YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
maanantai 1. joulukuuta 2014
LOHIKÄÄRYLEET
Lohikääryleet valmistuvat nykykielisessä ohjeessa kylmäsavulohesta, tai graavilohesta. Eikä kalaa tarvitse liotella maidossa... Pelkällä pyörittelyllä ja kastikkeen sekoittamisella selviää tästä ohjeesta. Ei kovin kummoinen kokkaus-saavutus, mutta "helposti hyvää"- tyylinen lohitötterö, saaristolaisleivän kaveriksi. Jos lohikääryistä tekisi pieniä sieviä, sopisivat ne stanssilla (pyöreällä muotilla) painettujen saaristolaisleipäpalasten päälle, siihen vielä tilkka munakastiketta ja tillin oksa koristeeksi... Näyttävää sormiruokaa, vaikkapa sampanjan kyytipojaksi itsenäisyyspäivän juhliin?!
__________________
LOHIKÄÄRYLEET vuodelta 1909
1/4 kg. suolaista lohta
dilliä
kastike:
1 munankeltuainen
1-2 tl. sokeria
2 tl. sinappia
2 rkl. etikkaa
1 dl. kermaa
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 rkl. hienonn. kaprista
(1/2 rkl. tomaattisosetta)
Lohi liotetaan maidossa, kuivataan pyyhkeellä ja leikataan kauniiksi ohuiksi viipeleiksi, jotka kierretään kääryksi, asetetaan pystyyn vadille; huippuun pistetään pieni dillin oksa koristeeksi ja kovaksi keitetyn munankeltuainen ja sokeri hierotaan tasaisen hienoksi, muut yllä mainitut ainekset sekoitetaan joukkoon ja kastike kaadetaan vadille.
________________
LOHIKÄÄRYLEET nykykielellä
100 g kylmäsavustettua tai graavattua lohta
tuoretta tilliä
kastike:
1 kovaksi keitetyn kananmunan hienonnettu keltuainen
1 tl sokeria
1 tl dijon sinappia
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa tai riisiviinietikkaa
1 dl kermaa
suolaa
jauhettua valkopippuria
1 rkl kaprissilppua
(jos haluat lohenvärisen kastikkeen, lisää 1 tl paseerattua tomaattia tai ketsuppia)
Kieritä lohiviipaleet rulliksi ja asettele pystyyn tarjoilulautaselle. Sekoita kastikeaineista tasainen kastike ja kaada se lohirullien sekaan tarjoilulautaselle. Koristele tillin oksilla.
_________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?