YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
torstai 25. lokakuuta 2012
OHUKAISPIIRASET
Ohukaiset ovat olleet kurnivien vatsojen pelastus monen monta kertaa. Jos vain kaapista löytyy jauhoja ja munia, valmistuu taikina kätevästi jopa ilman maitoa, veteen tehtynä. Kerran jauhotkin pääsivät loppumaan, ja kauppa oli jo kiinni...jouduin kyhäämään lettutaikinan pizzajauhoista, ja nälkäiselle pöytäseurueelle sekin meni läpi, "kuin väärä raha".
________________
OHUKAISPIIRASET vuodelta 1909
2 munaa
1/2 ltr. maitoa
2 dl. vehnäjauhoja
1 tl. suolaa
voita paistamiseen
täyte:
1 rkl. voita
1/2 sipulia
3 dl. keitett. tahi paistett. lihaa
2 dl. kermaa tahi lihalientä
suolaa
hienonn. valkopippuria
Munista, maidosta, vehnäjauhoista ja suolasta valmistetaan ohukaistaikina, joka jätetään silleen yhdeksi tunniksi, jotta jauhota paisuisivat. Taikinasta paistetaan voidellussa ohukaispannussa ohiukkaita. Täytettä pannaan ohukaisen toiselle puoliskolle, ja toinen puolisko käännetään päälle. Tarjoillaan kuumina joko lihakeitoojen kera taihi erikseen sulatun voin kera.
Täytettä valmistettaessa käristetään kuorittu, hienonnettu sipuli ja hienoksi hakattu liha voissa, jonka jälkeen kerma tai lihaliemi ja mausteet sekoitetaan joukkoon; sen jälkeen seoksen annetaan kiehua ja kaadetaan jäähtymään.
___________________________
OHUKAISPIIRASET nykykielellä
=täytetyt letut
2 munaa
1/2 l maitoa (tai vettä)
reilu 2 dl vehnäjauhoja
1 tl merisuolaa
voita tai rypsiöljyä paistamiseen
punaleimaemmental juustoraastetta pinnalle (ei välttämätön)
täyte:
1/2 hopeasipuli
100 g kinkku-, kalkkuna-, tai broilerileikettä
1 rkl voita
1/2-1 dl (ruoka)kermaa
merisuolaa
jauhettua valkopippuria
Vatkaa munat, maito ja jauho tasaiseksi taikinaksi. Mausta suolalla. Jätä taikina tekeytymään huoneenlämpöön tunniksi. Paista taikinasta haluamasi kokoisia lettuja.
Kuori sipuli. Silppua sipuli ja leikkeleet. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulia, lisää liha, paista vielä hetki ja kaada kerma pannulle. Mausta täyte suolalla ja valkopippurila.
Nosta täytettä lettujen päälle ja käännä reunat kansiksi tai pyöritä letut rullalle. Jos haluat tarjota letut lämpiminä; asettele täytetyt letut uunivuokaan, ripottele päälle juustoraastetta ja nosta vuoka kuumaan uuniin hetkeksi.
_______________________________
lauantai 20. lokakuuta 2012
VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT
Anna Hildan aikaan pipari on tarkoittanut keksiä, eikä pipareita leivottu pelkästään jouluna. Valkoisia piparipähkinöitä on ollut isoäidin keksipurkin täytteenä usein, ainakin kympin arvosanasta päätellen. Ja hyviähän nämä ovat. Mietoaromiset piparipähkinät kaipaat kuitenkin jonkun vahvan maun rinnalleen, vaikkapa espresson, tai tuhdin kuuman kaakaon.
VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT vuodelta 1909
2 munaa
112 gr. sokeria
1 tl. hienonn. kaneelia
1 tl. hienonn. kardemummaa
1 tl. hienonn. inkivääriä
2 rkl. sulatettua voita
6 rkl. kermaa
1/2 tl. soodaa
425 gr. vehnäjauhoja
Munat ja sokeri vatkataan; siihen lisätään mausteet, pesty ja sulatettu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda, sekä vehnäjauhot. Taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.
_________________________
VALKOISET PIPARIPÄHKINÄT nykykielellä
2 kananmunaa
100 g (=n. 1 dl) hienoa sokeria
6 rkl (=n. 1/2 dl) kermaa
1/2 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl voisulaa
425 g (=n.8 dl) vehnäjauhoja
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita sooda kermaan. Lisää munavaahtoon mausteet, voisula ja kerma ja vehnäjauhot. Pyörittele taikinasta pieniä pallukoita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista valkoisia piparipähkinöitä 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
__________________________
maanantai 15. lokakuuta 2012
JUUSTOLEIVÄT
Juustoleivät ovat sukua ranskais-bistrojen Croque Monsieur-leiville. Resepti on ollut pariisilaiskahviloiden listoilla jo 1900- luvun alusta, siellä kahden leivän väliin laitetaan voita, sinappia, juustoa ja kinkkua. Leivän päälle valutetaan juustoraasteella terästettyä Bechamel-kastiketta ja koko komeus lykätään hetkeksi uuniin.
