tiistai 25. lokakuuta 2016

UUNISSA PAISTETTU TURSKA


Hahaaaa!!!! Ensilumi tuli Vantaalle tänä aamuna... Tuli ja meni, mutta hetken tipsutteli valkoisenaan ennen kun muuttui tavalliseksi vesisateeksi. Sen kunniaksi tänään herkutellaan kylmän veden VALKOlihaisella kalalla ja LUMIVALKEALLA kermaviilikastikkeella. *❅*❉*❆*❅*❉*❆*


Vanhanajan uuniturska pääsi muuttumisleikkiin ja päätyi kalapuikoiksi. Kermakastike osallistui samaan leikkiin ja huomasi yht'äkkiä olevansa maustettu kermaviili. Korppujauhoillekin meinasi käydä samalla tavalla; oli ihan hilkulla, ettei niistäkin olisi tullut japanilaisia pankojauhoja, ruiskorppujauhoja tai murskattuja maissihiutaleita... Niin, ja nyt kun turska pilkottiin puikoiksi, olisi kypsennyksen voinut hoitaa ilman uuniakin, vaikka uppopaistamalla.

Se ja sama; sata vuotta vanha idea toimii, vaikka palapelin palasia vähän vaihteleekin.
______________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA vuodelta1909

1 1/2 kg. turskaa
3-4 rkl. voita
1 muna
2 rkl. survottuja korppuja
1 1/2 rkl. suolaa
3 dl. kermaa

Turska perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuivaksi. Se asetetaan voilla voideltuun uunipannuun ja sivellään vatkatulla munalla; päälle sirotellaan survotut korput ja suola, sitte pannaan kala uuniin paistumaan. Kun se alkaa ruskeutua, kaadetaan kerma päälle ja kala saa paistua valmiiksi. Turska tarjotaan kastikkeineen.

________________________

UUNISSA PAISTETTU TURSKA nykykielellä
= kalapuikot uunissa (7 kpl)

170 g ruodotonta kalafileetä (=iso filee) tai kohmeista pakasteturskaa
1 luomumuna
1 dl korppujauhoja, pankojauhoja tai maissihiutalemurskaa
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl valkopippuria
nokare voita

Leikkaa kala tangoiksi, riko munan rakenne ja sekoita mausteet korppujauhoihin. Kääntele kalapalat ensin kananmunassa, ja sitten korppujauhoissa. Voitele uunivuoka ja paista kalapuikkoja 200℃ uunissa 15-20 minuuttia, käännä puikot puolessa välissä. Tarjoa merisuolalla,  tillillä, suolakurkulla ja sinapilla maustetun kermaviilin kanssa.

______________________

torstai 20. lokakuuta 2016

LUUMUSALAATTI



Etikka antaa luumuille potkua ja tekee "tylsimyksistä" jännittäviä makupommeja. Kokoonkeitetystä etikkaliemestä tulee kuitenkin aika tuhtia, niin että sokeria saa lisätä melkoisesti, jos luumuista haluaa jälkiruokaa. Vanhassa kirjassa "Salaatti" nimikkeen alta löytyy muitakin etikkaan säilöttyjä kasviksia... Eikä se vanhan ajan kielellä ole kai tarkoittanut muuta kuin "talven varalle säilöttyjä  kesäkasviksia".

___________________

LUUMUSALAATTI vuodelta 1909

2 kg. luumuja
6 dl. viinietikkaa
6 dl. sokeria
kaneelinpalanen
10 neilikkaa

Luumut huuhdotaan, pistellään ja pannaan purkkiin. Viinietikka, sokeri ja mausteet keitetään ja kaadetaan kylmänä luumuille. Pyurkki peitetään ja viikon kuluttua kiehautetaan luumut ja liemi; luumut pannaan purkkiin ja liemi keitetään kokoon, vaahto kuoritaan ja liemi siivilöidään kuumana luumuille. Purkki peitetään paperilla ja säilytetään kylmässä paikassa.

______________________

LUUMUSALAATTI nykykielellä

300 g luumuja
2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 kanelitanko
5 mausteneilikkaa

Huuhtele luumut. pistele pintaan haarukalla reikiä ja nosta luumut lasipurkkiin. Laita etikka, sokeri, kaneli ja neilikat kattilaan, keitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri liukenee. Anna liemen jäähtyä ja kaada luumujen päälle. Sulje kansi ja anna levätä jääkaapissa viikko.

