YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
torstai 25. joulukuuta 2014
SILLIKAVIAARI
Anna Hildan joulupöydässä on takuuvarmasti herkuteltu sillikaviaarilla. Tai sitten uuden vuoden ensimmäisellä aamiaisella... Jokatapauksessa isoäiti on pisteyttänyt "sillisörsselin" 10+:ksi.
Taas yritin ylittää itseni ja maistella lapsuudeninhokki-silliä avoimin mielin... Ja voin vain sanoa, että kuka tykkää sillistä, tykkää takuuvarmasti tästäkin reseptistä. (Ja toisinpäin!) Sillin ystävää ei varmastikaan olisi haitannut kalan "ominaistuoksu", mikä jämähti sormenpäihin (ja kannettavan tietokoneen näppäimiin)... ja muistuttaa sillireseptistä varmasti vielä pitkään...
Astetta helpommalla pääsisi jos vaihtaisi kokonaisen sillin valmiiksi fileiksi... Kastiketta tein tuplamäärän... Tuhdimman soosin saisi paksusta smetanasta, silloin voisi jättää korppujauhot kokonaan pois ( ja kaviaari muuttuisi gluteenittomaksi)... Voisihan ohjeeseen lisätä maustekurkkua ja hapanta omenaakin... Mutta Anna Hildan mielestä sillikaviaari ylitti tällaisenaankin jo arvosteluasteikon, sen kunniaksi minäkin nyt tuoksahdan...Ja välipäivien parfyymini on "silli".
SILLIKAVIAARI vuodelta 1909
1 silli
2 kovaksi keitett. munaa
1/4 sipulia
1 rkl. etikkaa
3 rkl. kermaa
1 rkl. survottuja korppuja
1/2 tl. sinappia
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 tl. sokeria
Liotettu silli perataan, nahka ja ruodot poistetaan, ja kala hienonnetaan. Siihen sekoitetaan kovaksi keitetyt, hienonnetut munat, raastettu sipuli sekä muut yllämainitut ainekset.
_________________________
SILLIKAVIAARI nykykielellä
2 sillifileetä (tai kokonainen ketytsuolattu silli, selkäranka ja irtoruodot poisrevittyinä)
1/2 (=n.60 g) keskikokoinen punasipuli
2 kovaksikeitettyä kananmunaa
kastike:
1/2 dl kuohukermaa tai smetanaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
1/4 tl valkopippuria myllystä
1 tl sokeria
koristeeksi tuoretta tilliä
Huuhtele ja valuta sillifileet. Kuori ja silppua sipuli ja kovaksikeitetyt munat. Sekoita kastike ja yhdistä kaikki ainekset. Anna sillikaviaarin maukujen tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista. Tarjoa joululimpun ja keitettyjen pottujen kanssa.
_________________________
lauantai 20. joulukuuta 2014
HUNAJAKAKKU
Hunajakakussa maistuu pomeransinkuori ja inkivääri. Siksi se pääsee meidän joulupötään kunniapaikalle. Näyttävyyttä ja juhlavuutta olisi saanut vielä lisää vaikkapa appelsiininmakuisella sokerikuorrutteella, mutta lumipyryn toivossa tomusokeri tuntui nyt juuri sopivalta viimeistelyltä...
HUNAJAKAKKU vuodelta 1909
8 munaa
425 gr. sokeria
2 dl. ruskeata hunajaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1 rkl. pomeranssinkuoria
425 gr. vehnäjauhoja
Munankeltuaiset ja polet sokerista vatkataan vaahdoksi. Toinen puoli sokerista ja hunaja lämmitetään, hierotaan, kunnes jäähtyy ja sekoitetaan munankeltuaisten joukkoon. Mausteet ja vehnäjauhot lisätään, viimeksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan noin 1 1/4 tuntia.
