keskiviikko 15. syyskuuta 2010

VATKATTU MARJAPUURO




Vatkattu marjapuuro on saanut Anna Hildalta arvosanan 10+, enkä ihmettele sitä ollenkaan.
Puolukan raikas maku ja vispipuuron kevyeksi vatkattu olemus sopii kaikille, vauvasta vaariin. Tämä jos mikä on kotimaista perinneruokaa isolla P:llä ja ansaitsee varmasti vielä sadan seuraavankin vuoden   kuluttua 10+.

*********************************************

VATKATTU MARJAPUURO vuodelta 1909

8 dl puolukoita tahi karpaloita
2 ltr. vettä
2 1/2 dl. sokeria
1 1/2 dl. mannaryynejä
2 rkl. perunajauhoja

Marjat huuhdotaan, survotaan ja pannaan kylmässä vedessä tulelle kiehumaan. Kun marjoista on maku tarpeeksi kiehunut veteen, siivilöidään ne pois ja mehu maustetaan sokerilla.

Mannaryynit hämmennetään sekaan, ja puuro saa kiehua noin 20 min., sitä on koko aika hämmennettävä.

Se suurustetaan kylmään vesitilkkaseen sekoitetuilla perunajauhoilla, kiehautetaan ja kaadetaan maljaan.

Sitte se vatkataan hierimellä tahi kapustalla kuohkeaksi, ja kaadetaan senjälkeen vadille.

********************************************

VATKATTU MARJAPUURO NYKYKIELELLÄ
= VISPIPUURO

1 l vettä
3-4 dl puolukoita
1 1/2 dl mannasuurimoita
1 1/2 dl sokeria
ripaus merisuolaa

Keitä marjoja vedessä 10 minuttia, vatkaa mannasuurimot hiljalleen kiehuvaan keitokseen. Anna puuron kiehua 10 minuuttia, välillä sekoittaen. Mausta sokerilla ja suolalla.

Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.

*********************************************

39 kommenttia:

  1. Voi hyvä tavaton! En olisi uskonut,että myös suolaa tarvitaan,vispipuuroon.Kokeilin ja sehän toimi.Kiitos vinkistä,Minna.

    VastaaPoista
  2. Hei Anonyymi, ripaus vain, se riittää ! Kiitos kommentistasi ja Happy Cooking!

    VastaaPoista
  3. Hei Tyttären tytär, kyllä minun jaloissani on myös vikaa, liekö johtunut isoäiti iästäni 62v, ne "vatkaavat" josta syystä googleen kyselemään "jalkojen vatkauksesta" ja seilailu vei sivulle vatkattu marjapuuro, josta innostuin kovasti. Pakkasessa marjoja, joten heti huomenna vatkailen ihan muuta kun jalkojani, eli kokeilen tuota vm 1909, 40 vuotta ennen syntymääni tehtyä puuroa!(aion jättää marjat puuroon? ok) Keittokirja löytynee Helsingistä kirjakaupoista? Kiitos sinulle tyttären tytär(minullakin on )

    VastaaPoista
  4. Hei Dara, minä kyllä ainakin jätän marjat keittoon, säilyy kuidut ja muut hyötyvaikutukset ja antavat mukavasti purutuntumaa. Vispauksen ansiosta puurosta häviää kuitenkin kaikki kököt ja siitä tulee sileän ilmavaa. Hyvä kysymys että löytyyköhän kirja vielä kaupoista, ensin olisin sanonut että varmaankin, mutta en oikeasti tiedä, kustantantajalta saa täsmätietoa, siis OTAVA:an vaan yhteys ellei kirjakauppias osaa auttaa...

    ps. tai sitten sun vaan pitää lukea tätä blogia ja odottaa että kaikki reseptit tulee koluttua läpi.... =D

    VastaaPoista
  5. Mitähän tein väärin, ei tullut kuohkeata, vain vielä löysempää vatkaamisen jälkeen!!??? Siihen meni kaikki marjat :(...

    VastaaPoista
  6. No voihan kökkö!

    Odotitko että puuro jäähtyi ennen vatkaamista? Teitkö vanhalla ohjeella vai nykyversiolla? Mittasitko ainekset? Ja vatkasithan jäähtyneen puuron SÄHKÖVATKAIMELLA, etkä käsin?

    Ohje on niin simppeli, etten kyllä muita kompastuskiviä osaa keksiä. Ehkä se vain mystisesti meni "pöperöksi", yritä uudelleen heti kun saat lisää puolukoita, pakastetutkin käy, ONNISTUT VARMASTI !

    VastaaPoista
  7. En saanut sitä kuohkeaksi kuin vatkasin (sähkövispillä) :(, mikähän vikana??

    VastaaPoista
  8. Kiitos vastauksesta! Ehkä en mitannut täsmälleen majoja enkä vettä...(nykyversiolla). Puuro oli ehkä huoneenlämpöinen kun aloin vatkaamaan (sähkövatkaimella). Maku oli kyllä oikein hyvä muuten :)! Tänään se kyllä näyttää jo kuohkeammalta kun on seissyt jääkaapissa :). Kokeilen uudelleen, ja teen just enkä melkein oikein ;)!

