmentäen, älä anna palaa pohjaan. Lisää hämmentäessä suola, siirappi ja pomeranssinkuori. Maista ja tarkista maku, lisää tarvittaessa siirappia ja pomeranssinkuorta.
Kaada jäähtynyt seos vuokiin, täytä vuoat vain 2/3. Voitele mämmin pinta siirappivedellä (1/2 dl siirappia + 1 dl vettä), tämä estää kuoren kovettumisen. Paista 130 asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Säilytä mämmi jääkaapissa ja tarjoa sokerin ja kerman kanssa. Mämmi on parhaimmillaan viiden päivän kuluttua paistamisesta. Ja kyllä, niin kuin kaupan valmismämmitkin pakastetaan, voi omatekoista mämmiäkin säilyttää pakastimessa.
____________________________________________
on hauskaa kun näitäkin reseptejä tuodaan esiin. Melko harva nykyään itse mämmiään tekee :)
VastaaPoistaEi niinkään harva. Onmeitä koko joukko "sokeripommia" pelkääviä. Kun tekee itse, niin silloin sokerikontrolli on hyvin hallinnassa.
PoistaPerinteinen vanhanajan perunamämmi valmistetaan niin että siihen ei valmistusvaiheessa lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Tämän ohjeen mukaan imelletään pomminvarmasti sähkölieden uunissa.
Ainekset:
2 kg jauhoisia tai kiinteitä helposti soseutuvia perunoita
500 g mämmimaltaita
850 g ruisjauhoja
3,5 l vettä, veden tarvetta tulee seurata koko valmistuksen ajan, tarvittava määrä vaihtelee runsaasati perunalajikkeiden ym. mukaan
1/2 - 1 tl suolaa
1/2 tl pomeranssinkuorta (voi jättää pois)
Sokeripommi on hallinnassa kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeri lisätään lautaselle ja näin sokerin määrä on helposti kontrolloitavissa.
Perinteinen vanhanajan perunamämmi valmistuu näin:
1. Pese ja kuori perunat. Keitä kuoritut perunat täysin kypsiksi.
2. Ota keittovesi talteen ja pidä liedellä kuumana, mutta jätä pieni määrä vettä helpottamaan soseutumista ja estämään liisteröitymistä.
3. Soseuta perunat heti keiton jälkeen kuumina perunasurvimella ja lisää kuuma keittovesi soseeseen.
4. Jäähdytä sose huolellisesti 72-75 asteiseksi.
5. Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.
6. Lisää koko mallas-jauhoseos kulhosta ripotellen ja huolellisesti sekoittaen soseeseen. Lisää tarvittaessa 72-75 asteista vettä.
7. Laita kansi kattilaan. Anna seoksen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
8. Sekoita seosta imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.
9. Lisää Imellettyyn mämmiseokseen suola. Voit lisätä myös halutessa esimerkiksi pomeranssinkuorta tai appelsiininkuorihilloa.
10. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan ja siirrä syrjään noin 15 minuutiksi. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
11. Laita mämmiseos mämmin arvolle sopivaan lasi- tai posliinivuokaan.
12. Paista mämmi 130-140 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
13. Lisää pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä astämään kuorettumista.
13. Jäähdytä mämmi. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileassä noin 3 vuorokautta.
14. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sirotesokerin kanssa. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo ym. ovat sopivia mämmin lisukkeita.
Jos haluaa, niin tämänkin perunamämmin voi valmistaa sokeripommiksi.
Ystäväni Amerikasta kyseli juuri mämmin ohjetta kaljamaltaista. Luulen, että ne eivät käy.
VastaaPoistaEn ole koskaan tehnyt mämmiä, mutta maistanut itsetehtyä ja vielä itsetehdystä roveesta. Se oli herkkua! Olisi tosi kiva kokeilla ja otankin nyt tämän ohjeesi talteen :)
Mämmin välmistamiseen käy mikä tahansa mallastettu vilja ja jauhot. Pitää kuitenkin ottaa huomioon että raaka-aineissa täytyy olla mukana sellaista viljaa mikä sisältää imeltymisen kannalta välttämätöntä aktiivisuutta - amylaasientsyymiä. Monien mielestä karkeat ja hiukan rouheiset jauhot toimivat paremmin kuin hienot jauhot. Kun mämmiä valmistetaan kaurajauhoista ja ruis tai vehnä tai ohramaltaista, niin silloin tulee imeltyminen varmistaa ruis tai vehnä tai ohrajauholisäyksellä.
PoistaKun kaljamaltaita murskaa hienoksi, niin ne käy hyvin mämmin raaka-aineeksi.
