torstai 25. heinäkuuta 2013

TÄYTETTY KAALINKUPU

Tässä tulee uusi idea kaikille kaalilaatikon ja -kääryleiden ystäville. Kaali keitetään, lehdet irrotetaan ja kasataan takasin jauhelihatäytteen päälle...täytetyn kaalinkuvun kun tuo pöytään, väki luulee että emäntä on seonnut, tarjoaa keitettyä kaalia...ja sitten, yhdellä viillolla, sisältä paljastuukin makeahko jauhelihatäyte. HAUSKA idea ja HERKULLINEN maku,  HELPPOkin on; varsinainen kolmen H:n resepti.

________________________

TÄYTETTY KAALINKUPU vuodelta 1909

keskikokoinen kaalinkupu
vettä
suolaa
mureke:
700 gr. luutonta naudanlihaa
1 1/2 dl. kermaa
2 dl. vettä (tahi kaljaa)
1 1/2 dl, survottuja korppuja
1-2 munaa
1/2 sipulia
2 rkl. voita
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen

Kaalinkuvusta irroitetaan lehdet ja ne kiehautetaan suolatussa vedessä, kunnes taipuvat; sitten vesi valutetaan niistä pois. Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja jauhetaan lihamyllyssä kolmeen kertaan. Survotut korput sekoitetaan kermaan ja veteen ja saavat paisua; sitte ne lisätään vatkattujen munien kera lihaan, joka vaivataan notkeaksi. Sipuli kuoritaan, leikataan hienoksi ja ruskeutetaan voissa, jäähdytetään hiukan, ja voi siivilöidään murekkeeseen; senjälkeen lisätään mausteet.

Irrotetut lehdet asetellaan murekkeen ympärille kaalinkuvun muotoon ja sidotaan hyvin langalla kokoon. Täytetty kaalinkupu pannaan pataan voissa ruskeutumaan. Kun se on ruskea joka puolelta, sirotellaan sokeri ja suola päälle. Muutamia silavaviipaleita tahi vispilanvarpuja pannaan kaalinuvun alle padan pohjalle, estämään pohjaanpalamista, ja sitäpaitsi lisätään vähän kiehuvaa  lihalientä tahi vettä pataan. Noin pari tuntia annetaan kuvun paistua hiljalleen kannen alla. Tarjotaan kastikkeineen.

________________________

TÄYTETTY KAALINKUPU nykykielellä

1 keskikokoinen valkokaali (tai hauskannäköinen kurttukaali)
vettä
merisuolaa

mureke:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl valpupippuria
3 rkl fariinisokeria
1 dl (laktoositonta ruoka)kermaa
nokare voita
1/2 dl siirappia

Koverra kaalin kanta pois, keitä kaalia isossa kattilassa suolavedessä, kunnes lehdet pehmenevät. Valuta vesi pois ja irrota lehdet.

Kuori ja silppua sipuli. Sulata voita pannulla ja kuullota sipuli, lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta   suolalla, pipprilla ja fariinisokerilla, lorauta sekaan kerma.

Lusikoi jauheliha uuninkestävään pataan ja aseta kaalinlehdet päälle kuvuksi, valuta siirappia päälle. Laita padan pohjalle 2 dl vettä ja voinokare. Nosta kansi päälle ja hauduta 200℃ uunissa noin tunti. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

__________________________







lauantai 20. heinäkuuta 2013

MAKAROONIT TOMAATIN KERA


Tässä tulee sata vuotta vanha, makaroonilaatikon ja pastakastikkeen risteytys. Tämän voi valmistaa vaikka nuotiotulen päällä, eikä mikään estä lisäämästä paistokseen freesattua sipulia ja/tai valkosipulimurskaa. Jos lisäät vielä paistetun ja maustetun jauhelihan, niin; tadaaa...edessäsi on "mökkikansan makaroonilaatikko".
_____________________

MAKAROONIT TOMAATIN KERA vuodelta 1909

250 g makaroonia
vettä suolaa
2 rkl. voita
2 rkl. raastettua juustoa
7 rkl tomaattisosetta

Makaroonit katkotaan palasiksi, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Vesi kaadetaan pois, tomaattisose ja voi sekoitetaan joukkoon ja makaroonit pudistellaan kasarissa tulella hetken aikaa. Raastettu juusto joko ripotellaan päälle tahi tarjotaan erikseen.

