YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
sunnuntai 15. heinäkuuta 2012
VADELMAPYÖRYKÄT
Viehättävästi vanhantyyliset vadelmapyörykät hurmaavat konstailemattomuudellaan. Ennenvanhaan hillo oli automaattisesti itsepoimituista luomumarjoista keitettyä, tämän päivän leipurilla on marketeissa hyllykaupalla valinnanvaraa. Vadelmapyöryköiden hillosydän on reseptin tärkein osa, ja pyörykät maistuvat juuri/vain niin hyviltä kuin värikäs hillokin. Makeaan sydämeen kannattaa siis satsata.
________________________________________
VADELMAPYÖRYKÄT vuodelta 1909
1 muna
100 gr. sokeria
100 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
1 dl. hapanta kermaa
1 tl. leivinpulveria
300 gr. vehnäjauhoja
Muna ja sokeri vatkataan; pesty, hierottu voi, kerma, leivinpulveri ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä. Jokaisen pyörykän keskelle tehdään syvennys, joka täytetään vadelmahillolla. Leivokset paistetaan tavallisessa uuninlämmössä vaalean ruskeiksi.
____________________________________________
VADELMAPYÖRYKÄT nykykielellä
1 kananmuna
100 g sokeria
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl creme fraicea
tl leivinjauhtetta
300 g vehnäjauhoja
Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi, ja lisää loputkin ainekset, koko ajan vatkaten. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja nosta taikinasta pyöryköitä kahden teelusikan avulla. Tee pyöryköiden keskelle syvennykset ja täytä ne vadelmahillolla. Paista levonnaisia 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
____________________________________________
Voi,kiitos nostalgisesta aamukahvituokiostasi,Minna!
VastaaPoistaHyviä ovat leivonnaiset ja mistä lienet keksinyt noin ihastuttavat astiat?
Kokeilin reseptiä ja onnistuin minäkin!! Kyllikki
Kyllikki, nämä kupit on Anna Hildan peruja, niistä kahvikin maistuu ihan erilaiselle kuin muista kupeista...ja ne kilahtavat ihan eri äänellä kuin nykyajan kahvikupit! Oletpa tarkkasilmäinen !
PoistaKuulostavat hurmaavilta, taidan kokeilla – viikunahillolla!
VastaaPoistaPinea, loistoidea, viikunahillo antaa pyöryköille varmasti hienostuneen vivahteen !
PoistaHei kotikokki! Olipa hauskanoloista tekstiä,kun käänsin armeniankielelle......kätevä tuo kääntäjä!
VastaaPoistaEn ihan kaikkea kyllä ymmärtänyt.... IT
;D
Poista