YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
tiistai 1. toukokuuta 2012
VAAHTOKASTIKE
Vaahtokastike on juuri sopivan helppo, ja kuitenkin riittävän hienostunut.
Kolmikko: lohi, parsa ja vaahtokastike on kuin räätälöity vappulounas; kaikki valmistuu niin vaivattomasti, että suurimmaksi urakaksi jää pullojen poksauttelu.
Vanhasta ohjeesta puuttuu suola, siinä kastike maustetaan vain sokerilla ja viinillä. Luomumunien voimakas maku vaati mielestäni tilkan sitruunamehua ja ripauksen suolaa, siispä lisäsin ne nykykieliseen versioon...varsinkin vapunpäivänä suu suorastaan kaipaa suloista suolaa...
⚑ HAUSKAA VAPPUA ⚑
_____________________________________________
VAAHTOKASTIKE vuodelta 1909
4 munankeltuaista
4 rkl. sokeria
2 1/2 dl. viiniä
1 dl. vettä
Kaikki ainekset sekoitetaan kasarissa ja vispilöidään tulella, kunnes kastike on kohtalaisen sakeaa ja kuohkeata. Tarjotaan heti.
______________________________________________
VAAHTOKASTIKE nykykielellä
2 kananmunan keltuaista
1 rkl sokeria
vajaa desi kuivaa valko- tai kuohuiviniä
1/2 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
ripaus merisuolaa
Vatkaa kaikki ainekset kattilassa sekaisin, jatka vatkaamista ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes kastike saostuu. Tarjoa parsan ja/tai kalan kanssa.
____________________________________________
Hieno kuva, myös ohje kuulostaa kokeilemisen arvoiselta !
VastaaPoistaKIITOS, JA KANNATTAA KOKEILLA, HYVÄÄ ON!
Poista