sunnuntai 6. elokuuta 2017

SAIPPUAN VALMISTUS/2.


Ihastelin saippuan valmistusreseptiä jo aikaisemminkin, mutten kuvitellutkaan pystyväni itse tositoimiin. Tänä vuonna Suomi on sata, blogi on seitsemän, ja tuli sellainen tunne, että on yllettävä tavallista korkeammalle.... Päätin lopultakin pystyttää pienen saippuatehtaan.


Tukkoisten viemäreiden pelastus: viemärirae, sisältää juuri sopivasti lipeää kotitekoisen saippuan valmistukseen. Rasvana käytin oliiviöljyä (en Xtra virginiä, vaan halvinta mahdollista) ja kookosöljyä. Mausteina pikakahvia ja koivunlehtisilppua.

Vanhassa ohjeessa rasvat on keitetty eläinten teurasjätteistä ja saippuaa on tehtailtu oikein urakalla.
Vanhalla tyylillä vettä, rasvaa ja lipeää keitetään avoimessa kattilassa, kunnes seoksesta muodostuu saippuaa. Kun suola lisätään, saa se saippuan nousemaan pintaan... Siitä se on helppo siivilöidä talteen. Perusidea ei ole sadassa vuodessa muuttunut mitenkään; saippua sekoitetaan aina vedestä, rasvasta ja lipeästä. Jos haluat kehitellä oman uniikin saippuaohjeesi, kannattaa ensin perehtyä kemian kaavoihin tai käyttää netistä löytyvää lipeälaskuria. Muodostuvia höyryjä ei luonnollisestikaan saa hengittää, joten paras paikka saippuan valmistamiseen löytyy ulkoa. Suojakäsineet kuuluvat saippuatehtaan perusvarustuksiin. Raesokerin näköinen lipeä on viattomasta ulkonäöstään huolimatta voimakkaasti emäksinen = ärhäkkäästi syövyttävä.


Saippuanvalmistus on jännittävää ja palkitsevaa. Aika sopiva feng shui:n virittelyrituaali ennen  kesäistä savusaunavisiittiä. Muttei tätä hetken mielijohteesta saa valmiiksi... PH-arvo tekeytyy sopivaksi vain ajan myötä. Vuorokauden kuluttua lipeä on muuttunut jo harmittomaksi, ja saippuaa voisi periaatteessa käyttääkin... Mutta; vasta kahden, tai kolmen kuukauden kuluttua se on parhaimmillaan. (Nyt alkaisi olla juuri sopiva hetki keitellä lahjasaippuat jouluksi.)

Kotitekoinen saippua jättää iholle pehmeän ja kosteutuneen tunteen, kuin olisin käyttänyt jotain terveysvaikutteista suihkusaippuaa... Hei, mutta sitähän tämä oikeasti onkin!
_____________________

SAIPPUAN VALMISTUS vuodelta 1909

10 ltr. vettä
2 kg. rasvaa
1/2 kg. lipeäkiveä
3 dl. suolaa

Rasva pannaan tulelle 9 litrassa kylmää vettä ja keitetään, kunnes se on jonkun verran sulanut. Lipeäkivi lisätään kolmessa osassa 20 min. väliajoilla, ja kaiken tämän annetaan kiehua tasaisella tulella, kunnes seos juoksettuu. Sitte lisätään suola ja 1 ltr. kylmää vettä; seos saa kiehahtaa, siivilöidään ja annetaan hyytyä. Saippua leikataan sopivan suuriksi palasiksi, jotka kuivataan laudoilla lämpimässä paikassa.

_____________________

SAIPPUAN VALMISTUS nykykielellä

125 g vettä
64 g viemäriraetta (sisältää oikeaa natriomhydroxidia)
500 g oliiviöljyä (tai kookosrasvaa, tai rypsiöljyä, tai eläinten läskistä keitettyä rasvaa, tai näiden sekoitusta)
3 rkl pikakahvijauhetta (tai muuta tuoksua, yrttejä tai väriä)

Lisäksi tarvitset käyttövalmiinksi; puhdas maitotölkki, lämpömittari, kattila, nuolija, sauvasekoitin, vaaka, suojahanskat ja rauhallinen askarteluympäristö, missä on tehokas tuuletus (tai tee sekoitus- vaihe ulkona)

Sulata rasvat kattilassa, lämmitä max. +50℃ksi. Mittaa vesi ja lipeä, sekoita LIPEÄ VETEEN. (Tärkeää mitata vesi kattilaan, ja kaataa lipeä sekaan, ei toisin päin!) Älä säikähdä, seos kuumenee ja höyryää kuin noitamuorin liemi. Sekoita niin että saat kaiken lipeän liukenemaan veteen. Anna lipeäveden jäähtyä 40-50℃, max. 50℃. Mittaa myös rasvan lämpötila, kumpikaan ei saa olla yli +50℃.

