YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
lauantai 5. marraskuuta 2011
LUUMUHILLO
Heti kun luumut alkoivat pehmetä sokeriliemessä, levisi porisevasta kattilasta suloisen makea, mutta silti hedelmäisen raikas tuoksupilvi. Tunnelma oli kuin mummon mökissä. Hilostakin tuli hyvää, vähän löysää tosin, kun en liemeä keitellyt kasaan...olisi ehkä kannattanut käyttää hillosokeria, MUTTA tuo tuoksuelämys oli kyllä tämän reseptin kokohokohta.
__________________________________________
LUUMUHILLO vuodelta1909
2 kg. luumuja
1 kg. sokeria
4 dl. vettä
1:n sitruunan mehu
Kiehuvaa vettä kaadetaan tuoreille luumuille, että kuoret niistä paremmin lähtevät. Vesi kaadetaan pois, luumut kuoritaan ja kivet poistetaan. Sokeri, vesi ja sitruunan mehu keitetään paksuksi liemeksi. kun liemi on vähän jäähtynyt, pannaan luumut sekaan ja keitetään hiljaisella tulella, kunnes luumut ovet kirkkaan näköiset. Vaahto kuoritaan pois ja luumut nostetaan varovasti lasipurkkiin, liemi keitetään kokoon ja kaadetaan kuumana luumuille.
___________________________________________
LUUMUHILLO nykykielellä
1 kg luumuja
1/2 kg sokeria
2 dl vettä
1/2 sitruunanmehu
Upota luumut kiehuvaan veteen, kuori luumut ja poista kivet. Keitä sokerista, vedestä ja sitruunamehusta kirkas liemi. Nosta luumut liemeen ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta ja nosta luumut puhtaaseen lasipurkkiin, kaada liemi päälle ja sulje kansi. Säilytä jäähtynyt luumuhillo jääkaapissa.
_____________________________________________
Mainiolle blogille mainiota tunnustusta. Käyhän kurkkaamassa blogissani! ;)
VastaaPoistaWOW, Suhmura, kiitän ja kumarran !
VastaaPoistaJa siirryn huiman kannustuksen innottamana keittiöön kokeilemaan uusia ohjeita....
KIITOS <3
Sain luumuhilloreseptilinkin (tai nykyaikaan varmaan hillotut luumut=)kaverilta facebookissa ja piti tietenkin tulla kurkkaamaan mitä ihanuuksia täällä keitetään. Vanhoista resepteistä voi löytää ihan yllättäviä juttuja. Hieno projekti!
VastaaPoistaKommentoisin reseptin nykykielelle kääntämistä sen verran, että vaikka kuvista näkee luumujen olevan tuoreita, kannattaa se reseptissäkin mainita. Niinkuin alkuperäinen tekee. Kuivatuistakin voi tehdä herkkuja ja hilloja...
Anonyymi, kiitos !
PoistaNiin muuten voikin, olen myös tehnyt kuivatuista mangoista ihanaa hilloa...
Hauskaa hillosyksyä !
:)
Olen keittänyt useita vuosia erinomaista luumuhilloa ilman sitruunaa, säilyy hillosokerin kanssa jääkaapissa kevyesti yli vuoden. En tehnyt ihan ohjeen mukaan, kaadoin sitruunamehun sellaisenaan luumusoseen sekaan ja koko satsi pilalla. Tuntien keittämisestä huolimatta niin karmean kitkerää että kompostiin menee. Jos sitruunan kirpeys ja happamuus ei erikseen sokerin kanssa keittämällä häviä (eli oma moka...) niin tämä resepti on täysi susi...
VastaaPoistaMainio resepti! Lumi on tullut maahan. Kolmas purkki tällä reseptillä tehtyä luumuhiilloa on juuri syöty. Hillo maistuu aivan samalta kuin kypsät luumut suoraan puusta. Aivan mahtavaa hilloa. Silloin tuoreena se ei ollut näin hyvää, hieman karmakkaakin. En keittänyt lientä erikseen. Silti hillossani on luumu ja liemi toisistaan erotettavissa. Hillo on hyvän väristä. Hieman punertavaa. Luumupuulajini on vanhaa isoisän tai isän peruja. Semmoisia tummia. Koska luumuja tuli paljon, keräsin hilloluumut suoraan puusta tarkkaan valikoiden. Vain aivan tuoreet, raikkaan kypsät, maukkaat luumut pääsivät mukaan. Ylikypsyyttä en sietänyt yhtään. Sokeria laitoin tähänkin hilloon varmaan vähemmän kuin reseptissä.
VastaaPoistaHeräsi kysymys.... Kuinka kauan luumut on kiehuvassa vedessä?
VastaaPoista