YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
perjantai 10. joulukuuta 2010
PAAHDETUT KASTANJAT
Kastanjat eivät ole suurinta herkkuani, mutta niiden tuoksu tuo tuulahduksen keskieurooppalaista joulunalustunnelmaa. Siellä hehkuvan kuumista kastanjapadoista nousee ihanan pehmeä ja hieman paahteinen tuoksu, sellainen, mitä nuuskisi mielellään Suomenkin talvessa.
Löysin isoäidin keittokirjasta täsmäohjeet kastanjafiilistelyyn ja lähikaupasta ranskalaisia kastanjoita, eikä mennyt kauaakaan kun meillä jo maisteltiin kotipaahtoisia kastanjoita. Noh, niiden maku ei kyllä edelleenkään voittanut suosiotani, mutta se hurmaava tuoksu; se oli aito ja aromikas, se leijaili keittiöstä olohuoneeseen, eteisen kautta aina rappukäytävään asti. Se oli mitä hienostunein tervetulotoivotus pikkujouluvieraille.
*******************************************
PAAHDETUT KASTANJAT vuodelta 1909
1/2 kg. kastanjoita
karkeita suoloja
Kastanjat huuhdotaan, pyyhitään kuiviksi ja niiden kärjet leikataan ristiin auki. Ne asetetaan paksujen suolakerroksien väliin kannelliseeen rautapannuun ja paistetaan joko uunissa tahi hiilloksella, pannua on silloin tällöin pudisteltava.
Noin 20-30 min. kuluttua ovat kastanjat paistuneet kypsiksi, jolloin kuoretkin irtaantuvat helposti. Tarjotaan vaahdoksi hierotun voin kera.
******************************************
PAAHDETUT KASTANJAT nykykielellä
kastanjoita
karkeaa merisuolaa
voita (huoneenlämpöistä)
Huuhdo ja pyyhi kastanjat talouspaperilla. Tee jokaisen kastanjan suippoon päähän ristiviilto (varo lipsuvaa veistä) ja aseta pystyyn uunivuokaan, merisuolapedille.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kuori irtoaa helposti, mutta sisus on vielä pehmeää. Dippaa huoneenlämpöiseen voihin ja nauti lämpiminä.
******************************************
Mistäköhän päin maailmaa tulivat kastanjat Suomeen vuonna 1909? Aika yllättävä resepti!
VastaaPoistaOlen kanssasi samaa mieltä, paahdetun kastanjan tuoksu on valloittava, mutta maisteltuna pari riittää ihan hyvin.
eikö olekin?! mietin itse ihan samaa, mutten löytänyt netistä mitään osviittaa kastanjoiden kulkureitistä...jostain maailmalta kuitenkin, Suomessahan kasvaa myös hevoskastanjapuita, mutta niiden hedelmät eivät ole syötäviä ollenkaan, päinvastoin, ovat jopa myrkyllisiä...
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaKiitos paljon ohjeesta!
Linkitin tämän kirjoituksen omaan blogiini missä olen ihastellut paahdettuja kastanjoita. :)
kiitos, ja ole hyvä, linkittää saa mielellään!
VastaaPoistapistäydyin sun blogilla, kiireen keskellä, olit tosi osuvasti pohdiskellut kasvamista, muutosta ja kaikkitietämättömyyden hyväksymistä, miten naulan kantaan osuitkaan siinä!!!!
Kiitos tiedoistanne.Olin kerännyt taskun täyteen hevoskastanjan hedelmiä ja ajattelin maistella niitä paahdettuina.Sitten luinkin ettei niitä voikaan syödä.En tiennyt että kastanjoita on muitakin olemassa..tällaanen kaupunkilaistollo, joka ei oo maailmaa tarpeeks kiertänny..Eli mikä se puu sitten olikaan nimeltään jossa kasvaa niitä syötäviä kastanjoita..
VastaaPoistaHei Anonyymi,
VastaaPoistaaivan oikein: hevoskastanjan (Aesculus hippocastanum) hedelmät eivät ole syötäviä, puu on koristepuu, sitä käytetään kyllä luonnon väriaineena (keltainen ja ruskea)...
kun taas JALOKASTANJA (Castanea sativa) on se jouluinen herkku minkä sisältämä tärkkelys hajoaa kypsennettäessä sokeriksi...
:)
Heips - nyt on taaskanjojen aika. Niitä löytyi läheisestä Alepasta, ja pakkohan niitä oli ostaa. Jos saisi saman tunnelman ja hajun, kun Stockmannin edessä joulun alla on.
VastaaPoistaMutta nyt on pakko kysyä asiantuntijoilta - mitä ihmettä virkaa tuolla suolapedillä on? Mikä sen funktio on?
Henrik
Henrik,
VastaaPoistakuule, suolasta saa vaan niin sopivan pedin kastanjoille, samaan tyyliin kuin uuniperunoillekin...ja kun teet ristiviillot suippoihin päihin, jäävät ne törröttämään siististi pystyyn...mitään makua suolasta ei kyllä tule...mutta taitaa suola myös johtaa lämpöä aika tasaisesti...siksi varmaankin suolaa käytetään hiilloksella lämmitettävissä kannellisissa kastanjapannuissa, siellä kastanjat pyörivät kuuman suolan seassa...
Ja kiitos jos lasket minutkin oikein asiantuntijakaartiin, vastaukset olivat nyt kuitenkin täysin MUTU-tietoa (=musta tuntuu...)
:)