______________________

MAKAROONIT TOMAATIN KERA nykykielellä

makaroonia
vettä
suolaa
nokare voita
tomaattimurskaa
valkosipulimurskaa
juustoraastetta (mieluiten parmesania tai punaleimaemmentalia)
mustapippuria myllystä
(suolaa)


Keitä makaroonit suolavedessä pehmeiksi. Valuta vesi pois ja lisää voinokare, tomaattisose, valkosipuli ja juustoraaste. Sekoita ja mausta mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. "Makaroonit tomaatin kera" senkun paranevat jos niitä lämmittää pannulla uudelleen.

______________________


maanantai 15. heinäkuuta 2013

OMENAPAISTOS (OMENAPAJ)



Nyt kun raparperi on niin sopivasti sesongissaan, ja kun olen jo kaikki vanhan kirjan raparperiherkut kolunnut läpi, päätin pyöräyttää raparperipajn, omenapaistoksen ohjeella. Kilon omenia korvasin puolella kilolla raparperinvarsia. Ja aika hyvää tuli. Sose imeytyi keksikiekkoihin ja muutti leivonnaisen  rakennetta hauskasti... Syksyllä teen saman kotimaisista omenista!
_______________________

OMENAPAISTOS (OMENAPAJ) vuodelta 1909

Murotaikina:
212 gr. sokeria
425 gr. vehnäjauhoja
1 tl. leivinpulveria
212 gr. voita
2 munankeltuaista
1 dl. maitoa

Omenasosetta:
1 kg. omenia
2 dl. sokeria
2 dl. vettä

Munavaahtoseos:
4 munanvalkuaista
6 rkl. sokeria

Sokeri, vehnäjauhot ja leivinpulveri sekoitetaan yhteen, jonka jälkeen pesty voi, munankeltuaiset ja maito vaivatan joukkoon ja taikina viedään kylmään paikkaan kovettumaan. Kuoritut, lohkoiksi leikatut omenat, sokeri ja vesi keitetään, kunnes omenat soseutuvat ja kaadetaan jäähtymään.

Taikina jaetaan kolmeen osaan, kaulitaan voidellulla pellillä pyöreiksi levyiksi ja paistetaan uunissa. Jäähtyneet kakut asetetaan pällekkäin, ja omenasosetta levitetään kakkujen väliin. Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, ja vatkaamista jatketaan vielä senjälkeen 10 min. Sitte seulotaan hienoinpia sokerijauhoja vähitellen sekaan. Munavaahtoseos painetaan pursottimen läpi sievästi omenapaistoksen päälle, joka pannaan vienoon uuninlämpöön, kunnes munavaahtoseos on kuivunut ja käynyt ruskean väriseksi. Tarjotaan vaniljakaistikkeen kera.

___________________________

OMENAPAISTOS (OMANAPAJ) nykykielellä

212 g sokeria
425 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
212 g huoneenlämöistä voita (tai Oivariinia)
2 munankeltuaista
1 dl kevytkermaa

omenasose:
2 dl vettä
1 kg omenia
2 dl sokeria
1 halkaistu vaniljatanko

marenki:
4 kananmunanvalkuaista
3-4 rkl tomusokeria

Sekoita sokeri, jauhot ja leivinjauhe isossa kulhossa. Lisää voi, keltuaiset ja kerma, vaivaa taikina tasaiseksi ja nosta jääkaappiin jäähylle.

Kuumenna vesi kiehumispisteeseen, lisää omenat, sokeri ja vaniljatanko. keitä omenia miedolla lämmöllä kunnes ne pehmenevät, poista vanilja ja siirrä sivuun jäähtymään.

Kauli taikina levyksi (kuin tekisit joulupipareita, mutta jätä taikinalevy puolet paksummaksi) ja paina stanssilla tai pyöreän lautasen reunalla taikinasta haluamasi kokoisia kiekkoja. Paista taikinakiekot 200℃ kunnes reunat saavat vähän väriä.

Levitä jäähtyneen keksikiekon päälle omenaseosta, nosta uusi kiekko päälimmäiseksi ja jatka samaan tapaan kunnes saat haluamasi korkuisia paistoksia ja kaikki omenasose ja taikinalevyt on käytetty.

Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi, mausta sokerilla. Pursota valkuaisvaahtoa omenapaistosten päälle ja käytä uunissa vain sen verran että marenki saa vähän väriä. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

OHUET PANNUKAKUT



Ohuet pannukakut on suomalainen versio ranskalaisista crêpes ohukaisista.
Niistä pienistä kioskeista myytävistä, niistä, mitkä tasoitetaan paperinohuiksi heti kun taikina kaadetaan kuuman valurautalevyn päälle...tiedätkö mistä puhun? Ne ohuet lettuset, mitkä täytetään hillolla ja kermavaahdolla, tai banaanisuikaleilla ja suklaakastikkeella, ja mitkä käännellään nyytiksi siinä kuumalla levyllä...niitä paistetaan vain toiselta puolelta, muutenkin ihan eri juttu kuin meidän perinteiset räiskäleet...näissä ohuissa pannukakuissa koko komeus on yhtä pitsireunaa...

Joo-oh, usko pois! Eivätkä ole vaikeita tehdä.
No, kokeile itse, niin tiedät!
_____________________

OHUET PANNUKAKUT vuodelta 1909

4 munaa
1 tl. suolaa
1 ltr. maitoa
4 dl. vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Munat vispilöidään ja muut ainekset sekoitetaan joukkoon. Vehnäjauhot saavat taikinassa paisua tunnin. Paistinpannussa ruskeutetaan vähän voita, seosta kaadetaan ohuelti pannun pohjalle ja paistetaan yhdeltä puolen. Vähän hilloa levitetään päälle, ja pannukakut käännetään kokoon.

____________________

OHUET PANNUKAKUT nykykielellä

1 kananmuna
2 1/2 dl maitoa
ripaus suolaa
1 dl vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Vatkaa munat ja maito sekaisin, lisää suola ja jauhot, vatkaa taikina tasaiseksi. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön tunniksi.

Sulata nokare voita pannulla ja kaada taikinaa ohuelti pannulle. Kun lätty on läpikypsä, levitä keskelle hilloa (ja mansikkaviipaleita, banaanisiivuja, kermavaahtoa...) ja käännä reunat päälle. Jatka kunnes kaikki taikina on käytetty.

____________________

perjantai 5. heinäkuuta 2013

SÄILYKETOMAATIT


Säilyketomaatit on vanhanajan versio tomaattipyreestä, tai paseeratusta tomaatista. Tätä lientä voi käyttää tomaattikeiton pohjana, pizzakastikkeena tai ketsupin korvikkeena. Perusversioon voisi lisätä valkosipulia ja/tai vaikkapa basilikaa...olisipa vaan kellari, minkä pitkän hyllyn perälle voisin ensin pinota säilyketomaattipurkkeja ja vähän myöhemmin sitten eturiviin mansikka-, vadelma- ja mustikkahilloja, pitkän talven varalle.
___________

SÄILYKETOMAATIT vuodelta 1909

Kypsiä tomaattia pyyhitään huolellisesti ja leikataan palasiksi. Ne pannaan kasariin ja maustetaan suolalla, hienonnetulla valkopippurilla ja sipulilla. Kaiken tämän annetaan kiehua, kunnes tomaatit ovat soseutuneet, jonka jälkeen ne hierotaan siivilän läpi. Sose pannaan uudestaan kiehumaan, sitä on koko ajan hämmennettävä, ja kun se on kokoon kiehunut, lisätään voita. Senjälkeenjatketaan vielä keitämistä vähän aikaa ja sose kaadetaan pieniin lasipurkkeihin. Kun se on purkeissa jäähtynyt, sidotaan paperi päälle ja purkit keitetään vedessä 20 min.

______________________

SÄILYKETOMAATIT nykykielellä

Huuhtele ja pilko tomaatit. Laita tomaatit kattilan pohjalle, ripottele päälle hieman merisuolaa ja lisää vettä niin paljon että tomaatit peittyvät. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi, paahda sipulilohkoja kuumalla ja kuivalla pannulla niin kauan että pinta saa väriä, lisää sipulit kattilaan. Lisää kattilaan muutaman kokonainen valkopippuri ja keitä seosta kunnes tomaatti soseutuu ja sipuli pehmenee. Siivilöi seos ja kaada takaisin kattilaan. Jos haluat paksumpaa murskaa, jätä siivilöinti väliin ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Lorauta sekaan oliiviöljyä, keitä vielä hetki ja kaada tomaattisose puhtaisiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja siirrä jäähtynt tomaattisäilyke jääkaappiin.

______________________