______________________
HUNAJAKAKKU nykykielellä
4 kananmunaa
200 g sokeria
1 dl hunajaa (mieluiten tummaa metsähunajaa)
200 g vehnäjauhoja
1/4 tl inkivääriä
1/2 rkl pomeransiinkourta
lisäksi tarvitset:
voita kakkuvuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen ja tomusokeria kakun koristeluun
Erottele keltuaiset valkuaisista ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä puolet sokerista keltuaisiin ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa hunaja ja loput sokerista kattilaan, kuumenna kiehumispisteeseen ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauhot ja mausteet, vatkaa seos keltuaisvaahtoon. Kääntele sekaan valkuaisvaahto. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175℃ noin tunti, tai kunnes kakku on keskeltäkin kypsä, (kakkuun tökättyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa). Siivilöi kakun pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoamista.
______________________
maanantai 15. joulukuuta 2014
LUUMUKIISELI
Kanelia & sokeria? Maitoa & voisilmä? Sekametelisoppaa? Mustikkasoppaa? Vai luumukiisseliä riisipuuron sekaan??? Niin monta on makua kun on syöjiäkin. Tässä vanhan kirjan ohjeessa kiisseli on yhdellä ässällä KIISELI, ja KANEELI taas kahdella eellä. Kuulostaa hauskalta ja maistuu joululta! (Vaikka omaan joulupuurooni, joulurauhan julistamisen tienoilla, laitankin vain sokeria, kanelia ja maitoa).
____________________
LUUMUKIISELI vuodelta 1909
1/2 kg. luumuja
1 ltr. 2 dl. vettä
1 dl. sokeria
kaneelinpalanen
1 1/2 rkl. perunajauhoja
marjamehua tahi viiniä
Luumut huuhdotaan lämpimässä vedessä ja liotetaan sokerilla maustetussa vedessä. Sitte ne keitetään kannen alla hiljalleen pehmeiksi, kaneelinpalanen mausteena. Luumut nostetaan lasimaljaan, liemi siivilöidään ja suurustetaan kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja saa kiehahtaa. Se maustetaan marjamehulla tahi viinillä, kaadetaan luumuiolle ja sokeria ripotellaan pinnalle.
Liemen voi myöskin jättää suurustamatta, mutta siinä tapauksessa käytetään liemeen vähemmän vettä. luumukiiseli tarjotaan kylmänä kermavaahdon kera.
___________________
LUUMUKIISELI nykykielellä
250 g kuivattuja kivettömiä luumuja
7 dl vettä
1/2 dl sokeria + ylimääräistä pinnan sokerointiin
kanelitanko
reilu 2 rkl perunajauhoja
Keitä luumuja, sokeria, kanelitankoa ja vettä kunnes luumut pehmenevät, noin 20 minuttia. Nosta luumut tarjoiluastiaan, sekoita perunajauhot ja 1/2 dl kylmää vettä. Suurusta luumujen keitinliemi perunajauholiemellä, kuumenna kiehumispisteeseen, anna pulpahtaa, mutta älä keitä enää. Kaada kastike luumujen päälle ja ripottele sokeria pinnalle. Tarjoa riisipuuron tai kermavaahdon kanssa.
____________________
keskiviikko 10. joulukuuta 2014
PUOLUKKAPÄÄRYNÄT
Puolukkapäärynät on Joulupukin pakettipajan, Kartanonkosken sivukonttorin, uusi, virallinen välipala. Joulunpunainen, tonttulakin muotoinen herkku on parhaimmillaan kevyesti vatkatun inkiväärikerman ja vaalean portviinitilkan kanssa.
PUOLUKKAPÄÄRYNÄT vuodelta 1909
1 ltr. hapanta puolukkamehua
1/2 kg. sokeria
2 1/2 kg. makeita päärynöitä
Päärynät kuoritaan, puolet puhdistettua vartta leikataan pois, ja kunkin päärynän kukkaosaan leikataan risti. Mehu ja sokeri keitetään vähän aikaa ja vaahto kuoritaan pois. Hedelmät pannaan heti kuorittuina puolukkaliemeen ja keitetään siinä hiljaisella tulella pehmeiksi ja kirkkaiksi, jonka jälkeen ne nostetaan reikäkauhalla ruukkuun. Mehu keitetään kokoon ja kaadetaan kuumana päärynäin päälle. Kun ne ovat jäähtyneet, peitetään ruukku paperilla.
