YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
tiistai 30. marraskuuta 2010
SINAPPI
Vanhan ajan tulisen gourmee-sinapin valmistaminen on kuin lasten leikkiä. Jokainen, joka osaa sekoittaa hiekkaämpärissä kuravelliä, osaa myös valmistaa tällä ohjeella sinappia. Tiedän kyllä että omatekoisen joulusinapin väsääminen on joululahjaideoiden kierrätystä, mutta tämä olisi niin helppoa, nopeaa ja silti uskomattoman hyvää...jos vain sopivat pienet lasipurkit osuvat kohdalle ennen joulua, saatan sittenkin lahjoa lähipiirin Anna Hildan joulusinapilla.
**********************************************
SINAPPI vuodelta 1909
4 rkl. sinappijauhoja
4 rkl. sokeria
4 rkl. vettä (tämän Anna Hilda on muuttanut lihaliemeksi)
2 rkl. etikkaa
1/2 tl. suolaa
Sinappijauhot ja sokeri hierotaan huolellisesti sekaisin. Kiehuva vesi lisätään vähitellen, koko ajan hämmentäen, senjälkeen etikka ja suola pannaan sekaan.
Sinappi asetetaan lämpimään paikkaan vähäksi aikaa, jotta maku saataisiin kirpeämmäksi. Sama tulos saadaan sekoittamalla sinappia kuumennetulla raudalla.
******************************************
SINAPPI NYKYKIELELLÄ
4 rkl Colman's sinappijauhetta
4 rkl sokeria
4 rkl kiehuvaa vettä
1/2 tl suolaa
2 rkl valkoviinietikkaa
Sekoita sinappijauhe ja sokeri, lisää vesi. Hämmennä tasaiseksi tahnaksi, lisää suola ja etikka koko ajan sekoittaen.
******************************************
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiitos loistavasta joululahjaideasta ja lämminhenkisistä tarinoistasi! Sinappi näytti kuvassa kaupan sinappia herkullisemmalta, siksi päätin kokeilla isoäitisi ohjetta. Oikeassa olet, helppoa oli ja hyvää ! Jos kirjasta löytyy näin yksinkertaisia ohjeita lisää, niin kyllä kiitos !
VastaaPoistaVanha kirja on täynnä tällaisia hyviä, hauskoja ja helppoja ideoita, joten lisää on luvassa !
VastaaPoista:)
kiitos ohjeesta, paljonkos tuosta tulee sitä itseään???
VastaaPoistaTästä tulee pieni kerta-annos, 1/2 dl vain, joten jos on isompi porukka tai suurempi purkki, niin määrä kannattaa kertoa ainakin kahdella. Sinappi on aika tuhtia tavaraa, joten kilokaupalla tätä ei kyllä kulu, vaikka tosi hyvää onkin...iloista joulunodotusta !
VastaaPoistaKiitos saajojen puolesta! Tein pieniä pilttipurkillisia sinappia ja vein pikkujoulutuliaisiksi! Kaikki olivat ihmeissään ja pitivät maustakin,aivan ihanasti. Siiri
VastaaPoistaSiiri, itsehän sen ihanuuden teit omin käsin !!!!!!!!
VastaaPoistaVanhat reseptit kunniaan!!!???!!!!
(:
pitääkö se sinapin olla löysää
VastaaPoistatämän ohjeeen mukaan ?
Voispas nyt soittaa Isoäidille ja kysästä!
VastaaPoistaPitää sen varmaankin olla löysää ihan tarkoituksella, koska nesteen määrä on niin paljon suurempi kuin muissa resepteissä. Jos vaikka sinappia tehtiin aina vain sen verran kun illallispöydässä kului, niin eipähän ainakaan kuivanut tarjoilukulhossa...arvailen vain...
Colman'sin sinappijauhepakkauksen ohjeessa tulee nestettä yhtä paljon kuin jauhetta, tässä vanhan kirjan ohjeessa tulee etikka vielä lisäksi. Jos löysä muoto ei miellytä, ja haluat saman paksuista kun kaupan sinappipötkilöissäkin, voithan aina vähentää veden määrää.
Hei! Ajattelin tänä jouluna yllättää vanhemmat ja anopin omatekoisella sinapilla, ohje kuulostaa sen verran helpolta että minäkin sen voin tehdä! Haluaisin vaan tietää että kuinka kauan tällainen sinappi säilyy? Osaan sitten lahjottavia valistaa :)
VastaaPoistaHei Anonyymi, sinappia on ennen vanhaan tehty aina tarpeen mukaan, eikä säilytelty niin kuin nykyisin että aina on purkki jääkaapissa...mutta sanoisin että säilyvyysaika on kahdesta viikosta kuukauteen. Tässä reseptissä ei ole kermaa, joten ei sinapista vaarallista tule vaikka säilyttäisi pidemmänkin ajan, mutta joulusinappi kannattaa syödä jouluna...kinkku ja sinappi kulkevat käsi-kädessä...
PoistaKiitoksia ohjeesta, rupean heti keittelemään sinappia :)
VastaaPoistaMielenkiintoinen blogi, heti joulujen jälkeen ehdottomasti palaan ja lukaisen tarkemmin!
Essuliini, tervetuloa takaisin; uusi vuosi=uudet reseptit !!! ;D
PoistaSilloin-tällöin lukee sellerisinapista. Mistä voisin löytää sellerisinapin reseptin?
VastaaPoistahei Anonyymi, sellerisinapista ei vanhassa kirjassa puhuta ollenkaan, eikä minullakaan ola mitä omakohtaista kokemusta....mutta: kokeile nettiä, vaikkapa http://wtisvrtn.fi/uutiset/4724883-sellersinappi?show=1
Poistasiis: http://whtisvirt.fi/whitiwet74724883-sellerisinappi?
