YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
lauantai 20. lokakuuta 2012
VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT
Anna Hildan aikaan pipari on tarkoittanut keksiä, eikä pipareita leivottu pelkästään jouluna. Valkoisia piparipähkinöitä on ollut isoäidin keksipurkin täytteenä usein, ainakin kympin arvosanasta päätellen. Ja hyviähän nämä ovat. Mietoaromiset piparipähkinät kaipaat kuitenkin jonkun vahvan maun rinnalleen, vaikkapa espresson, tai tuhdin kuuman kaakaon.
VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT vuodelta 1909
2 munaa
112 gr. sokeria
1 tl. hienonn. kaneelia
1 tl. hienonn. kardemummaa
1 tl. hienonn. inkivääriä
2 rkl. sulatettua voita
6 rkl. kermaa
1/2 tl. soodaa
425 gr. vehnäjauhoja
Munat ja sokeri vatkataan; siihen lisätään mausteet, pesty ja sulatettu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda, sekä vehnäjauhot. Taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.
_________________________
VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT nykykielellä
2 kananmunaa
100 g (=n. 1 dl) hienoa sokeria
6 rkl (=n. 1/2 dl) kermaa
1/2 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl voisulaa
425 g (=n.8 dl) vehnäjauhoja
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita sooda kermaan. Lisää munavaahtoon mausteet, voisula ja kerma ja vehnäjauhot. Pyörittele taikinasta pieniä pallukoita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista valkoisia piparipähkinöitä 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
__________________________
Piparpähkinät :) Onpa suloinen nimi. Ja suloisen näköisiä ovat sitten oikeastikin. Vaikuttaa hyvältä reseptiltä jota voisi testatakin.
VastaaPoistaJoo, Taika, hauskoja pikku pallukoita...mutta muista tuhti kaakao tai vahva kahvi! :)
Poistahei
VastaaPoistaonko syytä miksei nykykielellä laiteta kanelia, vai unohtuiko se vain reseptistä?
näitä aion kyllä kokeilla, kanelin kera tosin... kuinka pieniä pallukoiden tulisi olla?
-kaisa
KIITOS Kaisa!
VastaaPoistaEi mitään syytä, paitsi kiire ja huolimattomuus...kaneli kuuluu ehdottomasti tähän settiin !
Koko askarrutti minuakin, oikeasti ne kai pitäisi olla PÄHKINÄN kokoisia, nimensä mukaisesti. Ehkä hieman pienempiä kuin mitä itse pyörttelin...mutta sitten toisaalta voihan vaikka saksanpähkinän ajatella kuorineen päivineen, sitten päästäänkin jo kuvan kokoluokkaan. Ei kai koolla ole muuta väliä kuin että uunia kannattaa vahdata tasaiseen tahtiin, pienet kypsyvät (ja palavat) luonnollisestikin suurempia nopeammin...