sunnuntai 10. marraskuuta 2013

MANTELINÄKKILEIVÄT


Mantelinäkkileivistä tuli kertaheitolla tämän pikkujoulusesongin hitti. Höyryävää glögiä, rapeita mantelinäkkäreitä, kermaista sinihomejuustoa, makeaa viikunahilloa ja granaattiomenan raikkaita siemeniä...vähän värikästä silmänruokaakin.


Jollei taikinan kauliminen jaksa innostaa, kun piparitalkoissa siitä saa kuitenkin yliannostuksen, voi kokeilla taikinan rullaamista tangoksi. Käärit vain taikinatangot leivinpaperiin ja annat niiden levätä jääkaapissa seuraavaan päivään. Leikkaat sitten tangoista terävällä veitsellä ohuita viipaleita ja paistat keksit tavalliseen tapaan.

Se ja sama, teet niin tai näin, aaaah, hyvää tulee!

_________________________

MANTELINÄKKILEIVÄT

106 gr. sokeria
212 gr. voita
1 muna
1 1/2 dl mantelia
425 gr. vehnäjauhoja

Sokeri ja pesty voi hierotaan vaahdoksi; vatkattu muna, kuorittu ja raastettu manteli sekä vehnäjauhot lisätään, ja taikina vaivataan notkeaksi. Se kaulitaan ohueksi, muotilla otetaan pieniä pyöreitä kakkuja, jotka paistetaan vaalean ruskeiksi miedossa uuninlämmössä.

________________________

MANTELINÄKKILEIVÄT nykykielellä

100 g sokeria
200 g voita
1 kananmuna
2 dl mantelilastuja
420 g vehnäjauhoja

Sekoita sokerista ja voista tasainen tahna, lisää muna, jauhota ja lopuksi mantelilastut. Sekoita taikina tasaiseksi ja kauli levyksi. Paina pyöreällä piparimuotilla taikinasta keksejä ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista mantelinäkkileipiä 200 asteisessa uunissa n. 5-10 minuuttia, kunnes keksien reunat ruskistuvat.

_______________________

3 kommenttia:

  1. Mantelimylly on se kone, jolla mantelit raastetaan. Lastut muodostavat erilaisen lopputuloksen. Kaupasta saa myös mantelijauhoa, jolla aion kokeilla tuon ohjeen. Kiitos siitä.

    VastaaPoista
  2. Mantelimyllyllä mantelit raastetaan. Mantelilastulla tulee toisenlainen lopputulos. Mantelijauhoa saa kaupasta, kokeilen sitä. Kiitos ohjeesta.
    Anita

    VastaaPoista
  3. Hei Anonyymi, niin jauhetaankin, tai sitten morttelilla, mutta mantelilastuilla tulee sellainen ruotsalainen mantelipiparkakkumainen lopputulos (tosin ruotsalaisten ohjeessa on fariinisokeria tai tummaa siirappia, joten pikkuleivät ovat kyllä tummempia)...ja kuka haluaa hienoksijauhettua mantelia, voi käyttää nykyaikana suoraan mantelijauhetta, itsejauhamat mantelit usein vain paakkuuntuvat...tasaisemmin hieno jauho kyllä asettuu taikinaan, mutta mantelilastut antavat mielestäni kauniin ulkonäön...makuasioita kaikki vaan...

    Saitko hyviä mantelinäkkäreitä?

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?