    VastaaPoista
  9. Voi että Johanna!
    Silti yllyttäisin vaan yrittämään uudelleen. Mannasuurimot sakeuttaa puuron ja marjoista tulee nestettä...ja tietysti siitä vedestä. Liian löysästä puurosta ei voi saada kovinkaan kuohkeaa, kun on valuvaa, mutta näillä määreillä tulee kyllä ihan normi vispipuuroa. Olen käyttänyt myllyn paras mannasuurimoita, tai tällä hetkellä on käytössä Rainbow suurimot, ei siis niissäkään mitään eroa! Eihän parasta ennen päivä ole mennyt umpeen? Ja puuron pitää kyllä olla jäähtynyt kun alat vatkaamaan, muttei tarvitse olle mitenkään jääkaappikylmä.

    Voi, toivon niin että pääset pian herkuttelemaan kuohkeaa vispipuuroa !
    Mukavaa syksyä sulle Johanna !!!! :)

    VastaaPoista
  10. Joku on hukannut minun reseptivihkoni, jota ei löytynyt tähän hätään pikaisesta etsinnästä huolimatta. Siispä nettiin! Ja niin päädyin tänne. Aion tehdä huomenna marjapuuroa ja kokeilen tuota vanhaa marjapuuro-ohjetta. Meidän kielessä muuten tämä vispi- tai lappapuurona tunnettu puuro on ollut aina ja on yhä marjapuuro. Oma reseptini on kotoa otettu ja on meidän kotiväellä ollut ainakin sen ajan mitä olen elänyt, eli 40 v.

    VastaaPoista
  11. Ja varmasti tulee hyvää vispi-lappa-marjapuuroa !!!! :)

    VastaaPoista
  12. Istahdin tähän koneen ääreen vatsa täynnä marjapuuroa :) Tuli tosi hyvää, parempaa saa hakea! Minulla sattui olemaan jääkaapissa avattu Flora vaahtoutuva vaniljakastike-purkki, vispasin sen ja aaaahhh! kuin hyvää puuron päällä! Sopivat muuten hienosti yhteen, vaikka yleensä puolukka ja maitotuotteet eivät passaa ollenkaan yhteen.

    VastaaPoista
  13. tosi hyvää tuli, kun isän kanssa tehtiin tätä!:)

    VastaaPoista
  14. Kyllä passaa puolukka ja maito hyvin yhteen! Meillä on aina syöty tätä vispi-/lappapuuroa maidon kera; siis lorautettu vähä maitoa kuppiin puuron päälle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hmm...pitäiskin taas tehdä, pitkästä aikaan, hyvä kun muistutit...
      :)

      Poista
  15. Kannattaa kokeilla tätä marjapuuroa tehdä myös punaviinimarjasta, meillä on tapana valmistaa vispipuuro niitä hyödyntäen! :)

    VastaaPoista
  16. Noora, loistoidea, kunhan tämän vuoden viinimarjat kypsyvät, kokeilen heti. Varmasti tulee ihanan kirpsakka ja raikas välipalapuuro!
    :)

    VastaaPoista
  17. Ihana tuo vanha ohje! :) Tämä lähtee justnytheti kokeiluun. Perunajauhojen käyttö on mulle vispipuurossa uutta.

    Mari S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Mari S, ja toimii pakastemarjoista myös :D

      Poista
  18. Perunajauhoa käytettäessä puurosta tulee kiiltävämpää ja ehkä hiukan kuohkeampaakin =kauniimpaa. "Jalanvispaajaa" suosittelen kokeilemaan hyvän marjapuuron lisäksi kinttuihinsa jotain menthol-pitoista voidetta. Aqvalanilla taitaa olla sellainen tai jos kotona on kylmävoidetta, niin sitä tavallisen voiteen sekaan. Jotenkin viileä voide sekoittaa/poistaa/hämää levottomat jalat. Kannattaa ainakin kokeilla.

    VastaaPoista
  19. Mustista viinimarjoista tulee myös hyvä vispipuuro, mielestäni jopa parempaa, kuin perinteinen puolukkapuuro. Kannattaa kokeilla, kenellä näitä marjoja pakkasessa, tai mehuna.

    VastaaPoista
  20. Teen juuri marjapuuroa kun tätä bloga lueskelen. Minulla on tapana aloittaa vispauksen jo kun puuro on kuuma mutta jäähdyttelen sitä samalla kylmässä vesihauteessa. Puurosta tulee aina kuohkea ja siinä ei ole mitään klönttejä jotka olisivat jos antaisin puuron jäähtyä, pinnallehan muodostuu silloin kuori. Lisäksi lisään vaniljaa tai vaniljasokeria antamaaan hienoinen sävähdys.

    VastaaPoista
  21. En ole onnistunut saamaan puurosta sellaista kuohkeaa vaaleanpunaista herkkua niin kuin mummi sai...!

    Mummi ei ole enää kertomassa miten pitäisi toimia, kun huolellisen jäähdyttämisenkään jälkeen sähkövatkaimella vatkattu puuro on vain lötköä slurria.