Keitä luumuja liemessään pari minuuttia, (pitempään, mikäli haluat pehmeitä luumuja), nosta sitten luumut takaisin purkkiin ja keitä lientä kasaan vielä 5 minuuttia. Kaada maustesiirappi luumujen päälle, sulje kansi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä luumusalaattia jääkaapissa.

______________________

lauantai 15. lokakuuta 2016

TUULIHATUT (WINDBÖJDEL) /2


Tuulihatuista voi tehdä monen muotoisia. Tällä kertaa tuli suorakaiteita, ranskalaisen isoäidin ÉCLAIR- leivoksia. Tuulihattutaikinan sisälle muodostuvaan onttoon säiliöön sopii täytteeksi  maustettu kermavaahto, tai vaikkapa vaniljainen kondiittorin kreemi. Jos tekee pohjaan reikiä ja pursottaa täytteen niistä sisään, käy syöminen siististi... Mutta halkaisemalla täytettä saa mahtumaan enemmän... ja ulkonäöstä tulee aika komea.


TUULIHATUT vuodelta 1909

6 dl. vettä
212 gr. voita
212 gr. vehnäjauhoja
5 munaa
täytteeksi:
 hyvää kermaa
1 tl. sokeria

Vesi ja voi kiehautetaan, vehnäjauhot vispilöidään sekaan, ja seos saa kiehua, kunnes irtaantuu kasarista. Kun seos on jäähtynyt, vatkataan yksi muna kerrallaan sekaan. Lusikalla pannaan taikinasta suuria kokkareita voidellulle pellille, ja vähän sokeria ripotellaan leivoksille. Ne paistetaan tasaisessa uuninlämmössä. Jäähtyneet tuulihatut täytetään vatkatulla kermavaahdolla, joka maustetaan sokerilla ja puserretaan paperitötterön läpi kunkin leivoksen sisään. Marjahilloa tarjotaan täytettyjen leioksien kera.
____________________

TUULIHATUT nykykielellä
= ranskalaisen isoäidin éclair-leivokset

100 g voita
3 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa

viimeistelyyn:
tummaa suklaata
pistaasipähkinä rouhetta
vaniljasokerilla ja/tai cointreau-liköörillä maustettua kermavaahtoa

Kiehauta vesi ja voi, vatkaa jauhot sekaan. Anna kiehua, kunnes taikina ei enää tartu kattilan reunoille.

Anna taikinan jäähtyä hetki, lisää sitten kananmunat yksitelle, koko ajan sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin ja pursota suorakaiteita leivnpaperilla vuoratulle uunipellille. (Jätä tuulihattujen väliin turpoamisvaraa).

Paista 200℃ uunissa reilut 20 minuuttia, kunnes pinta vähän ruskettuu (älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana). Halkaise jäähtyneet leivokset, sulata suklaata ja dippaa kannen ulkokuori suklaaseen, ripottele päälle pistaasirouhetta. Täytä kermavaahdolla ja nosta suklaakuorrutteinen kansi päälle.
_____________________

maanantai 10. lokakuuta 2016

PAISTETUT AHVENET

PÄIVÄN SANA ON "PÄHKINÄVOI". 

Saan usein vastata lempiruoka-kysymykseen. "Noh, vaikea sanoa, vaihtelee mielialan ja vuodenajan mukaan..." soperran yleensä ympäripyöreästi. Ja kun siitä ei kukaan tule hullua hurskaammaksi, kuuluu  jatkokysymys lähes aina "kerro edes mieliraaka-aineesi".

Nyt jos joku sitä kysyisi, ei tarvitsisi montaakaan sekuntia miettiä... Kylmenevien kelien ja korvissa ujeltavan viiman ansiosta se on itseoikeutetusti VOI. Ei mikään jääkaappikylmä, jähmeä rasvaköntti, vaan juokseva, ruskea ja paahteinen; pähkinävoi. Sitä oli edellisen postauksen kookoskakkusissa, ja nyt sitä löytyy näistä paistetuista ahvenistakin. Sopii yhtälailla makeaan kuin suolaiseen... Jos minulta kysytään; sopii ihan mihin vaan.