PoistaKiitos hyvästä reseptistä.
VastaaPoistaTuli todella hyvää sinappia, tulevaisuudessa taitaa jäädä kaupan sinapit hyllyyn. :)
:D
VastaaPoistaHyvä ohje. Kauan sitte yrityn muna ja kermapohjaisia mutta pilalle menivät nopeasti.
VastaaPoistaMiten se on pilaantunut? Meillä on säilynyt aina vaikka miten pitkään.
PoistaPäätin tänä vuonna tehdä itsetehtyjä joululahjoja ja hupsista etsiessäni sinappireseptejä, löysin tämän ohjeen. Nyt on tehty isompi satsi :) Mä varmasti tein aluksi jotain väärin, noiden määrien kanssa, koska oli erittäin löysää, mutta sain sen saostettua pienellä määrällä perunajauhoja kiinteämmäksi. Sinappi on todella tulista..onneksi ja voisi pian verrata melkein wasabiin.
VastaaPoistaKiitos reseptistä ja oli yllättävän helppo tehdä :)
Terveisin Sari K
Olisiko tuossa liikaa etikkaa? Jospa tuossa on muut vaihtuneet desilitroista rkl:ksi ja vain etikka pitäisi olla rkl?
VastaaPoistaVoipa jonkun makuun ollakin...mutta tämä on vanhan kirjan ohje 100 vuoden takaa, maku muuttuu?! Oma suu on hyvä mittari, säädä vaan sopivaksi! ;D
PoistaHei, laitoin kuivien aineiden sekaan myös 1,5 tl perunajauhoa, sinappi oli silti tosi löysää, mutta sitten laitoin sekoksen kattilaan ja kiehautin seoksen (koko ajan sekoittaen!), niin sinappi saostui mukavasti. Uskon tämän sinapin säilyvän kuukausia, koska tässä ei ole helposti pilaantuvia aineita, kuten kermaa ja munaa. Tietenkin sillä varauksella, ettei se tule sitä ennen syötyä loppuun, mitä pahoin pelkään! T: Teksa
VastaaPoistaHei Anonyymi, hyvä vinkki tuo perunajauho, jos haluaa kiinteämää sinappia.:) Kaveri kertoi että laittoi sinappinsa sekaan vauvanruokaa; omenasosetta ja että se pehmensi makua, muttei huonontanut säilyvyyttä niinkuin kerma olisi tehnyt...sitäkin voisi kokeilla... :)
Poistapidän tulisesta ruu'asta ja lisäsin 1/2 tl keskitulista (tulisuus 5/10 aji cristal) chili jauhetta. tuli täydellinen sinappi. kiitos hyvästä ja nopeasta perus sinapin ohjeesta.
VastaaPoistaSuoraan ohjeesta tehtynä sinapista tuli todella lirua. Olisi pitänyt lisätä vesi hiljalleen eikä kerralla. Homma korjaantui kun keittelin sinappia vähän kokoon.
VastaaPoistaTästä sinapista tuli paras joululahja ystäville täällä Australiassa. Vähensin vähän sokeria ja lisäsin siirappia, se oli anopin antama vihje! Ja konjakkia liraus jos sattuu olemaan kaapissa! Hyvää tuli ja on jo tullut lisätilauksia!
VastaaPoistaPilalle meni koko satsi. Paloi kai pohjaan ja hirvittävä haju. Kaadoin vessanpytystä alas. Ei todellakaan ole helppoa.
VastaaPoistaOlen tehnyt tällä reseptillä hieman makeutettuna ja sakeutettuna viimeisen kolmen vuoden joululahjat ja aina onnistuu.
VastaaPoistaSinappi juuri minun makuuni! Sopivan löysää ja ytyä. Mukaan kippasin ruokalusikallisen kevyesti murskattuja sinapinsiemeniä, tuo mukavasti rakennetta. Ihanan simppeli ohje! :)
VastaaPoistaTein äsken tämän oman reseptin mukaan:
VastaaPoista(noin)1,2 dl kiehuvaa vettä
30 g sokeria
100 g Colman's jauhetta
0,5 dl omenaviinietikkaa
(noin) 0,3 dl Berneroy XO Calvadosta
Ainekset veteen sekoittaen. Olen yleensä käyttänyt konjakkia, sherryä, portviiniä tai viskiä mausteena, mutta nyt päätin kokeilla Calvadosta, kun Beck - elokuvat taas pyörivät uusintana. Huomenna sitten maistellaan.
Viime jouluna tein tällä reseptillä ensimmäiset sinappini ja vastaanotto oli varsin positiivinen. Tänä vuonna hieman muuntelin reseptiä ja lisäilin ainesosia, huomenna myyn muutaman purkin joulumyyjäisissä. Mahtava pohja monelle muunnokselle, hienoa on myös perinteisen ja vegaanisen yhteentuominen. Kiitos paljon tästä julkaisusta :)
VastaaPoistaItse tein purkki tuota 2 dl sokeria vähän chilijauhetta ja pippuria lisäksi.. jouluksi laitoin pari ruokalusikkaa konjakkia.
VastaaPoistaItse tein purkki tuota 2 dl sokeria vähän chilijauhetta ja pippuria lisäksi.. jouluksi laitoin pari ruokalusikkaa konjakkia. ja muuten etikkaa vain 2 ruokalusikkaa, vedellä säädetään paksuus. Tuo etikka tekee sinapista etikkaista eikä ole hyvä
VastaaPoista