Kaada lipeäliemi rasvoihin (taas lipeä nesteeseen) ja laita sauvasekoitin kattilan pohjaan kiinni. Anna sauvasekoittimen surista, kunnes saat kiisselimäisen seoksen. Lisää tuoksut tai väriaineet. Anna sauvasekoittimen jatkaa työtä kunnes kiisseli muuttuu vanukkaaksi.

Kaada saippuatahna muottiin/muotteihin, Kopauta muotin pohjalla muutaman kerran pöytään (ilmakuplat häviävät) ja peitä muotti pyyheliinalla.

Anna tekeytyä vuorokausi (älä säikähdä, saippuassa tapahtuu joku kemiallinen reaktio ja massa lämpenee). Ota saippua muoteista. Jos olet käyttänyt maitotölkkiä, leikkaa saippuatanko paloiksi tässä vaiheessa, massa on vielä sopivan pehmeää. Laita saippuat avonaiseen pahvilaatikkoon ja anna tekeytyä vähintään kuukausi, mieluiten kolme. (Raakana saippua saattaa kuivattaa ihoa, kypsänä luonne muuttuu helläksi ja miedommaksi).

Poraa saippuapaloihin keskelle reiät, pujota paloja juuttinaruun, pyöräytä väleihin löyhät solmut (niin että saat ne helposti auki ja saippuapalat yksi kerrallaan käyttöön).

__________________________




8 kommenttia:

  1. Saippuan valmisstus ohje palautti mieleen kotona valmistettu saippua, jota valmistettiin sellaisesta eläinten rasvasta mitä ei ruokataloiudessa käytetty. Valmistus tapahtui suuressa pyykkipadassa ulkona. Käytettiin pääasiassa pyykinpesussa, sillä tuoksu ei ollut miellyttävä. Sota aikana, kun "havilaista" ei ollut saatavan, niin täytyi tyytyä kotitekoiseen, jota kutsuttiin maasaippuaksi. Isä yritti parantaa laatua lisäämällä keitokseen hajuvettä.

    VastaaPoista
  2. Hei! Mielenkiintoinen teksti aiheesta saippua ja kiva blogi sinulla! Kävin juuri muutaman tunnin saippuakurssin ja nyt etsin kovasti lisätietoa netistä, mitä kaikkia saippuareseptejä löytyykään. Sen verran olisin halunnut sanoa tuohon saippuareseptiin nykykielellä, että eri rasvoilla on ilmeisesti eri "saippuoitumisluku" eikä ole samantekevää mitä öljyä tai rasvaa käyttää, lipeän määrä muuttuu sen mukaan. Mutta vaikuttaa siltä, että saippuakeittäminen on tosi koukuttava ja mielenkiintoinen harrastus!

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Vinkkinä lipeä - rasvat/öljyt mittasuhteiden laskemiseen: netissä on lipeälaskuri, Lye Calculator, sinne kun laittaa määrät niin laskuri antaa sopivan vesi - lipeä suhteen. Laskuri on englanninkielinen ja oletuksena ei ole grammat, vaan ne on valittava aluksi. Laskuri on hyvä apuväline oikeiden mittasuhteiden määrittämisessä :)

    VastaaPoista
  4. Hei!
    Vinkkinä lipeä-rasva/öljy -seoksen mittasuhteiden määrittämiseen löytyy lipeälaskuri, Lye Calculator. Laskuriin laitetaan haluttujen rasvojen ja öljyjen määrät, niin laskuri ilmoittaa oikeat lipeä-vesi määrät suhteessa rasvoihin. Laskuri on englanninkielinen ja oletusmittayksikkönä ei ole grammat, joten se on valittava aluksi. Myös on tarkistettava, että lipeän tyyppi on valittu NaOH, joka kyllä on yleensä oletuksena. Laskuri ilmoittaa lipeän määrän eri rasvaisuusprosenttien mukaan, näistä valitaan siis vihreällä alueella oleva määrä. Aluksi laskurin käyttö vaatii hieman perehtymistä, mutta kun tekniikan oppii, on se verraton apuväline erilaisten saippuoiden valmistuksessa :)

    VastaaPoista
  5. 1900 luvun saippua kuulosti kivalta

    VastaaPoista
  6. Tein saipouaa maitopurkkiin kookosöljystä. Vuorokauden kuluttua saippua oli niin kovaa, että halkeili ja mureni. Onko eri öljyistä valmistaessa erilainen kovettumisaika?

    VastaaPoista
  7. niin lipeänhän voi kai keittää koivun tuhkasta ?

    VastaaPoista
  8. Hei, saippua vuodelta 1909 kuulosti mielenkiintoiselta. Mistä ihmiset saivat tuolloin lipeäkiveä? Sen voisi lisätä tähän saippuanvalmistussivuun.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?