KAKKUVUOASSA KYPSENTÄMINEN VAATII TARKKAAVAISUUTTA; TÄYTTEEN PEHMENTÄMÄ TAIKINA MEINAA HELPOSTI JÄÄDÄ KESKELTÄ RAA'KSI. |
YKSINKERTAINEN VEHNÄLEIPÄ vuodelta 1909
30 gr. hiivaa
1 muna
2 dl. sokeria
1/2 lre. haaleata maitoa
1 tl. suolaa
1 dl. sulattua voita
1 kg. vehnäjauhoja
voitelemiseen:
1 muna
3 rkl. kristallisokeria
Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä; vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Muna ja sokeri vatkataan, haalea maito,suola, osa vehnäjauhoista ja noussut hiiva lisätään jonka jälkeen sulattu voi ja loput jauhot sotketaan taikinaan; alustamista jatketaan kunnes taikina käy notkeaksi. Kun taikina on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vanutetaan se hyvästi leivinpöydällä ja leivotaan pitkiksi leiviksi tahi palmikoiksi. Kun ovat kohonneet, voidellaan ne vatkatulla munalla,sokeri sirotellaan päälle ja leivät kypsennetään hyvässsä uuninlämmössä.
_______________________
YKSINKERTAINEN VEHNÄLEIPÄ nykykielellä
=vaniljakranssi
5 dl maitoa
1 luomu muna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
200 g voisulaa
2 pussia kuivahiivaa
reilu 1 kg (n. 15 dl) luomu vehnäjauhoja
vaniljatäyte:
5 dl maitoa
1 vaniljatanko
6 luomumunan keltuaista
125 g sokeria
40 g maissitärkkelyst'
25 g normaalisuolaista kotimaista voita
voiteluun kananmuna
koristeluun mantelilastuja ja /tai kotimaisia mansikoita
Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon muna, sokeri, kardemumma, suola ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Anna vellin kuoplia lämpimässä paikassa puoli tuntia. Lisää jauhot pienissä erissä ja vaivaa taikinaan sitko. Lisää voisula loppuvaiheessa. Alusta taikina tasaiseksi ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia.
Tee vaniljatäyte:
Halkaise vaniljatanko, yhdistä kaikki ainekset, paitsi voi. Sekoita kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes kastike sakeutuu. Poista vanilja ja sulata voi sekaan. Jäähdytä seos ennen käyttöä.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois, jaa taikina kahteen osaanja kaulitse suorakaiteiksi. Levitä taikinalevyille vaniljakastiketta, rullaa tangoiksi. Nipistä saumat kiinni ja käännä liitoskohta alapuolelle. Leikkaa pituussuunnassa pintaan viilto, nostele taikinarullia vuoronperään toistensa päälle, leikkukupinta ylöspäin, niin että saat palmikkomaisen kranssin. Ripottele päälle mantelilastuja ja sokeria. Nosta koko komeus suureen kakkuvuokaan ja paista +200℃ uunissa vajaa puoli tuntia. Koristele tuoreilla mansikoilla juuri ennen tarjoamista.
___________________
______________________