___________________
PUOLUKKAPÄÄRYNÄT nykykielellä
päärynöitä
puolukkamehua
sokeria
vatkautuvaa kermaa
inkiväärinpalanen
Kuori päärynät, jätä kanta kiinni ja viillä pohjaan risti (hedelmäliha kypsyy nopeammin ja tasaisemmin).
Mausta mehu sokerilla, (maista ensin) ja keitä päärynät mehussa pehmeiksi. Kuori ja raasta inkivääri, ja sekoita raaste kermaan. Anna maustua hetki, siivilöi kerma ja jos haluat, vatkaa kevyesti. Tarjoa puolukkapäärynöiden kanssa.
__________________
sunnuntai 7. joulukuuta 2014
ITSENÄISYYDEN KUNNIAKSI
Suunnittelin itsenäisyyspäivän illallista jo parissa aiemmassa postauksessa; muistatko: maa-artisokkakeitto ja lohikääryleet?
Kävin metsässä keräilemässä pöytäkoristeita kun Isänmaan lauha talvi järjesti iloisen yllätyksen. Löysin ketunleipiä, joulukuussa! Yrttiöljy sai käenkaalista uutta raikasta potkua ja lohikääryleet koristeikseen vihreät sydämet, tylsän tillin sijasta.
Jälkiruoaksi vanilja-maitokiisseliä ja kuusenkerkkäsiirappia.
Pääruoaksi Anna Hildan koekeittiö valmisti katajanmarjoilla maustettua poronkäristystä, puikulamuusia ja kotikeittoista puolukkasurvosta. (Hävisivät pöydästä niin nopeasti, etten kuvaa ehtinyt edes napsata).
Ja kun käväsin isoäidin kultareunainen kahvikuppi kädessäni blogissa, ajattelin että lukijalaskuri on seonnut kokonaan; linnanjuhlien aikana meni miljoonan kävijän rajapyykki rikki! Kiitos rakkaat lukijat! Onnea upea 97-vuotias Isänmaa! Anna Hildan koekeittiö kilistelee ja kiittää ♡
perjantai 5. joulukuuta 2014
JUURIARTISOKKA-SOSEKEITTO
Kuinka odotinkaan Anna Hildan koekeittiön muuttoa Japanista takaisin Koti-Suomeen. Kaikenmaailman jouluvalojen bling-bling-loisteesta aitoon joulumaahan, lämpimien valojen tuikkeeseen...
Mutta vastassa olikin hämärä harmaus, tihkusade ja vihertävä pihanurmi! Eikä se siitä mihinkään päivittelemällä muutu! Yritin päästä tunnelmaan lenkkipolulla... Puiden joulunpunaisia marjoja keräillen... Ja sitten "isolla kirkolla", perinteisiä jouluvaloja ihastellen...
Kun palasin keittiöön, tein tämän juuriartisokkakeiton ja hoksasin, että samettisessa keitossahan toistuivat tuomiokirkon jouluvärit; keittopohjassa ympäröivien talojen beigen sävyt, yrttiöljyssä vihreät kirkonkupolit ja kullankeltaisissa auringonkukansiemenissä kellertävät jouluvalot... (Valkoinen kattaus taitaa olla se vielä toistaiseksi puuttuva lumipeite!)
Kaikki on siis korvien välissä! Kokeile vaikka... Lupaan, että tämä sadepäivän keitto vie ajatukset lämpimän valon joulunalustunnelmiin! Sopisi vaikka itsenäisyyspäivän alkupalakattaukseen?!
JUURIARTISOKKASOSEKEITTO vuodelta 1909
2 1/2 ltr. jälkilihalientä
1 ltr. juuriartisokkia
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
1 munankeltuainen
1 dl. kermaa
Juuriartisokat kaavitaan puhtaiksi, huuhdotaan ja pannaan vähänksi aikaa etikansekaiseen veteen, jotteivät tummenisi. Juuriartisokat keitetään pehmeäksi lihaliemessä. Saavat kiehua rikki. Liemi siivilöidään ja juuriartisokat puserretaan siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, siivilöity keitto vispilöidään vähitellen sekaan, saa kiehua 10 min. ja maustetaan. munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa, keitto kaadetaan vähitellen hyvin vispilöiden joukkoon.
