SOKERIHERNEITÄ JA UUDEN SADON PORKKANOITA, VANHANAJAN VIVAHTEELLA. |
Minulle tämä kokoonkeitetty, tillin ja persiljan maustama jauholiemi on uusi kokemus. Vai onko sittenkään? Makumuistot vievät ajatukset Lemille, lapsuuden kesiin ja suuren maalaistalon ruokapöydän ääreen. Tästä on saattanut jäänyt makujälki, mutta vasta nyt, puoli vuosisataa myöhemmin, teen tätä omassa keittiössäni.
Etikka, tilli ja persilja; siinäpä isoäidin unohtumattoman taikaliemen salaiset ainekset, kaikessa yksinkertaisuudessaan.
____________________
MUHENNETUT SOKERIHERNEET vuodelta 1909
1 ltr. nuoria herneenpalkoja
3 dl. silvottuja herneitä
10 kpl. pieniä porkkanoita
1 ltr. vettä
2 rkl. voita
1 rkl. sokeria
1 rkl. suolaa
2 rkl. vehnäjauhoja
(1 tl. etikkaa)
2 rkl. hienonn. dilliä ja persiljaa
Herneenliskot perataan, huuhdotaan ja pannaan kiehuvassa vedessä kiehumaan silvottujen herneiden, puhdistettujen porkkanain, voin, suolan ja sokerin kera. Kun ne ovat pehmeiksi kiehuneet, suurustetaan liemi kylmään vesitilkkaseen sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Muhennos saa kiehua 10 min., jolloin (etikka), dilli ja persilja sekoitetaan joukkoon.
__________________
MUHENNETUT SOKERIHERNEET nykykielellä
5 dl vettä
nokare voita
ripaus sokeria
ripaus merisuolaa
2 dl perattuja sokeriherneitä (tai 3 dl nuoria, litteitä sokeriherneen palkoja)
3 pientä, uuden sadon porkkanaa
1 rkl luomu vehnäjauhoja
tilkka omenaviinietikkaa
1 rkl tillisilppua
1 rkl persiljasilppua
Kuori porkkanat, pilko suupalan kokoisiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää voi, sokeri ja suola. Keitä herneet ja porkkanat "al denteiksi". Sekoita jauhot kylmään vesitilkkaan ja lisää keitinliemeen. Hauduta miedolla lämmöllä 10 minuuttia, mausta etikalla, tillillä ja persiljalla.
_________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?