perjantai 25. marraskuuta 2011

SUKLAALEIVÄT



Anna Hilda on antanut suklaaleiville 10 pistettä.
Vähällä vaivalla, niukoista raaka-aineista valmistuu näyttäviä katseiden kerääjiä kahvipöytään.
Kympin arvoinen resepti, tosiaan. Suklaasuukkoja !

___________________________________________

SUKLAALEIVÄT vuodelta 1909

6 munanvalkuaista
12 rkl. sokeria
1 1/2 rkl. hienonn. suklaata

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja vatkaamista vielä noin 15 min. Sitten seulotaan hienompia sokerijauhoja ja hienonn. suklaata varovasti ja vähitellen sekaan. Lusikalla pannaan voidellulle ja perunajauhoilla jauhotetulle pellille pieniä, korkaita kakkuja, tahi painetaan paperitötterön läpi eri muotoisia leivoksia, jotka kuivataan heikossa uuninoämmössä.

__________________________________________

SUKLAALEIVÄT nykykielellä
=SUKLAAMARENKI

3 munanvalkuaista
pari tippaa sitruunamehua
1 dl hienoa sokeria
1/2 dl tomusokeria
50 g tummaa suklaata

Vatkaa valkuaiset, sitruunamehu ja puolet sokereista kovaksi vaahdoksi, lisää sitten loputkin sokerit. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa, kääntele marengin sekaan.

Nosta kahden ruokalusikan avulla marenkikasoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paista suklaaleipiä 100 asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Käännä uuni nollille, mutta jätä marengit vielä hetkeksi jälkilämpöön.

___________________________________________

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

APPELSIINIKEITTO


Isoäiti on antanut appelsiinikeitolle arvosanan 10 ja raapustanut reunaan vielä huomautuksen "Hieno". Appelsiinit olivat kaukomaiden kallista herkkua, eikä mehua kulautettu kurkkuun niin kuin nykyisin. Makunautinnon piti kestää mahdollisimman pitkään, siksi mehua on jatkettu vedellä ja suurustettu perunajauhoilla. Ymmärrän, mutta...

Nykyajan nirppanokkasukupolven edustajana juon tuorepuristettua appelsiinimehua mielin määrin enkä oikein jaksa innostua keiton keittämisestä. (Niin, ja tunnustan, luin reseptin kiireessä ja uhmasin ohjetta, enkä viipaloinut appelsiinin lohkoja.)

____________________________________________

APPELSIINIKEITTO vuodelta 1909

1/2 ltr. appelsiinimehua tahi 5:den appelsiinin puristettu mehu
1 1/2 ltr. vettä
(sokeria)
1 1/2-2 rkl. perunajauhoja
2 appelsiinia

Appelsiinimehu ja vesi sekoitetaan, siivilöidään, jos on välttämätöntä; maustetaan sokerilla ja saa kiehahtaa. Perunajauhot sekoitettuna tilkkaseen kylmää vettä, hämmennetään sekaan ja keitto saa kiehahtaa. Kun se on jäähtynyt, pannaan sekaan kaksi kuorittua viipaleiksi leikattua appelsiinia.

____________________________________________

APPELSIINIKEITTO nykykielellä

5 dl appelsiinimehua (tuorepuristettua, esim. Tropicana)
1 l vettä
3 rkl perunajauhoja
2 appelsiinia

Kiehauta appelsiinimehu ja vesi kattilassa, sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan, vatkaa kuumaan liemeen. Anna pulpahtaa ja nosta sivuun jäähtymään. Kuori ja viipaloi appelsiinit, nosta hedelmäsiivut keiton sekaan juuri ennen tarjoamista.

____________________________________________

tiistai 15. marraskuuta 2011

MAKSALAATIKKO


Kun maksalaatikon tekee omin käsin, tulee väkisinkin mieleen ruoan ravintoarvot. Kattilalliseen riisipuuroa sekoitetaan jauhettua maksaa, kananmunaa, sipulia, rusinoita ja vähän mausteita. Siinä kaikki, täsmäraaka-aineet, eikä mitään höpö-höpöä. Ja se tuoksu, sellaista en ole koskaan valmista maksalaatikkoa lämmittäessä kokenut; täyteläinen, ruokaisa, pehmeä...