Olin Lahja Mirjamin mämmin teko-opissa jokunen vuosi sitten. Ohje oli kutakuinkin sama. Tehtiin myös toinen satsi, johon tuli lisäksi perunaa. Kahdesta isosta kattilallisesta riitti mämmiä kaikille sukulaisille, ja kylänväellekin jaettavaksi. Hyvää oli, kerman ja sokerin kanssa tietty.
VastaaPoistaPerunaa tuli vain lisukkeeksi, ehkä 1/4. Ei ollut mitään mittoja, mamma kokkaili aina mutulla. Perunamämmi oli ihan yhtä hyvää kuin perusmämmikin, ei ehkä yhtä voimakkaan makuista. Mutta joo, se on vähän niinkuin
Poistaimelletyn perunalaatikon ja mämmin yhdistelmä... :)
Anonyymi, vastaukseni seikkailevat ristiin rastiin, väärillä riveillä, ihan eri kommentin yhteydessä...mutta siis imelletyn perunalaatikon vannoutuneena ystävänä saatan vielä joskus kokeilla perunalla terästettyä mämmiäkin, kuulostaa varsinaiselta herkulta.. mallas miedontuu ja makeus syventyy... :)
PoistaHei Omenaminttu,
VastaaPoistaainakin meidän kaupassa kaljamallas on rouhittua ruismallasrouhetta, tummaa ja voimakkaan makuista, mutta sopii myös leivontaan, ja mämmi+leipämallas taas on jauhettua vaaleaa ruismallasta...
Eli: varmaankin ystäväsi voi kyllä käyttää mitä hyvänsä mallasta mämmiin (ei ollut isoäidinaikaankaan erikseen mämmimaltaita...)
Mämmin pitäisi kuitenkin olla rakenteeltaan sileää, eikä sellaista rouheista, eli jos maltaat on kovin karkeita, niitä kannattais ehkä jotenkin hienontaa...
HAPPY MÄMMI-cooking vaan sinne AMERIIKKAAN ! :D
Kiitos tästä, välitän tiedon Ameriikkaan :)
PoistaLUKA:
VastaaPoistatää oli munkin keittiössä ihan neitsytmämmi...muttei urakka mennyt ainakaan hukkaan, kun sinäkin osaat sitä arvostaa! Kiitos kommentista ja herkullista pääsiäistä !
Anonyymi:
VastaaPoistaPERUNAMÄMMI ???!!!! Varmaan namia, perunakin kun imeltyy lempeässä lämmössä varsinaiseksi herkuksi... :)
Imelletty Hämäläinen perunalaatikko vastaa lähinnä "mämmiä perunasta"
PoistaSiellä se muhii uunissa. Mämmi siis. Ottaen huomioon ettei mieheni syö kyseistä herkkua niin sopii toivoa, että kylään tulee pääsiäisenä muitakin kuin hänen hengenheimolaisiaan :) ei ole kyllä kiireisen hommaa tuon tekeminen, mutta mihinkäa minulla kiire valmiissa maailmassa. Todella mukava blogi sinulla
VastaaPoistaMerja,
Poistahappy mämmi-cooking ja iloista pääsiäistä!
:)
Siellä muhii nyt ihan itse hartaudella valmistamani mämmi uunissa seuraavat 3 tuntia. Ei ole kiireisen hommaa sen tekeminen, mutta mihis minulla kiirus, valmiissa maailmassa. Toivoa sopii, että pääsiäisenä vierailulle tulee muitakin kuin mieheni hengenheimolaisia, joka ei tuohon herkkuun koske.
VastaaPoistaTodella mukava blogi sinulla.
Mukavaa kevään odotusta
Kiitos Merja, ja aurinkoista kevättä !
VastaaPoistaHarmi, kun tulin etsineeksi kotimämmin ohjeet vasta nyt kiirastorstaina! Myös minun mummuni teki sitä, eikä kaupan mämmit tahdo kelvata kun kotitekosta on saanut lapsena. MUTTA mummun mämmissä parasta oli juuri pintakuori. En muista valeliko hän, mutta kuoren taivaallisen maun muistan geeneissä asti! Siksi kaupan mämmit eivät kelpaa - kuori pitää olla..
VastaaPoistaTerveppä vaan!
VastaaPoistaMämmit uunissa. Tein tosin siihen kaljamaltaaseen, kun enhän mie tätä asiaa sisäistänyt muuten kuin, että ruismallasta pitää olla. Hyvää toi oli silti, vielä ennen viimestä paistoakin. Mie tosin tein niin, että sekoitin 100g maltaita ja 100g ruisjauhoa ja sen 50g jätin päälle ripoteltavaksi.
