YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
tiistai 5. kesäkuuta 2012
PERUNASOSE
Aijaijai miten hyvää mummon muussia, Anna Hildakin on antanut soseelle täyden kympin.
Voita oli jäljllä vain nokare, ja nykykielisestä versiosta uhkasi jo tulla terveysversio...mutta sitten hoksasin vaihtaa maidon kermaksi. Rasva se vaan on niiiiin syntisen hyvää...kaikissa muodoissaan.
PERUNASOSE vuodelta 1909
1 1/2 ltr. perunoita
vettä
suolaa
3 rkl. voita
3-4 dl. maitoa
1 tl. sokeria
1 rkl. suolaa
Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Ne painetaan lämpiminä sosepuristimen läpi tahi survotaan hienoksi joko perunanuijalla tahi kahvelilla. Voi sekoitetaan soseeseen ja kiehuva maito lisätään vähitellen. Sose vatkataan kuohkeaksi ja maustetaan sokerilla ja suolalla.
___________________________________________
PERUNASOSE nykykielellä
1 kg jauhoisia perunoita
vettä
merisuolaa
3 rkl huoneenlämpöistä voita
2 dl kuumaa kermaa (tai maitoa)
1 tl sokeria
1 rkl merisuolaa
Kuori ja lohko perunat. Keitä perunat suolatussa vedessä pehmeiksi, valuta vesi pois (pidä tallessa) ja soseuta perunat muusiksi. (On tärkeää että soseutat perunat tuoreeltaan kuumina, jäähtyneistä perunoista tulee liisterimäistä sosetta). Sekoita voi ja kerma perunasoseeseen, lisää tarvittaessa keitinvettä ja vatkaa sose kuohkeaksi. Mausta sokerilla ja suolalla.
___________________________________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?