Croque Monsier-leivän suomalainen pikkuserkku on oikeastaan vain kerrosleivän kansi, ilman alaosaa tai täytteitä. Kotimainen ohje opettaa samalla suomalaisen oikopolun; voihin sekoitettu sinappi, juustoraaste ja kananmuna korvaavat Bechamel-kastikkeen. Ja maukas suolapala valmistuu melkein olemattomista aineksista, sim sala hokkus bim, noin vain, silmänräpäyksessä.
_____________________________
JUUSTOLEIVÄT vuodelta 1909
10 ransakanleipäviipaletta
2 rkl. voita
3 rkl. raastettua juustoa
1 tl. sinappia
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 munankeltuainen
Voi hierotaan pehmeäksi, juusto, sinappi, valkopippuri ja munankeltuainen vaivataan jooukkoon. Seos levitetään leipäviipaleille, jotka asetetaan pellille ja paahdetaan kuumassa uunissa ruskeiksi.
_____________________________
JUUSTOLEIVÄT nykykielellä
2 leipäviipaletta
2 rkl huoneenlämpöistä voita
3 rkl punaleimaemmental raastetta
1-2 tl Dijon sinappia
ripaus jauhtettua valkopippuria
1 kananmunankeltuainen
Sekoita voista, juustoraasteesta, sinapista, pippurista ja keltuaisesta tasainen tahna. Levitä seos leipien päälle, paista juustoleipiä 200 asteisessa uunissa kunnes juusto sulaa ja pinta saa hieman väriä.
_____________________________
keskiviikko 10. lokakuuta 2012
MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT
Ennenvanhaan ei uunia lämmitetty napinpainalluksella, siksi varmaankin täytetyt tomaatit kypsennettiin hellalla. Mainio idea vieläkin, varsinkin uunittomiin kesäkeittiöihin, vaikkapa mökille. Hellakypsennyksen etuna nesteet pysyvät paikoillaan ja tomaatista tulee pehmeän mehukas. Uunikypsennyksessä napakan kuoren alle jää, ei niin vetinen, mutta pehmeä sisus.
Idea on molemmissa sama; tomaatti saa lämmetessään häivähdyksen makeutta. Täytettä voi muunnella oman maun mukaan, mutta alkuperäisen ohjeen persilja tuo sopivasti raikkautta ja kerma täyteläisyyttä, niitä en lähtisi poistamaan.
___________________________
MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT vuodelta 1909
6 suurta tomaattia
1 rkl voita
1/4 sipulia
1 dl. hienonn. paistett. lihaa, herkku- tahi korvasieniä
1 rkl. survottuja korppuja
3 rkl. kermaa
1/2 rkl. hienonn. persiljaa
voita paistamiseen
Tomaatit huuhdotaan ja pyyhitään kuiviksi. Jokaisesta tomaatista leikataan levy kanneksi, ja sisusta koverretaan pois. Hienonnettu sipuli ruskeutetaan voissa, liha ja sienet lisätään ja ruskeutetaan samoin, survotut korput, kerma ja persilja sekoitetaan joukkoon. Tomaatit täytetään tällä murekkeella, ja kannet painetaan päälle. Ne paistetaan voissa, ja tomaattien sisusta lisätään siihen. Pannussa olevalla liemellä valellaan tomaatit senjälkeen usein.
__________________________________________
MUREKKEELLA TÄYTETYT TOMAATIT nykykielellä
3 suurta tomaattia
1 rkl voita
1 sipuli
1 dl silputtuja herkkusieniä
1 rkl korppujauhoja
ripaus merisuolaa
3 rkl kermaa
1 rkl persiljasilppua
voita paistamiseen
Huuhdo tomaatit ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Leikkaa hattu irti, koverra sisus ontoksi.
Kuori ja silppua sipuli, sulata voi pannulla, kuullota sipuli ja herkkusienet, ripottele sekaan korppujauhot ja suola. Lisää kerma ja persilja. Täytä tomaatit sieniseoksella ja nosta kannet paikoilleen. Sulata voita kattilassa, lisää tomaattien koverrettu sisus ja täytetyt tomaatit voisulaan ja hauduta kannen alla pehmeiksi.
_________________________________________
perjantai 5. lokakuuta 2012
MANSIKKA-KERMAJÄÄTELÖ
Kotitekoinen jäätelö säväyttää jälkiruokana aivan eri tasolla kuin marketin pakastealtaasta noukitut jäiset herkut. Perusohje muokkaantuu helposti eri värisiksi ja makuisiksi jäätelöunelmiksi ja kotikokki saa oitis artesaani-jäätelömestarin maineen...älä siis vaan tarjoa vieraille kotijäätelöä jos et ole valmis tekemään jätskiä jatkossakin...kerran kun tämän makuun pääsee, ei enää kenellekään maistu R-kioskilta hätäpäissä ostettu jäätelöpaketti!
