YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
lauantai 20. elokuuta 2011
TAPPIOLEIVÄT
Olisi mukavaa kuulla tappioleipien nimen syntytarina.
Mikä ihmeen tappio? Ja toivatkohan marenkileivät lohdun tappioita kärsineille?
Vai näissä leivissäkö oli koko tappion syy?
____________________________________________
TAPPIOLEIVÄT vuodelta 1909
6 munanvalkuaista
425 gr. sokeria
1 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
300 gr. vehnäjauhoja
koristeeksi: mantelia.
Munanvalkuaiset vatkataan vaahdoksi; sokeri, raastettu sitruunan kuori, sitruunan mehu sekä vehnäjauhot sekoitetaan varovasti joukkoon. Kahdella lusikalla pannaan tästä taikinasta voidellulle pellille pieniä leivoksia, jotka koristetaan mantelisuikaleilla ja paistetaan meidossa uuninlämmössä.
_____________________________________________
TAPPIOLEIVÄT nykykielellä
6 munanvalkuaista
ripaus suolaa
425 g sokeria
1 sitruunan hienoksiraastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
300 g vehnäjauhoja
koristeeksi kuorellisia mantelilastuja
Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi, kääntele sekaan sokeri, sitruunankuori, sitruunamehu ja jauhot. Nosta kahden ruokalusikan avulla taikinanokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, koristele pinta mantelilastuilla ja paista 170 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
___________________________________________
Kivan tuntuinen resepti, tykkään sitruunan mausta sekä marenkisista leivonnaisista! Millainen mahtoi olla rakenne, olivatko rapeita?
VastaaPoistaOikein rapeita, mutta marenki piti paketin ryhdissä, eivät siis ollenkaan murenevia, vaikkakin rapeita !
VastaaPoistaKoska keltuaiset jäävät reseptissä "hukkaan", tulee tappiota. No, tietenkin niistä voi tehdä muutakin, mutta taloudellinen ohje se ei entisaikaan ollut...
VastaaPoistaHyvä vastaus, Anonyymi!
VastaaPoista:D
ps. 1.10. postauksessa tulee tappiokeltuaisille käyttövinkki...