Halusin kuvata ahvenannoksen ennen viimeistelyä... Jotta näkisitte, kuinka mitäänsanomattoman näköisen, yksinkertaisen annoksen, ei tarvitse aina ollakaan suurenmoista silmänruokaa... Kalan pintakin näyttää aneemiselta... Muttei sitä silti tarvitse käristää, tai ottamalla ottaa pannulta pintaväriäkään... Sillä; aromikas PÄHKINÄVOI tekee ahvenfileestä gourmeeta. Harmi, ettei tähän voi lisätä maistiaisliitettä.

Vanhassa ohjeessa kalat paistetaan kokonaisina ja höyrytetään läpikypsiksi. Meidän lähikaupassa oli valmiiksi fileoituja ahvenia, joten paistaminen kävi silmänräpäyksessä.
Parasta pikaruokaa, ikinä!
_____________________

PAISTETUT AHVENET vuodelta 1909

2 kg. ahvenia
2 rkl. suolaa
1 dl. ruisjauhoja
voita paistamiseen
vettä

Kalat suomustetaan hyvin, perataan, huuhdotaan ja pyyhitään kuiviksi. Niiden kumpaankin sivuun viilletään haavoja, sitte kalat kieritetään suola- ja jauhoseoksessa sekä paistetaan voissa. Kun ne ovat hyvin ruskeutuneet, lisätään pannuun hiukan kiehuvaa vettä. Kalat saavat siinä hiljalleen paistua kannen alla, kunnes ovat kypsiä.

____________________

PAISTETUT AHVENET nykykielellä

ahvenfileitä
merisuolaa
valkopippuria myllystä
ruisjauhoja
luomuvoita


Mausta jauhot suolalla ja pippurilla. Sulata voi kuumalla pannulla, kierittele kalafileet jauhoissa ja paista ruskistuneessa "pähkinävoissa" muutaman minuutin molemmilta puolilta. Lusikoi voita fileen päälle ja tarjoa pottumuusin kanssa samantien.
_____________________

keskiviikko 5. lokakuuta 2016

KOOKOSKAKKU



Lämpö kun tekee voille ihmeitä; muuttaa rasvan kauniin ruskeaksi, pähkinän ja toffeen makuiseksi nektariksi.

Kakkuset nousevat uunissa ihan kiitettävästi, vaikkei taikinassa ole soodaa eikä leivinjauhetta. Valkuaisvaahdossa on juuri sopivasti ilmakuplia... Ja jälleen lämpö tulee apuun; ilma liikkuu lämmetessään, ja taikina nousee, kuin itsestään.

Kookos ja pähkinävoi on hyvä pari. Tumma suklaa vielä kolmanneksi pyöräksi, ja se on siinä; kahvipöydän kuningatar.


KOOKOSKAKKU

4 munaa
210 gr. sokeria
210 gr. voita, herotaan vaahdoksi
100 gr. hienonn. kookospähkinää
175 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri hierotaan vaahdoksi; pesty, hierottu voi, hienonnetut kookospähkinät ja vehnäjauhot lisätään; vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitetaan viimeiksi. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

________________________


KOOKOSKAKKU nykykielellä
=minikokoiset kookosleivokset

2 kananmunaa
100 g voita  (sulatettu ja miedolla lämmöllä ruskistettu =pähkinävoi)
100 g sokeria
50 g kookoshiutaleita
80 g vehnäjauhoja
10 minimuffinivuokaa
1 purkki yön yli jääkaapissa levännyttä kookoskermaa
juoksevaa luomuhunajaa
tummaa suklaata

Erottele keltuaiset valkuaisista, sulata voi ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes väri muuttuu kauniin ruskeaksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää jäähtynyt pähkinävoi, kookoshiutaleet ja vehnäjauhot. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, ja kääntele varovasti taikinaan. Lusikoi taikina muotteihin ja paista 200℃ uunissa 20-25 minuuttia. Sulata suklaa. Kaavi paksu kookoskerman  kulhoon, vatkaa kuohkeaksi ja mausta hunajalla. koristele leivokset.

_________________________