MANSIKKA-KERMAJÄÄTELÖ vuodelta 1909
4 dl. kermaa
1 dl. sokeria
4 dl. hyvää kermaa
8 dl. mansikkasosetta
2 dl. sokeria
Kerma (4 dl.) ja sokeri keitetään ja kaadetaan jäähtymään. Vaahdoksi vatkattu kerma sekoitetaan joukkoon ja seos jäähdytetään. Jäätelö jäähdytetään nopeimmin niin sanotussa jäätelökoneessa. Pieniä jääpalasia ja karkeata suolaa asetetaan kerroksittain jäätelökoneen ämpäriin jäätelöastian ympärille. On tarkasti katsottava, ettei suolaa ensinkään pääse jäätelöastiaan. Kun jäätelökoneen ämpäriin on jäät ja suolat pantu ja jäätelöastia on aivan kylmä, täytetään siitä 3/4 jäähtyneellä jäätelöseoksilla, jonka jälkeen konetta väännetään, kunnes jäätelö on jäätynyt. Jäädyttämiseen aikaa tarvitaan 1/2-1 tunti. Sitä myöten kun jäät sulavat, lasketaan vesi pois, ja lisätään suolaa ja jäitä.
Jäädyttämistä voi myöskin toimittaa tavallisessa tiiviillä kannella varustetussa läkki- tahi kuparikannussa, joka peitetään jäiden ja suolain sisään avaraan puuastiaan. Jäätynyt jäätelö irroitetaan kannun laidoista puuveitsellä, ja kannua on silloin tällöin käännettävä. Näin jatketaan, kunnes jäätelö kokonaisuudessaan on jäätynyt. Tähän tarvitaan jäädyttämisaikaa 4-5 tuntia.
Jäätelö otetaan astiastaan kauniina viipaleina veteen kastetulla lusikalla. Sen voi myöskin sulloa tiiviisti jäätelökannuun tahi ruokaöljyllä voideltuun jäätelövuokaan. joka pidetään jäissä ja suoloissa noin 1-2 tuntia, tahi kunnes jäätelö on kovettunut. Se irtaantuu parhaiten vuoasta, jos kietoon kuumaan veteeen kastetun ja väännetyn pyyhkeen hetkeksi vuoan ympärille.
Vadelma-kermajäätelö ja muurain-kermajäätelö valmistetaan samoin kuin mansikka-kermajäätelö.
____________________________________________
MANSIKKA-KERMAJÄÄTELÖ nykykielellä
2 dl kevytkermaa
1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
4 dl mansikkasosetta
1 dl sokeria
Kuumenna kevytkerma ja lisää sekaan sokeri, keitä kunnes sokeri on täysin liuennut. Siirrä sivuun jäähtymään. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, yhdistä kermat ja sokerilla makeutettu, siivilöity mansikkasose. Kaada seos jäätelökoneen kulhoon ja noudata koneen käyttöohjeita.
Voit korvata mansikan muilla marja- tai hedelmäsoseilla, tai vaikkapa vauvojen mangososeella (esim. Piltti). Piparminttuesanssi ja vihreä elintarvikeväri tuovat jäätelötehtailuun pirteää vaihtelua.
______________________________________________
maanantai 1. lokakuuta 2012
VIHREÄPAPU- JA OMENAMUHENNOS
Tämä resepti tekee tylsähköistä ja tuikitavallisista raaka-aineista jännittävän makuyhdistelmän. Ja kaiken lisäksi terveellisen sellaisen.
VIHREÄPAPU- JA OMENAMUHENNOS vuodelta 1909
1/2 kg. tuoreita vihreitä papuja
1 ltr. vettä
suolaa
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
3-4 hapanta omenaa
1 rkl. sokeria
sitruunan mehua
Pavut perataan, huuhdotaan ja leikataan vinosti suikaleiksi, jotka keitetään pehmeiksi hiukan suolatussa vedessä. Voi ja jauhot käristetään, liemi, jossa pavut ovat kiehuneet, lisätään siihen, ja kuoritut, palasiksi leikatut omenat pannaan sekaan kiehumaan rikki. Siivilöidyt pavut sekoitetaan senjälkeen muhennokseen. Sitte se maustetaan sokerilla ja sitruunan mehulla, ja saa kiehahtaa. Tarjotaan liharuokien kanssa.
__________________________________________
VIHREÄPAPU- JA OMENEMUHENNOS nykykielellä
1/2 kg tuoreita vihreitä papuja
1 l vettä
1/2 tl merisuolaa
3 Granny Smith omenaa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
Huuhdo ja perkaa pavut. Leikkaa pavut vinosti suikaleiksi ja keitä suolavedessä pehmeiksi, valuta pavut (ota keitinliemi talteen). Kuori omenat, poista siemenkodat ja kuutio hedelmäliha. Sulata voi pannulla, ripottele jauhot sekaan, sekoita ja kaada papujen keitinvesi pannulle. Sekoita kastike tasaiseksi. Lisää omenakuutiot pannulle, keitä seosta kannen alla kunnes omenat pehmenevät. Lisää pavut, mausta sokerilla ja sitruunamehulla. Tarjoa liharuokien lisukkeena.
_________________________________________