maanantai 25. helmikuuta 2013

PORKKANAMUHENNOS


Porkkanat naamioituneina velouté-tyyliseen samettiseen vaaleaan kastikkeeseen...hmmm...ihanan vanhanaikaista! Vaikka kylläkin itse edelleen söisin porkkanani mielummin vain höyrytettyinä...makuasia!
_______________________

PORKKANAMUHENNOS vuodelta 1909

1/2 kg. porkkanoita
1/2 ltr. vettä
suolaa
1 tl. sokeria
2 rkl. voita
1-2 rkl. vehnäjauhoja
2 rkl. hienonn. persiljaa

Porkkanat kaavitaan puhtaiksi, huuhdotaan ja leikataan kuutioiksi tahi suikaleiksi. Ne keitetään pehmeiksi hiukan suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Voi ja jauhot käristetään kasarissa, liemi (sekä hiukan kermaa tahi maitoa) ja porkkanat lisätään. Muhennos saa kiehua 10 min. ja persilja sekoitetaan joukkoon.

____________________

PORKKANAMUHENNOS nykykielellä

1/2 kg porkkanoita
5 dl vettä
merisuolaa
1 tl sokeria
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl laktoositonta ruokakermaa
1 ruukkupersilja

Kuori ja kuutioi porkkanat. Keitä porkkanakuutiot pehmeiksi suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Sulata voi toisessa kattilassa ja ripottele jauhot voisulan sekaan, paista hetki ja vatkaa porkkanoiden keitinlimi sekaan. Sekoita tasaiseksi ja lisää ruokakerma ja porkkanat. Anna hautua miedolla lämmöllä 10 minuuttia, nypi ja silppua persilja, ja sekoita muhennokseen.

_____________________

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

HIILILLÄ PAISTETUT SILAKAT


Anna Hilda on antanut hiilloksella halstratuille silakoille täyden kympin. Ja vaikkeivät silakat edelleenkään kuulu suurimpiin herkkuihini, kosiskeli halsterista nouseva aromikas höyrykiehkura  aistejani, ja maistelin näitä silakoita hymyssäsuin.

Silakkaresepti on listattu kirjassa "aamiais- ja voileipäruoat" osioon, mikä syvensi hymyäni entisestään...


HIILILLÄ PAISTETUT SILAKAT vuodelta 1909

Tuoreet silakat perataan, suolataan hienolla suolalla ja saavat olla suolattuina muutaman tunnin. Senjälkeen ne paistetaan halsterilla kummaltakin puolen tasaisella hiilloksella. Jos suolaisia silakoita paistetaan halsterilla, liotetaan ne ensin vedessä.
__________________________

HIILILLÄ PAISTETUT SILAKAT nykykielellä
silakoita
merisuolaa (esim. Maldon)
Suolaa peratut silakat, anna tekeytyä muutama tunti ennen hiilloksella paistamista. Lado kalat halsteriin ja kypsennä molemmilta puolilta ruskean täplikkäiksi.
__________________________

perjantai 15. helmikuuta 2013

UUTISPUURO


Uutispuuro on oikeastaan vain haudutettua ruispuuroa, mutta hyvää sellaista.
Ei mitään pikapuuroa, vaan konstailematonta perinteikästä "slow-foodia" ja samalla "superfoodiakin", varsinkin jos kuuman puuron sekaan ripottelee kohmeisia pakastemarjoja.

Ennenvanhaan uutispuuro tehtiin heti sadonkorjuun jälkeen tuoreista vastajauhetuista jauhoista "uutisista". Hyväähän tämä puuro oli ihan kaupan jauhopaketistakin tehtynä, mutta voin melkein lyödä vetoa, että tuoreista uutisjauhoista keitetty puuro olisi takuuvarmaa gourméherkkua.

UUTISPUURO VUODELTA 1909
3 ltr. vettä
5-6 dl. karkeita ruisjauhoja
1 1/2 rkl. voita
2 rkl. suolaa

Vesi kiehautetaan, ruisjauhot vispolöidään sekaan, vähitellen ja varovasti, ettei jauhot kokkaroidu. Sitten puuro vatkataan hierimellä tahi kapustalla, saa kiehua noin 1 tunnin, maustetaan, ja voi sekoitetaan joukkoon.

_____________________

UUTISPUURO nykykielellä

1 l kiehuvaa vettä
1 tl merisuolaa
2 1/2-3 dl ruisjauhoja
1 rkl voita

Kiehauta vesi, lisää suola ja vispaa jauhot sekaan. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, välillä sekoittaen. Laita voisilmä keskelle juuri ennen tarjoamista.

_____________________




sunnuntai 10. helmikuuta 2013

KERMAPANNUKAKKU


Anna Hilda on antanut kermapannarille arvosanan +10.
Tämän pannukakun kanssa ei tarvitse tarjoilla kermavaahtoa, se on vatkattu jo taikinaan. Ensituntuma tähän kuohkeaan leivonnaiseen sekoitti ajatukset, enkä oikein osannut päättää oliko kyseessä pannukakku, sokerikakkupohja vai kääretorttu...mutta mitä enemmän pannaria maistelin, sitä enemmän  teki mieli ottaa "vielä se yksi viimeinen" pala...


KERMAPANNUKAKKU vuodelta 1909

4 munaa
4 rkl. sokeria
4 dl. hyvää kermaa
2 dl. vehnäjauhoja
3 rkl. sulattua voita
ripaus merisuolaa
Munat ja sokeri vatkataan hyvin, vaahdoksi vatkattu kerma, jauhot ja sulattu voi lisätään. Seos kaadetaan voideltuun pannuun ja paistetaan uunissa. Tarjotaan marhahillon kera.