VAROITUS: jos kerran pääset omatekoisen perinnelaatikon makuun, siitä ei enää ole paluuta kaupan alumiinirasioihin pakkattuihin tehdastuotteisiin.
________________________________________________

MAKSALAATIKKO vuodelta 1909

2 1/2 dl. riisiryyniä
2 1/2 dl. vettä
1 1/4 ltr. maitoa
1 muna
2 rkl. vita
1/4 sipulia
4 rkl. siirappia
1 rkl suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1/4 tl. hienonn. meiramia
2 dl. sulttaanarusinoita
6 rkl. raastettua maksaa

Riisiryynit huuhdotaan ja keitetään vedessä ja maidossa melkein pehmeiksi. Sitten ne kaadetaan jäähtymään. Vatkattu muna, hienonnettu, voissa käristetty sipuli siirappi, mausteet, huuhdotut rusinat ja maksa sekoitetaan jäähtyneeseen puuroon. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja pannaan noin tunniksi uuniin paistumaan. Tarjotaan sulatun voin kera.

_______________________________________________

MAKSALAATIKKO nykykielellä

riisipuuro:
6 dl maitoa
4 dl vettä
2 dl puuroriisiä

1/2 sipuli
2 rkl voita

200 g jauhettua maksaa
1 kananmuna
4 rkl siirappia
2 dl huuhdottuja rusinoita
1 rkl merisuolaa
ripaus hienonnettua meiramia
ripaus jauhettua valkopippuria
voita uunivuoan voiteluun

Keitä riisiä 5 minuuttia ensin vedessä, kuumenna maito toisessa kattilassa ja lisää kiehuva maito vähitellen riisin sekaan. Keitä puuro miedolla lämmöllä melko pehmeäksi (30-35 minuuttia).

Kuori ja silppua sipuli, kuumenna voi pannulla ja ruskista sipulisilppu. Lisää kaikki aineet jäähtyneen puuron sekaan, voitele uunivuoka ja kaada seos vuokaan. Paista 180 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes laatikko on kiinteää. Tarjoa puolukkahillon ja voisulan kanssa.

____________________________________________

torstai 10. marraskuuta 2011

TUULIHATUT


Tuulihatuilla on monta ilmettä; helposta reseptistä voi valmistaa suolaista tai makeaa tarjottavaa. Näistä saa myös silmänruokaa, sillä lopputuloksessa näkyy käsityön jälki, jokainen leivonnainen on erilainen. Kuvan tuulihatut saivat täytteeksi kermavaahtoa ja vadelmahilloa, suolaisen tahnan tekisin lohesta ( 200 g haarukalla hienonnettua lämminsavulohta, 1 rkl silputtuja kapriksia, 2 dl laktoositonta ranskankermaa, 1 dl tillisilppua ja ripaus mustapippuria).

Sata vuotta vanhassa reseptissä pursotetaan täyte tuulihatun sisään, itse halkasin leivonnaisen ronskisti ja lusikoin hillon ja kermavaahdon väliin. Täyttäminen kävi nopeasti, mutta syöminen oli sottaisempaa. Eli; jos teet niin paljon tuulihattuja, että ne pitää pinota päällekkäin, kannattaa täyte pursottaa sisään, muuten hattujen leikkaaminen on ihan ok, kunhan vaan muistat kattaa vieraille lautasliinat sormien pyyhkimistä varten.
________________________________________________

TUULIHATUT (vindböjtel) vuodelta 1909

6 dl vettä
212 gr. voita
212 gr. vehnäjauhoja
5 munaa
täytteeksi:
4 dl. hyvää kermaa
1 tl. sokeria

Vesi ja voi kiehautetaan, vehnäjauhot vispilöidään sekaan, ja seos saa kiehua kunnes irtaantuu kasarista. Kun seos on jäähtynyt, vatkataan yksi muna kerrallaan sekaan. Lusikalla pannaan taikinasta suuria kokkareita voidellulle pellille, ja vähän sokeria ripotellaan leivoksille. Ne paistetaan tasaisessa uuninlämmössä. Jäähteyneet tuulihatut täytetään vatkatulla kermavaahdolla, joka maustetaan sokerilla ja puserretaan paperitötterön läpi kunkin leivoksin sisään. Marjahilloa tarjotaan täytettyjen leivoksien kera.

________________________________________________

TUULIHATUT nykykielellä

100 g voita
3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa

Kiehauta vesi ja voi, vatkaa jauhot sekaan, niin että saat tasaisen taikinan. Anna kiehua kunnes taikina ei enää tartu kattilan reunoille.

