PULLAN JA KEKSIN VÄLIMUOTO; PEHMEÄ PIPARKAKKU. |
Nykykieliseen ohjeeseen lisäsin salaattimix- nimistä pähkinä-siemensekoitusta. Valkosuklaasattumat olisivat tehneet pehmeistä piparkakuista entistäkin mehevämpiä. Niitä lisään seuraavalla kerralla.
PEHMEÄT PIPARKAKUT vuodelta 1909
3 dl. siirappia
1 dl. sokeria
1 tl. hienonn. neilikoita
1 tl. hienonn, kardemummaa
1 tl. hienonn. kaneelia
1 tl. hienonn, pomeranssinkuoria
212 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
5 rkl. (hapanta) kermaa
2 tl. soodaa
5 munaa
10 dl. vehnäjauhoja
Sokeri ja kiehautettu siirappi hierotaan hyvin, siihen sekoitetaan mausteet, pesty ja hierottu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda, vatkatut munat ja vehnäjauhot. Taikina jätetään silleen seuraavaan päivään, senjälkeen muodostetaan siitä pieniä pyöryköitä, joteka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.
_____________________
PEHMEÄT PIPARKAKUT nykykielellä
1 dl siirappia
1/2 dl sokeria
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1/2 dl pähkinöitä ja siemeniä (esim. salaattisekoitus)
1/2 dl pieniä valkosuklaakuutioita (tai valkosuklaarouhetta)
100 g huoneenlämpöistä normaalisuolaista kotimaista voita
2 rkl luomu kuohukermaa
1 tl ruokasoodaa
3 luomu munaa
5 dl luomu vehnäjauhoja
Sekoita sokeri siirappiin, lisää mausteet, pähkinäsekoitus, valkosuklaa ja voi. Sekoita sooda kermaan, lisää taikinaan kananmunien kanssa. Lisää jauhot pienissä erissä. Anna taikinan tekeytyä puoli tuntia ennen paistamista. Nosta lusikalla taikinakasoja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 200℃ uunissa, n. 20 minuuttia, kunnes reunat saavat hieman väriä mutta sisälmys on vielä pehmeä.
Ihanan näköisiä ja varmasti vielä hyviäkin. Lisään to-do- leivontalistalleni (:
VastaaPoistaJos tekisi tuon isoäidin ohjeen mukaan, niin mitäs se mummu on tarkoittanut tuolla siirapin kiehauttamisella? Pitäisikö se siis lämmittää? Vai onko entisajan siirappi ollut jotain erilaista kuin tämä meidän nykyinen?
VastaaPoista