YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
keskiviikko 15. toukokuuta 2013
DILLILIHA
Dilliliha on aavistuksen verran parmpaa kuin kouluruokailun kestoinhokki tilliliha. Ainakin nimi kuulostaa hauskalta, eikä kastikekaan ole ihan niin limamainen kuin lapsuuden ruokalamakumuistot. Ihmettelen edelleen sitä, kuinka kenellekään on koskaan voinut tulla mieleen yhdistää samaan ruokalajiin tilli, vaalea jauhokastike ja liha. Makuja on monia... joku tästäkin varmasti sydämensä pohjasta tykkää...mutta minä en vieläkään...
____________________
DILLILIHA vuodelta 1909
1 1/2 kg. lampaanlapaa ja -rintaa
1 1/2 ltr. vettä
1 1/2 rkl. suolaa
dillin varsia
kastike:
1 ltr. lientä
3-4 rkl. vehnäjauhoja
1 rkl. sokeria
3 rkl. etikkaa
3 rkl. hiononn. dilliä
Liha pestään kuumaan vreeen kastetulla pyhkeellä ja luut rikotaan. Liha pannaan kiehuvaan, maustettuun veteen kiehumaan. Kun se on pehmeätä, leikataan se sopivan suuriksi palasiksi, ja liemi siivilöidään.
Vehnäjauhot sekoitetaan tilkkaseen kylmää vettä sekä hämmennetään 1 litraan lientä. Kastike saa kiehua 10 min. Sokeri, etikka ja hienonnettu dilli lisätään, ja kastike kaadetaan lihan päälle.
____________________
DILLILIHA nykykielellä
1 kg lammasta (tai vasikanrintaa)
50 g tillinvarsia
suolaa
kastike:
1 l keitinlientä
3-4 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
2 rkl etikkaa
3 rkl tillinlehtisilppua
Keitä liha kypsäksi suolalla ja tillillä maustetussa vedessä. Siivilöi liemi talteen ja leikkaa liha kuutioiksi. Sekoita jauhot kylmään vesitilkkaan ja yhdistä vatkaamalla 1 litraan kuumaa lientä. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia, mausta sitten sokerilla, etikalla ja tillisilpulla. Kaada kastike lihojen päälle.
_____________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?