Järjestin tälle päivälle itselleni oikein perinnepäivän, kudoin mämmin uunituntien välillä poppanaa. Haastavinta oli se 15 minuuttia koko ajan sekoitellen, kun eihän nyt kukaan varttia viitsi paikallaan pysyä.
Kaikkea pitää kokeilla kerran elämässä, mutta tätä teen kyllä ensi vuonnakin ja sillä hienommalla maltaalla.
Kiitos selkeästä ohjeesta!
Riittää hyvin kun imelletyn mämmin kuumentaa heti imeltämisen jälkeen tehokkaasti sekoittaen kuplivaksi ja nataa seisoa sen jälkeen noin 15 minuuttioa.
PoistaHeips, tekasin mämmiä tätä ohjetta modaten eli mämmimaltaiden tilalle sahtimaltaita. Imelty erittäin hyvin ja koostumus mukavan rouheista. Puolitin ohjeen niin tuli kaks vuokaa. Tänään testiin sama resepti mut kaljamaltailla ja tummalla oluella. Aikasemmin oon mämmiä tehny mämmimallasjauholla ja tummalla oluella ja voin sanoo et hyvää tulee ;)
VastaaPoistaNiin ja tuli vielä mieleen jos haluaa vielä makeampaa mämmiä niin imellyttää 60-75 asteessa. Oluenteossa näissä lukemissahan keitellään vierre eli muunnetaan mallasta sokeriksi eli maltoosiksi. En oo tosin varma alkaako palamaan imellytyksessä, jos ei hämmennä välillä? Ei luulis ainakaan 60 asteessa palavan uunissa pohjaan. Eiku testaamaan :)
VastaaPoistaOluenpanossa mäskätään 65 asteessa missä muodostuu makeaa maltoosia eli sama reaktio kuin vastaavassa lämpötilassa mämmiä tehdessä. Mämmin imeltämistä voidaan jatkaa 75 asteessa ja siinä syntyy makeaa dekstriiniä. On kuitenkin varottava että lämpötila ei nouse yli 77 asteen. Kun lämpötila nousee yli 77 asteen niin silloin imeltämisentsyymi tuhoutuu.
Poistaekaa kertaa elämässä nyt mämmi uunissa. täysjyväruisjauhoja ja mämmimaltaita.. joku 50v villitys! kiitos ohjeesta. tosin puolitin suosilla..
VastaaPoistakokeilin kerran uunissa hauduttamista, jäi varmaan liika kauaksi, kun tulin takaisin sisälle, tuli mämmi lattialla vastaan. oli kiehunut yli.
VastaaPoistaAikaa tästä on yli 20 vuotta, olin vasta avioitunut
Eka mämminteossa kävi samoin, kuin edellisellä. Mämmiä paistaessa sähköuunissa, se tuli keittiön lattialla vastaan, kun tulin saunasta kaikki pääsiäisvalmistelut tehneenä. ei hauskaa.
VastaaPoistaTänä vuona lähes 40v edellisestä ja ehkä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta 40 vuoteen rohkaistuin kokeilemaan uudestaan mämmintekoa ja se onnistuin 100%. On parempaa kuin kaupan ja muistuttaa äitini mämmiä. Paistamisen salaisuus on varmaan oikea lämpö (130 oC) ja leivinuuni ja pitkä paistoaika 4t. Ehkä teen kolmannenkin kerran.
Kokeilin
Voi että noita mämmikokemuksia!
VastaaPoistaTiedä häntä... Itselläni tuli priimaa ensimmäisellä kerralla... Isoäidin ohje taitaa olla vertaansa vailla?! Ja aikaa tähän tehtailuun kyllä menee...koko päivän saa varata, vaikka suurimmaksi osaksi se siellä uunissa tekeytyy ihan itsekseen, on mämmiä vahdittava ja hämmenneltävä herkeämättä.
Ruis on vaan niin hyvää... oli sitten kyse mämmistä tai mustikkakukosta! Pitäisikö muuten ensi kerralla kokeilla mämmin kaveriksi mustikoita ja vaniljajäätelöä?
Jaaha, nyt tuli kyllä aikasen vetelä mämmi! Laitoin sen uuniin ja aloin sitten vasta miettiä, että ei se kyllä ehkä saisi olla noin kiisselimäistä. Sille ei vissiin enää mitään voi?
VastaaPoistaSussu, keititkö ennen uuniin laittamista? Ja annoitko jäähtyä myös ennen paistamista? Kyllähän se kolmen tunnin paistaminenkin lopputulokseen vaikuttaa?! Herkullisia mämmimaistiaisia kaikesta huolimatta!