______________________
JUURIARTISOKKAKEITTO nykykielellä
500 g kuorittua ja pilkottua maa-artisokkaa
2 rkl voita
1 l liha- kana- tai kasvislientä
1 dl kermaa
1 kananmunankeltuainen
merisuolaa
valkopippuria myllystä
Kuori ja pilko artisokat, laita hetkeksi kylmään veteen (lorauta tilkka etikkaa sekaan, ei välttämätön). Sulata voi pannulla, kuullota artisokkia muutama minuutti. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi ja keitä siinä artisokat pehmeiksi. Valuta liemi talteen ja soseuta (ja siivilöi) artisokat.
Vatkaa keltuainen kermaan ja kaada ohuena nauhana artisokkapyreen sekaan, ohenna keitto keitinliemellä sopivan paksuiseksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa yrttiöljyn ja paahdettujen pinjansiementen kanssa. (Aja öljyä + tuoreyrttejä + valkosipulin kynsi blenderillä tasaiseksi ja paahda pinjansiemeniä kuumalla kuivalla pannulla kunnes pinta saa kullankeltaisen sävyn). Yrttiöljy tehdään yleensä juoksevaksi, mutta pestomaisen kiinteä versio sopii hyvin paksumpaan sosekeittoon.
_____________________
maanantai 1. joulukuuta 2014
LOHIKÄÄRYLEET
Lohikääryleet valmistuvat nykykielisessä ohjeessa kylmäsavulohesta, tai graavilohesta. Eikä kalaa tarvitse liotella maidossa... Pelkällä pyörittelyllä ja kastikkeen sekoittamisella selviää tästä ohjeesta. Ei kovin kummoinen kokkaus-saavutus, mutta "helposti hyvää"- tyylinen lohitötterö, saaristolaisleivän kaveriksi. Jos lohikääryistä tekisi pieniä sieviä, sopisivat ne stanssilla (pyöreällä muotilla) painettujen saaristolaisleipäpalasten päälle, siihen vielä tilkka munakastiketta ja tillin oksa koristeeksi... Näyttävää sormiruokaa, vaikkapa sampanjan kyytipojaksi itsenäisyyspäivän juhliin?!
__________________
LOHIKÄÄRYLEET vuodelta 1909
1/4 kg. suolaista lohta
dilliä
kastike:
1 munankeltuainen
1-2 tl. sokeria
2 tl. sinappia
2 rkl. etikkaa
1 dl. kermaa
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 rkl. hienonn. kaprista
(1/2 rkl. tomaattisosetta)
Lohi liotetaan maidossa, kuivataan pyyhkeellä ja leikataan kauniiksi ohuiksi viipeleiksi, jotka kierretään kääryksi, asetetaan pystyyn vadille; huippuun pistetään pieni dillin oksa koristeeksi ja kovaksi keitetyn munankeltuainen ja sokeri hierotaan tasaisen hienoksi, muut yllä mainitut ainekset sekoitetaan joukkoon ja kastike kaadetaan vadille.
________________
LOHIKÄÄRYLEET nykykielellä
100 g kylmäsavustettua tai graavattua lohta
tuoretta tilliä
kastike:
1 kovaksi keitetyn kananmunan hienonnettu keltuainen
1 tl sokeria
1 tl dijon sinappia
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa tai riisiviinietikkaa
1 dl kermaa
suolaa
jauhettua valkopippuria
1 rkl kaprissilppua
(jos haluat lohenvärisen kastikkeen, lisää 1 tl paseerattua tomaattia tai ketsuppia)
Kieritä lohiviipaleet rulliksi ja asettele pystyyn tarjoilulautaselle. Sekoita kastikeaineista tasainen kastike ja kaada se lohirullien sekaan tarjoilulautaselle. Koristele tillin oksilla.
_________________