Anna taikinan jäähtyä hetki, lisää sitten kananmunat yksitellen, koko ajan sekoittaen. Lusikoi haluamasi kokoisia taikinanokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jätä tuulihattujen väliin turpoamisvaraa. Paista tuulihattuja 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. (Älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana).  Täytä jäähtyneet tuulihatut suolaisella tai makealla täytteellä.

______________________________________________

lauantai 5. marraskuuta 2011

LUUMUHILLO



Heti kun luumut alkoivat pehmetä sokeriliemessä, levisi porisevasta kattilasta suloisen makea, mutta silti hedelmäisen raikas tuoksupilvi. Tunnelma oli kuin mummon mökissä. Hilostakin tuli hyvää, vähän löysää tosin, kun en liemeä keitellyt kasaan...olisi ehkä kannattanut käyttää hillosokeria, MUTTA tuo tuoksuelämys oli kyllä tämän reseptin kokohokohta.
__________________________________________

LUUMUHILLO vuodelta1909

2 kg. luumuja
1 kg. sokeria
4 dl. vettä
1:n sitruunan mehu

Kiehuvaa vettä kaadetaan tuoreille luumuille, että kuoret niistä paremmin lähtevät. Vesi kaadetaan pois, luumut kuoritaan ja kivet poistetaan. Sokeri, vesi ja sitruunan mehu keitetään paksuksi liemeksi. kun liemi on vähän jäähtynyt, pannaan luumut sekaan ja keitetään hiljaisella tulella, kunnes luumut ovet kirkkaan näköiset. Vaahto kuoritaan pois ja luumut nostetaan varovasti lasipurkkiin, liemi keitetään kokoon ja kaadetaan kuumana luumuille.

___________________________________________

LUUMUHILLO nykykielellä

1 kg luumuja
1/2 kg sokeria
2 dl vettä
1/2 sitruunanmehu

Upota luumut kiehuvaan veteen, kuori luumut ja poista kivet. Keitä sokerista, vedestä ja sitruunamehusta kirkas liemi. Nosta luumut liemeen ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta ja nosta luumut puhtaaseen lasipurkkiin, kaada liemi päälle ja sulje kansi. Säilytä jäähtynyt luumuhillo jääkaapissa.

_____________________________________________

tiistai 1. marraskuuta 2011

RUUSUNMARJAKEITTO


Huomasin vasta tehtyäni keiton, että vanhassa ohjeessa käytetään kuivattuja ruusunmarjoja. Noh, itse kävin napsimassa naapurikerrostalon ruusupuskasta kaikki marjat mitä linnut eivät olleet onnistuneet nokkimaan rikki. Tuplasin alkuperäisen reseptin ruusunmarjojen määrän.

Rusinoiden käyttö vähän arvelutti, mutta hienostuneen vanhanaikaiseen vivahteen ne kyllä toivat mukanaan, ja toimivat samalla sopivina sattumina keittoliemen seassa. Sopassa on vieno ruusunmarjan maku ja se sopisi vaikkapa uuniriisipuuron kaveriksi.
______________________________________________

RUUSUNMARJAKEITTO vuodelta 1909

3 dl ruusunmarjoja (kuiv.)
3 ltr. vettä
3 dl. sokeria
1 dl. sulttaanarusinoita
2-3 rkl. perunajauhoja
1/2 dl. mantelia

Ruusunmarjat huuhdotaan, pannaan tulelle kylmässä vedessä kiehumaan kunnes pehmiävät. Keitto siivilöidään, maustetaan sokerilla ja pannaan uudelleen huuhdottujen rusinain kera kiehumaan vähäksi aikaa. Sitten se suurustetaan perunajauhoilla, sekoitettuina tilkkaseen kylmää vettä, saa kiehahtaa, ja senjälkeen pannaan kuoritut suikaleiksi leikatut mantelit sekaan. Tarjotaan kylmänä kermavaahdon kera.

_____________________________________________

RUUSUNMARJAKEITTO nykykielellä

4 dl tuoreita (tai 2 dl kuvattuja) ruusunmarjoja
2 l vettä
2 dl sokeria
1 dl rusinoita
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl mantelilastuja

Mittaa vesi ja ruusunmarjat kattilaan, keitä puoli tuntia. Siivilöi marjat keitosta pois ja mausta liemi sokerilla. Lisää rusinat ja anna kiehahtaa vielä kerran. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan, lisää suuruste keittoliemeen. Anna pulpahtaa, nosta keitto hellalta ja ripottele mantelit sekaan.

___________________________________________