YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
torstai 15. joulukuuta 2011
KORISTETTU PIPARKAKKU
Nyt ajattelit, että ohhoh, onpa siltä nyt mennyt joulukiireissä kuvat ja reseptit sekaisin?
Sain itsekin tarkistaa muutaman kerran, että koristettu piparkakku todellakin tarkoittaa vanhassa kirjassa kokonaista joulukakkua! Kun aloitin leipomisen, kuvittelin saavani pellillisen (tai kaksi) vanhanajan Nannyn pipareita ja ihmettelin viereiselle sivulle piirrettyjä kakun koristeluohjeita.
Tämä kakuksi muuntautunut pipari oli varsinainen jouluyllätys, ja toi ainakin minun kasvoilleni hämmästyneen pikkujouluhymyn. Ei kuivakakkumainen, ei piparimainen eikä ihan pehmeäkakkumainenkaan...vähän siltä ja väliltä...ihan omaa luokkaansa. Kuin joulutuulahdus jostain, tosi tosi kaukaa.
__________________________________________________
KORISTETTU PIPARKAKKU vuodelta 1909
Nannyn piparkakku:
10 munaa
212 gr. sokeria
212 gr. siirappia
1 tl. hienonn. kardemummaa
1 rkl. hienonn. pomeranssinkuoria
240 gr. vehnäjauhoja
Munat ja sokeri vatkataan 1 tunti, jonka jälkeen hyvin vaivattu siirappi, mausteet ja vehnäjauhot lisätään. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan hyvässä uuninlämmössä.
kuorrutus:
1/2 suklaakakkua
3 dl. kermaa
3 dl. sokeria
Suklaa, kerma ja sokeri keitetään paksuksi liemeksi, joka heti kuumana levitetään leivoksille. Suklaakuorrutus kaadetaan kuumana kakun päälle, kota käännellään niin, että kuorrutus valuu tasaisesti ja peittää kakun kokonaisuudessaan. Se saa senjälkeen kuvua vetoisessa paikassa.
koristamiseen:
1/2 munanvalkuaista
1/2 dl. hienoa sokeria
Hieno sokeri hierotaan huhmarissa vielä hienommaksi ja seulotaan. Munanvalkuaista vatkattaessa lisätään seulottua sokeria silloin tällöin noin 1/2 tl. verran kerrallaan, ja seosta vatkataan, kunnes se on notkeata, mutta ei lainkaan valuvaa. Pienen paperitötterön läpi, jonka hieno kärki leikataan pois, puserretaan munanvalkuaisseos erimuotoisiin kuvioihin kakun pinnalle.
_________________________________________________
KORISTETTU PIPARKAKKU nykykielellä
kakkutaikina:
5 kananmunaa
100 g (n.1 dl) sokeria
100 g (n.1/2 dl) siirappia
1/2 tl hienonnettua kardemummaa
1/2 tl hienonnettua pomeranssinkuorta
120 g (n. 2 dl) vehnäjauhoja
kuorrutus:
100 g taloussuklaata (tummaa, Fazer)
1/4 dl kevytkermaa
lisäksi tarvitset voita kakkuvuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen ja tomusokeria tai valmista sokerikuorrutetta kakun koristelemiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää siirappi, mausteet ja jauhot. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 180 asteisessa uunissa noin 60 minuuttia, kunnes kakku on keskeltäkin kypsä. (Kypsään kakkuun tökättyyn tikkuun ei jää taikinaa.)
Sulata suklaa, lisää kerma ja keitä seosta hetki miedolla lämmöllä. Kaada kuorrutus kuumana kakun päälle, nostele lusikalla alustalle valunutta suklaakastiketta niin että kakun reunakin saa tasaisen kuorrutuksen. Nosta kakku varovasti kahden kakkulapion (tai juustohöylän) avulla puhtaalle lautaselle. Anna suklaakastikkeen jäähtyä ennen koristelemista. Koristele kakun jähmettynyt suklaapinta sokerikuorrutteella.
__________________________________________________
Ihanan kuuloinen ohje. Aivan uusi tuttavuus minulle :)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Satu.
VastaaPoistaErikoinen ohje kyllä, mutta hävisi kahvipöydästä ensimmäisenä kun kaikki halusivat maistaa vanhanajan joulukakkua...uusi tuttavuus meidänkin keittiössä; ei mikään huippuhyvä, muttei missään nimessä huonokaan...hmmmm....
Haiskahtaa saksalaiselta piparilta. Täällä ovat "lebkuchenit" paksuja ja pehmeitä. Mutta työkaverit ihastuivat kyllä suomalaisiin rapsakoihin pipareihin.
VastaaPoista-Mimmi