Tämän hienostuneemmasta jämäruoasta en ole koskaan kuullutkaan.
Kalan määrä vaihtelee, (riippuen siitä paljonko sitä edellisillalta jää), siksi muidenkin raaka-aineiden kanssa tarvitaan vähän "pelisilmää". Jos kalaa on kovin vähän, on turhaa käyttää kahta kananmunaa, muuten vanukkaasta tulee munakas, ja jos kermaa lorottaa massaan liikaa, jää paistos löysäksi...
Tähän reseptiin pätee sama periaate kuin kaikkiin muihinkin; makujen yhteisarvo voi olla vain niin hyvä kuin tekeleeseen käytetyt raaka-aineet. Siksi nykykielisen version juustoraaste on aromikasta Parmesania, kananmuna luomua ja sitruunamehu tätä varten puristettua. Voihan kaikki olla korvien välissäkin, mutta tämä vanukasresepti vaan herätti uunisiian uuteen kukoistukseen. Koristeina käyttämäni kaprikset ja purjosiivut sopivat vanukkaan makupalettiin ja tekivät kauppansa nekin.
_________________________
KALAVANUKAS vuodelta 1909
1/2 ltr. täht. jäänyttä keitett. tahi paist. kalaa
2 munaa
2 dl. kermansekaista maitoa
2 rkl. survottuja korppuja
3 rkl. voita, hierotaan vaahdoksi
1 rkl. hienonn. persiljaa
1/2 sipulia
1 rkl. voita, ruskeutetaan
1 rkl. raastettua juustoa
1 rkl. hienonn. kaaprista
1/2 sitruunan mehu
suolaa
Kalasta poistetaan ruodot, se hienonnetaan; munat vatkataan ja kaikki yllä mainitut ainekset sekoitetaan yhteen. Seos kaadetaan voideltiuun vuokaan ja paistetaan uunissa.
____________________
KALAVANUKAS nykykielellä
1/2 iso sipuli tai kokonainen pienempi
ryösiöljyä sipulin kuullottamiseen
uunikalan jämät
1-2 kananmunaa
1-2 dl ruokakermaa
2 rkl korppujauhoja
2 rkl voita + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
1 rkl persiljanlehtisilppua
2 rkl hienoksiraastettua Parmesanjuustoa (Parmigiano Reggiano)
1 rkl hienoksi silputtuja kapriksia
1/2 sitruunan vastapuristettu mehu
merisuolaa
Kuori, silppua ja kuullota sipuli. Hienonna kala haarukalla, vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita korppujauhot huoneenlämpöiseen voihin ja yhdistä kaikki vanukkaan ainekset kulhossa. Sekoita tasaiseksi.
Voitele uunivuoka ja kaada vanukasmassa vuokaan. Paista 180℃ uunissa n. 40 minuuttia, kunnes paistos on kypsä ja pinta hieman ruskistuu.
______________________
Voi miten ihana ruokablogi! <3 Täynnä nostalgiaa ja tunnelmaa!
VastaaPoistaKIITOS Ane ♡
Poista