    Mummin tekemä vispipuuro oli kuin vaaleanpunaista keveää, hieman makeaa vaahtoa :) Se oli niin herkkua...!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehenä vastaan että liian paljon marjaa, tai liian vähän vettä. Vatkaa kunnolla. Äsken itselleni tein.
      Hyvää tuli.

      Poista
  22. Näytti niin tutulta tuo kirjan kansi,että piti koluta kaapit ja löytyihän sieltä sama teos.Täytyykin tutkia kirjan ruoka-ohjeita tarkemmin:))

    VastaaPoista
  23. Juuri tuota alkuperäisohjetta kannattaa noudattaa: ihmettelin äitini ( 83 v.) tekemää herkullista vispipuuroa joka oli aivan silkkisen samettista, kauniin punaista, kuoret pitää sihdata pois ja nimenomaan käyttää vähän perunajauhoja. Kuulemma mannaryynien tulee olla hienonhienoja, eikä Rainbow käy kun on liian karkeaa. Kotiruoka-ohjeissa on pieniä hienouksia, niksejä joita ei kannata liikaa uudistaa.

    VastaaPoista
  24. Mulle tuli vetelåä velliä eik sellasta kuohkeaa. En ollut kai tarpeeksi tarkka määrissä. Laitoin litran vettä ja bout vesilasillisen mannaryynejä. Käytin Nalle mannasuurimoita. Punaiset viinimarjat poimin pihan puskasta. Ei taida voida korjata millään...

    VastaaPoista
  25. Ihan ehdottomasti maksimikeittoaika on kyllä tuo 10 minuuttia, itse en keitä sitäkään ja saan aina ihanan kuohkeaa ja kylmänä lohkeavaa puuroa :D

    VastaaPoista
  26. Myöskin raparperistä tai omenasoseesta tulee tosi mahtavan makuista vispipuuroa. Ryynejä kannattaa laittaa mieluummin reilusti kuin liian vähän, jos vatkaamisen jälkeen on liian tönkköä niin voi vedellä ohentaa hieman.

    -Mimmi

    VastaaPoista
  27. Eikö tuossa ohjeessa ole suhteet väärin. Mannaryynejä pitää olla väh.puoli sl lisää, muuten ei onnistu!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei, nykykielinen ohje on takuuvarma yhdistelmä, ja vanhan kirjankin ohjetta oli joku kehunut tässä aiemmin täsmäkopioksi äitinsä toimivasta reseptistä...

      Melko mystinen tämä puuro tuntuu olevan, kun toisille ei onnaa mitenkään, vaikka mitenpäin yrittäisi ja toiset tekevät aina vaan samalla ohjeella ja hyvää tulee ihan itsestään...ja oikeasti, AIKUISTEN OIKEESTI, kyseessä ei ole mikään ydinfysiikka... ;)

      Poista
  28. Oot ihan oikeessa. Kolmannen kerran tein tällä ohjeella ja taas priimaa pukkas vaikka tavallista yritinkin ;) Kohta vuorossa vatkausvaihe kun on jäähtynyt.
    Loistava blogi ohjeineen tällaselle tyhjänpäälle jääneelle vanhalle ukolle :P

    VastaaPoista
  29. Puuro onnistuu eri marjoista / hedelmistä / raparperistäkin. Itse laitan esim. raparperi puuroon mauksi vielä kanelia. Mansikka puuroon vaniljasokeria. Vaniljakastikkeen kanssa kaikki puurot menee lähes paremmin kuin maidontai kermankanssa. Huomenna meillä valmistuu mangopuuro. :)

    VastaaPoista
  30. Kiitos huipusta ohjeesta! Tein alemman ohjeen määrillä, mutta seurasin ylemmän ohjeita ja lisäsin sen perunajauhon lopuksi. Aivan samettinen koostumus tuli (miten voikin ryyneistä saada niin hienon koostumuksen, ettei suussa tunnu että söisi mannaryyniä!?) ja makukin oli huippu! Mansikkaa vähä sekaan nii veis enimmän kirpeyden. Teen toistekkin!

    VastaaPoista
  31. Täysin epäonnistunut marjapuuro!
    Ihmettelinkin, miten tämän Hildan "isoäidin" vellireseptissä oli peräti 2 litraa vettä,ja vain 1 ja puoli desiä mannasuurimoita.
    Kiitos vaan.
    Meni 8 desilitraa punaherukoita roskiin.
    Tuolla reseptillä tuli vesivelliä!

    Älä jaa ala-arvoisia reseptejäsi enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi on ala-arvoinen.

      Jos niin kovasti ihmettelit, niin miksi edes teit?

      Lisäksi teitköhän edes ohjeen mukaan, toisin sanoen osasitko esimerkiksi suurustaa perunajauholla? Olet varmasti tehnyt jotain väärin. Näissäkin kommenteissa on vuoden 1909 reseptillä onnistuneita.

      Poista
  32. Olen tehnyt muutaman kerran marjapuuroa, joka ei vaahtoutunyt (en tällä ohjeella kylläkään)ja tullut siihen tulokseen,että syy on liian ohuessa koostumuksessa.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?