YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
perjantai 25. helmikuuta 2011
YKSINKERTAINEN PANNUKAKKU
Sata vuotta vanhaa pannukakkureseptiä ei ainakaan voi syyttää mielikuvituksen puutteesta! Ensimmäisestä koe-erästä tuli pellillinen mannapuuroa, ja sitä kaapiessani ymmärsin jo laittaa seuraavaan satsiin leivinpaperiarikin pellin suojaksi. Lisäsin taikinaan vielä yhden kananmunan, pannukakkumaisen lopputuloksen toivossa.
Tekele näytti ja tuoksui erehdyttävästi pannukakulta, mutta edelleenkin, kuka ei pidä mannapuurosta, ei varmasti tykästy tähän pannarireseptiinkään. Sama toisinpäin. Ruokaisaa "yksinkertainen pannukakku" kyllä on, ja idea sopisi ehkä puuroa vieroksuvien lasten houkuttimeksi.
Tottumiskysymys kaiketi, mutta itse syön mielummin puuron puurona ja pannarin pannarina. Anna Hilda puolestaan on antanut mannapuuropannarille täyden kympin.
*******************************************
YKSINKERTAINEN PANNUKAKKU vuodelta 1909
1 ltr. 5 dl. maitoa
3 dk. vehnäjauhoja
1 dl. mannaryyniä
3 rkl. voita
1 tl. suolaa
2 rkl. sokeria
3 munaa
Maito kiehautetaan, vehnäjauhot ja mannaryynit vospilöidään sekaan ja annetaan kiehua vähän aikaa. Voi ja suola lisätään ja seos kaadetaan jäähtymnään.
Munat ja sokeri vispilöidään, lisätään seokseen, joka kaadetaan videltuun pannuun ja paistetaan uunissa.
******************************************
YKSINKERTAINEN PANNUKAKKU nykykielellä
1 1/2 l maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mannasuurimoita
2 rkl voita
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
4 kananmunaa
Kiehauta maito, vispolöi sekaan jauhot, mannasuurimot, voi, sokeri ja suola. Anna jäähtyä.
Riko kananmunien rakenne, vispaa maitovellin sekaan ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
*******************************************
voi voi. ei ole anna hildan tyttärentytär tainnut tajuta että yksinkertainen pannukakku on aika lähellä ålands pankakaa ja sitä myöten se mitä on syytä odottaa on eri kuin ns suomalainen vehnäjauholla lytätty pannari. suosittelen kokeilemaan ålands pankakaa joko riisillä tai mannalla
VastaaPoistaEi ole tajunnut, EI !
PoistaEihän Keski-Suomen kasvatti voi mitenkään ymmärtää Ahvenanmaan kommervenkkejä!!! Ihan oikeasti en ole koskaan kuullutkaan, saatika sitten maistanut Ålands pankakaa, tsekkasin netistä, että se kuulosti isoäidin aikaisen "yksinkertaisen pannukakun" saaristolaisserkulta, Ahvenanmaalla herkku tarjoillaan luumukiisselin ja kermavaahdon kanssa...
"Oppia ikä kaikki !"