Silli kuuluu suomalaiseen jouluun, tykkäät siitä tai et. Isoäidin aikainen resepti on onneksi armollinen ja lempeä, niinkuin joulun ilosanoma.
Sata vuotta vanhan sillisalaatin ilosanoma löytyy heti ohjeen raaka-aineluettelosta; suluissa ehdotetaan vaihtoehdoiksi suolasilakkaa ja LOHTA! Kuvan sillisalaatti on meidän joulupöydän ensimmäinen ja viimeinen sillistä tehty sillisalaatti. Seuraavaksi kokeilenkin kylmäsavulohta... Tai jätän kalan pois kokonaan ja teen kasvisversion... Sitten se ei kyllä sovi enää "SILLISALAATTI" otsikon alle... taitaa kasvisversio olla nimeltään "ROSOLLI".
Vanhassa sillisalaattiohjeessa on kuutioiksi leikattua lihaakin, mutta meidän joulusalaatissa lihan tilalle tuli keitettyjä perunoita. Lihahyytelökastike sai myös meidän salaattiannoksesta "kenkää" ja vaihtui kalahyytelökastikkeeksi.
Oikeastaan kastike vaihtui vahingossa... En hoksannut, että punajuurietikaksi olisi kelvannut etikkapunajuurien liemi. Ja tarjosin sillisalaattini kalahyytelökastikkeen = piparjuurikerman kanssa. Piparjuuri sopii kuitenkin aika hienosti joulusalaattiin, ja tuo lautaselle pikantin lisäaromin.
Kaikenkaikkiaan tästä inhokista kuoriutui ihan salonkikelpoinen herkku!
_________________________
SILLISALAATTI vuodelta 1909
1 silli (suolaisia silakoita tahi lohta)
4 dl. keitett. kuutioiksi leik. punajuuria
3 keitett, kuutioiksi leik. porkkanoita
3 dl. keitett. kuutioiksi leik. lihaa
2 kuut. leik. etikkakurkkua
2 kuut. leik. hapanta omenaa
2 kov. keitett. hienonn. munaa
hienonn. valkopippuria
Liotettu silli perataan, nahka ja ruodot poistetaan, kala pyyhitään ja leikataan hienoiksi kuutioiksi. Juurikkaat, kurkut ja omenat kuoritaan, ennenkun ne leikataan kuutioiksi. Kaikki ainekset sekoitetaan yhteen kahvelilla ja maustetaan valkopippurilla. Sillisalaatti painellaan vedellä huuhdottuun vuokaan, josta se kaadetaan vadille. Salaattiannoksen voi myöskin panna suoraan vadille ja koristaa hienoksi leikatuilla juureksilla ja kovaksi keitetyillä munilla. Tarjotaan lihahyytelökastikkeen kera.
LIHAHYYTELÖKASTIKE vuodelta 1909
2 dl hyvää kermaa
1-1 1/2 rkl. sokeria
2 rkl. punajuurietikkaa
1 tl. sinappia
Kerma vispilöidään vaahdoksi ja muut yllämainitut ainekset sekoitetaan joukkoon.
KALAHYYTELÖKASTIKE vuodelta 1909
2 dl. hyvää kermaa
1-1/2 rkl. sokeria
2 rkl. etikkaa
1 tl. sinappia
2-3 rkl. raastettua piparjuurta
Kerma vispilöidään vaahdoksi ja muut yllämainitut ainekset sekoitetaan joukkoon.
_____________________
SILLISALAATTI nykykielellä
2 kevytsuolattua sillifileetä tai 200 g kylmäsavulohta
1 punasipuli
2 porkkanaa
2 perunaa (kiinteää)
2 granny smith omenaa
2 maustekurkkua
200 g etikkapunajuuria
lisäksi tarvitset talouskelmua, kuohukermaa ja piparjuurta
Taputtele sillifileet talouspaperilla kuiviksi ja kuutioi fileet. (Tai kuutioi kylmäsavulohi). Kuori sipuli, porkkanat, perunat ja omenat, poista omenoista siemenkodat. Keitä perunat ja porkkanat kevyesti suolatussa vedessä al denteiksi. Silppua sipuli ja kuutioi porkkanat, perunat, omenat, maustekurkut sekä punajuuret. Sekoita kaikki salaattiainekset keskenään, mausta valkopippurilla.
Vuoraa kulho kelmulla, paiele sillisalaatti kulhoon tiiviisti ja nosta jääkaappiin tekeytymään ainakin puoleksi tunniksi ennen tarjoamista. Kumoa salaatti tarjoiluvadille, poista kelmu ja tarjoa salaatti piparjuurikerman kanssa.
PIPARJUURIKERMA
2 dl kuohukermaa
peukalonpäänkokoinen pala piparjuurta (2-3 tl raastetta)
1 tl sokeria
ripaus merisuolaa
1 tl omatekoista joulusinappia tai Dijon sinappia
1 tl omenaviinietikkaa
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, kuori ja raasta piparjuuri hienoksi. Mausta kerma sokerilla, suolalla, sinapilla ja viinietikalla.
______________________