______________________

KERMAPANNUKAKKU nykykielellä

4 kananmunaa
4 rkl sokeria
4 dl vispikermaa
3 rkl voisulaa
2 dl vehnäjauhoja
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, vatkaa myös kerma vaahdoksi. Yhdistä munavaahto, kermavaahto, jauhot, voisula ja suola. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja kaada pannukakkutaikina vuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

______________________




tiistai 5. helmikuuta 2013

LINNUNPESÄT


Arvatkaas mitä?!
Minusta on tullut ekaluokkalainen. Olen aloittanut opiskelun ja parin vuoden kuluttua minusta tulee ihan oikea KOKKI! On aika ottaa ensiaskel rakkaasta harrastuksesta ammattilaisten täsmätietomaailmaan. Ketä kiinnostaa, koulupäiväkirjaani voi seurata täältä
kotikokista ammattilaiseksi.

Tämän linnunpesäohjeen jauhomäärä oli melkoinen yhteen munankeltuaiseen verrattuna, siksi puolitin kuiva-aineiden määrän, käytin keltuaisen sijasta koko munan, lisäksi tein sokerikuorrutteen tomusokerista.

Niin, ja linnunpesät valitsin tähän yhteyteen symboliikan vuoksi; olen hautonut ideaa udesta ammatista  ajatusten linnunpesässä niin pitkään että nyt alkaa olla jo kuoriutumisen aika.  ☺
( Lopputulos oli muuten yllättävän herkullinen...olisiko se enne maukkaista tulevaisuuden haasteista?...)

__________________________

LINNUNPESÄT vuodelta 1909

300 gr. mantelia
200 gr. sokeria
1 munankeltuainen
täytteeksi: hilloa
voitelemiseen: kermaa
kuorrutukseen: 1 rkl. vettä
1 dl. sokeria

Sokeri ja kuoritut, raastimella hienonnetut mantelit survotaan, munankeltuainen sekoitetaan joukkoon ja seos vaivataan hyvin. Siitä muodostetaan pieniä pyöryköitä; jokaisen pyörykän keskelle tehdään syvennys, joka täytetään hillolla. Leivokset paistetaan miedossa uuninlämmössä ja sivellään lämpiminä kermalla sekä kuorrutetaan vesi-ja sokeriseoksella.

________________________

LINNUNPESÄT nykykielellä

150 g mantelijauhetta
100 g hienoa sokeria
1 kananmuna
lisäksi tarvitset täytteeksi vadelmahilloa, voitelemiseen kuohukermaa ja kuorrutukseen 1 dl tomusokeria + 1 rkl vettä

Sekoita mantelijauheesta, sokerista ja keltuaisesta tasainen massa. Muovaa mantelimassasta pieniksi pyöryköiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paina peukalonpäällä syvennys jokaiseen pyörykkään ja täytä kolo hillolla. Paista linnunpesiä 175 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. kunnes reunat saavat kuparinruskean sävyn.

Sekoita vedestä ja sokerista liemi, voitele juuri uunista nostetut linnunpesät ensin kermalla ja nosta päälle teelusikallinen sokerikuorrutetta.

______________________

perjantai 1. helmikuuta 2013

TOMAATTIKEITTO


Heti alkuun varoitus: ei kasvissyöjille, vegaaneista puhumattakaan !

Tulisiko sinulle mieleen tehdä tomaattikeittoa lihaliemeen ja uittaa liemessä savusilavaa sillä lailla että maku tarttuu oikein kunnolla? Niin, ja lisätä vain muutama ruokalusikallinen tomaattisosetta jotta keittoa voisi kutsua tomaattikeitoksi?!

Sata vuotta sitten tässä ei ollut mitään ihmeellistä; makuja ja raaka-aineita yhdisteltiin, jos vain lopputulos oli entistä tuhdimpi ja ruokaisampi. Ja sitä tämä liemimäinen keitto olikin; mielenkiintoinen yhdistelmä laihaa ulkonäköä ja tukevaa makua.

____________________

TOMAATTIKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. jälkilihalientä
1 rkl. voita
150 gr. savust. silavaa
3 rkl. vehnäjauhoja
5-6 rkl. tomaattisosetta tahi 3 tuor. tomaattia
suolaa
hiononn. valkopippuria
1 munankeltuainen
1 1/2 dl. kermaa

Palasiksi leikattu silava ruskeutetaan voissa, vehnäjauhot ja tomaattisose tahi palaksi leikatut tomaatit hämmennetään sekaan. Senjälkeen lisätään kiehuva lihaliemi vähitellen ja keitto saa kiehua 15-20 min. Sitte se siivilöidään ja maustetaan. Munankeltuainen ja kerma vispilöidään liemimaljassa sekaisin ja keitto kaadetaan vähitellen hyvin vispolöiden, joukkoon. Tarjotan likakokkareiden kera. Siivilöity silava käytetään munakkaaseen, silavalaatikkoon j.m.s.

_____________________

TOMAATTIKEITTO nykykielellä

150 g ylikypsää palvikylkeä
1 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl tomaattisosetta (tomaattipyree antaa voimakkaimman maun)
2 l liha- tai kasvislientä
1 munankeltuainen
1 1/2 dl kermaa

Kuutioi palvikylki, sulata voi pannulla ja ruskista kuutioita hetki, ripottele jauhot sekaan ja paista vielä muutama minuutti, kunnes jauhot ovat imeneet itseensä kaiken nesteen. Lisää pannulle tomaattisose ja kuuma lihaliemi pienissä erissä. Keitä keittoa miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Vatkaa munankeltuainen ja kerma sekaisin, siivilöi keitto ja sekoita kermaseokseen.

____________________