tiistai 15. heinäkuuta 2014

MUHENNETUT PUNAJUURENVARRET


Vanhaan aikaan kaikki syömäkelpoinen käytettiin, ja muunnettiin herkuksi. Niinkuin nyt nämä  punajuurien varretkin. Idea on loistava; sama syvänpunainen väri ja maku kuin juurimukulassa, höystettynä vihreiden lehtien raikkaalla aromilla.
______________________

MUHENNETUT PUNAJUURENVARRET vuodelta 1909

1/2 kg. punajuuren varsia
vettä
suolaa
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
8 dl. maitoa
1 rkl. sokeria
1 rkl. suolaa
(raastettua muskottia)

Suuret mehukkaat varret puhdistetaan ja leikataan vinosti hienoiksi suikaleiksi. Ne pannaan kiehuvassa suolatussa vedessä kiehumaan pehmeiksi, ja kaadetaan lävikköön valumaan. Voi ja jauhot käristetään, maito lisätään, saa kiehua 10 min., sitte sekoitetaan punajuurenvarret muhennokseen, joka maustetaan ja kiehautetaan.

____________________

MUHENNETUT PUNAJUURENVARRET nykykielellä

6 punajuuren varret ja lehdet
vettä
merisuolaa
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
ripaus sokeria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus jauhettua muskottia

Leikkaa huuhdotut punajuurenvarret suupalankokoisiksi suikaleiksi. Keitä suolatussa vedessä pehmeiksi, kaada lävikköön valumaan. Sulata voi pannulla, ripottele jauhot sekaan, anna kypsyä hetki, ja kuumenna maito sillä välillä. Vatkaa kuuma maito jauho-voiseokseen, kaada punajuurenvarsien sekaan. Mausta sokerilla, suolalla, pippurilla ja muskotilla.

____________________

2 kommenttia:

  1. Ei taida ihan joka kaupasta löytyä punajuuria tuoreina saati niiden varsia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, heinäkuussa, punajuurisesongin aikana, löysin ihan citymarketin vihanneshyllyltä. Tämä vanha ohje kannattaa säästää siis ensi kesäksi! Parasta tietysti, jos voit kasvattaa luomupunajuuret kasvimaalla itse ! :)

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?