Kalamureke 2. on reseptinä mainio; hauki on pääosassa, eikä tähän tarvita kananmunaa tai ranskanleipää... Jos jauhotat uunivuoan gluteenittomalla jauholla, saat murekkeesta gluteenittoman sekä munattoman.
Maku on niin yksinkertaisen selkeä, että jäin kaipaamaan jotain... Jotain pientä ja tavallista, mutta maukasta piristystä... Ja laitoin tillisilppua mureketaikinan sekaan. Isoäidin hollantilaiseen kastikkeeseen lisäsin ruohosipulin pätkiä... Ja niin haukimurekkeeni sai sen puuttuvan raikastuksen.
Perusohjeella valmistettu kalamureke on väriltään vaaleanhaaleaa. Isoäidin hollantilainen kastike antaa sille sopivasti väriä ja makua.
Tillisilppu tekee murekkeelle ihmeitä.
KALAMUREKE 2. vuodelta 1909
1 kg. 300 gr. haukea (=400 gr. raastettua kalaa)
1 1/2 rkl. suolaa
1/2 tl. hienonn. valkopippuria
1 rkl. perunajauhoja
2 rkl. voita
1 ltr. kermaa
Kalanliha jauhetaan lihamyllyssä 6 kertaa; viimeiset kerrat jauhtetaan se mausteiden, perunajauhojen ja voin kera. Kerma sekoitetaan hyvin varovasti ja vähitellen joukkoon, jonka jälkeen seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vanukasvuokaan, ja keitetään edessä 1-1 1/2 tuntia.
Kun mureke on valmiiksi kiehunut, kaadetaan se vuoasta pois ja tarjotaan selleri-, kaapris-, rapu-, tahi sitruunakastikkeen kera. Tähän murekkeeseen voi käyttää minkä kalanlihaa tahansa ja kalanlihan asemasta yhtä hyvin vasikanlihaa.
__________________
KALAMUREKE 2. nykykielellä
400 g haukea (nahka poistettuna)
1 1/2 rkl merisuolaa
1/2 tl hienonnettua valkopippuria
1/2 rkl perunajauhoja
2 rkl voisulaa + ylimääräistä vuoan voiteluun
5 dl kuohukermaa
tillisilppua oman maun mukaan
lisäksi tarvitset korppujauhoja uunivuoan jauhottamiseen, ja suuremman vuoan vesihauteen tekemiseen.
Jauha hauki monitoimikoneella tasaiseksi tahnaksi, lisää muut ainekset ja anna koneen käydä vielä hetki. Voitele ja jauhota uunivuoka, nosta vuoka vesihauteeseen, täytä murekemassalla ja paista 175℃ uunissa puolesta tunnista tuntiin, (riippuen siitä, käytätkö pieniä annosvuokia vai yhtä isompaa murekevuokaa).
__________________