VastaaPoistaOsaatko sanoa, paljonko tällä reseptillä tulee mämmiä? Vaikka montako kymppimämmituokkosellista?
VastaaPoistaOnpas herkullinen ja toimiva ohje! Laitoin kylla pomeranssinkuorta ja siirappia kumpaakin enemman, mutta muuten uskollisesti tata seurasin. Mammi on loysa seka uuniin mennessa etta ulos tullessa, mutta jaahtyy taydelliseksi, niinkuin pitaakin. Voitelin pinnan vasta kun kuorta oli jo muodostunut, ja viela toiseenkin kertaan paiston loppuvaiheessa, ja toimi hyvin - on seka kuorta etta vahan makeutta pinnassa. Tein viisi tuokkosta, sukulaisille menee nelja ja meille jaa sopivasti yksi.
VastaaPoistaKun imelletään sähköuunissa, niin silloin koko erän voi laittaa imeltymään samalla kertaa. Kuumennetaan vesi noin 60 asteiseksi ja mämmi laitetaan imeltymään haaleaksi(noin 40) lämmitettyyn uuniin. Noin 2 tunnin kuluttua uunin lämpötila säädetään 65-70 asteeseen ja mämmin annetaan imeltyä 3-4 tuntia. Imeltymisen aikana mämmiä sekoitetaan muutaman kerran. Tämän jälkeen mämmi maustetaan, keitetään 15min-½tuntia. Mämmi laitetaan paistovuokiin ja paistetaan 120-130 asteisessa uunissa 3-4 tuntia. Pinnan liiallisen kovettumisen estämiseksi pinnalle lisätään hiukan siirappivettä, käsittelyn voi toistaa.
VastaaPoistaPerinteiseen vanhan ajan mämmiin ei siirappi ja sokeri kuulu. Kaikki makeus pitää saada imellyttämällä.
VastaaPoistaImeltämiseen voi käyttää sähkölieden uunin mahdollisuuksia. Maltaat jauhot ja 60 asteinen vesi sekoitetaan notkeaksi puuroksi ja laitetaan imeltymään 70 asteiseen sähköuuniin 4-5(6) tunniksi. Suola lisätään imeltymisen jälkeen. Imeltymisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 80 asteeseen.
Hyvää on oon tehnyt tällä ohjeella jo monta kertaa
VastaaPoistaKolmena vuotena olen nyt tehnyt mämmit isoäidin ohjeella ja neljättä varten jälleen kertailen.
VastaaPoistaKiitos Sinulle kultainen, että olet tätä blogia pitänyt. Hernekeiton ohjeen haulla aikoinani tämän blogi-aarteen löysin ja paljon olen tältä saanut.
Kiitos, kiitos.
Perinteinen vanhanajan mämmi valmistetaan niin että siihen ei valmistusvaiheessa lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Tämän ohjeen mukaan imelletään pomminvarmasti sähkölieden uunissa.
VastaaPoistaAinekset:
500 g ruismaltaita (tai mämmimaltaita)
850 g ruisjauhoja
3,5 l vettä
1/2 - 1 tl suolaa
1/2 tl pomeranssinkuorta (voi jättää pois)
Sokeripommi on hallinnassa kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeri lisätään lautaselle ja näin sokerin määrä on helposti kontrolloitavissa.
Perinteinen vanhanajan mämmi valmistuu näin:
1. Sekoita maltaat ja jauhot kulhossa.
2. Kuumenna vesi kattilassa 70-76 asteiseksi. Vesi ei saa olla yli 77 asteista. Yli 77 asteessa aimeltymisteho menetetään lopullisesti.
3. Lisää mallas-ruisjauhoseos ripotellen vesikattilaan vatkaimella hyvin sekoittaen.
4. Laita kansi kattilaan. Anna seoksen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
5. Sekoita seosta imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
6. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.
7. Lisää Imellettyyn mämmiseokseen suola. Voit lisätä myös halutessa esimerkiksi pomeranssinkuorta tai appelsiininkuorihilloa.
8. Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
9. Siirrä mämmiseos tekeytymään noi 15-30 minuutiksi.
10. Laita mämmiseos mämmin arvolle sopivaan lasi- tai posliinivuokaan.
11. Paista mämmi 120-140 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
12. Lisää pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä astämään kuorettumista.
13. Jäähdytä mämmi. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo ym. ovat sopivia mämmin lisukkeita.
14. Säilytä paistettu mämmi peitettynä jääkaapissa.
Olisiko perunamämmireseptiä saatavissa ???
VastaaPoista