keskiviikko 29. syyskuuta 2010

RAPU- TAHI HUMMERIKASTIKE



Rapuvoi on 1900-luvun alun rapukastikkeen salaperäinen aineosa.  Aikani selattua löysin keittokirjasta äyriäisvoin valmistusohjeen. Aion sitä kyllä kokeillakin, ensi vuonna rapujuhlien jälkeen, saanpahan kerrankin voimakasaromiset ravunrippeet hyötykäyttöön.

Rapujuhliin on kuitenkin vielä melkein vuosi aikaa, enkä innostukseltani jaksanut lykätä rapukastikkeen testaamista hamaan tulevaisuuteen. Tein kastikkeen jokiravunpyrstöistä, ilman rapuvoita, valkosipulin, chiln ja persiljan avulla.

Ei aavistustakaan, mitä Anna Hilda olisi tämän tyylisestä rapukastikkeesta sanonut. Puhun nyt siis vain ja ainoastaan omasta puolestani: NAM, pelkkä tuoksu sai jo veden kielelle !

********************************************

RAPUVOIN VALMISTUS

kuoret 50:stä keitetystä ravusta
325 gr. voita

Kuoret survotaan huhmarissa hienoiksi voin kera. Seos käristetään tulella kasarissa 15 min. ja hämmennetään koko aika, sitte lisätään kylmää vettä. Seos saa kiehua vähän aikaa, siivilöidään jouhisiivilän läpi ja annetaan jäähtyä.

Punainen hyytynyt rasvakerros kuoritaan pois liemestä, sulatetaan uudelleen ja saa hyytyä.

Jotta ei vähintäkään vettä sekoittuisi rapuvoihin, on se sulatettava vielä kerran ja sitten kaadettava pieniin lasipurkkeihin. Kun se on hyytynyt, pannaan pinnalle suolaa tahi kaadetaan siihen suolavettä.

Rapuvoin saattaa myöskin pieninä palloina säilyttää suolavedessä.

******************************************

RAPU- TAHI HUMMERIKASTIKE vuodelta 1909

1 rkl. voita
2 rkl. rapuvoita
2 rkl. vehnäjauhoja
1/2 ltr. kermaa, kala- tahi lihalientä
2 dl. ravunpyrstöjä
suolaa
sokeria
hienonn. valkopippuria
2 munankeltuaista

Voi, rapuvoi ja vehnäjauhot käristetään, kerma, kala- tahi lihaliemi kaadetaan vähitellen sekaan ja kastike saa keihua vähän aikaa.

Ravunpyrstöt lisätään, kastike saa kiehehtaa, maustetaan ja suurustetaan vatkatulla munankeltuaisella.

Suolaiset ravunpyrstöt liotetaan ennen käyttämistä.

********************************************

RAPUKASTIKE NYKYKIELELLÄ

2 valkosipulin kynttä
2-3 rkl oliiviöljyä
1/4 tl chilijauhetta
2 dl laktoositonta ruokakermaa
200 g suolaveteen säilöttyjä jokiravunpyrstöjä
1 dl hienonnettua persiljaa
merisuolaa
mustapippuria

Kuori ja murskaa valkosipuli. Kuullota valkosipulimurskaa ja chilijauhetta öljyssä, kaada sekaan ruokakerma, anna kiehahtaa ja käännä hella nollille.

Lisää kastikkeeseen valutetut ravunpyrstöt ja persilja, mausta suolalla ja mustapippurilla.

********************************************

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen annos! En ole ravun ystävä, mutta tuo kuva on jotenkin herkullisen näköinen ; )

    VastaaPoista
  2. Ainoanniina, kiitos jälleen kommentistasi,
    hienoa jos kotistudiossa kuvattu ruoka onnistuu näyttämään syötävän hyvältä, ruokakuvaus kun on ihan oma lajinsa. Vaikka olisi oikeasti herkullinen annos, niin valojen ja varjojen ja asettelun virheet saavat kaiken näyttämään helposti "koiran oksennukselta".

    Meillä täällä Anna Hildan koekeittiössä kotiväkikin on oppinut kärsivälliseksi: ruoka viedään aina ensin kuvattavaksi ja tuodaan sitten vasta pöytään...

    Happy cooking, ja happy eating, eikä unohdeta silmänruokaa !
    :)

    VastaaPoista
  3. Happy cooking vaan sinullekin Anna Hildan tyttärentytär,kun kaikenlaisia hauskoja reseptejä
    sieltä kirjastasi löydät.Oliko isoäitisi myös valmistanut noita rapujuttuja ja mikä oli arvosana?
    Kyllikki

    VastaaPoista
  4. Hei Kyllikki,
    Anna Hilda ei kai ollut "rapuihminen", sillä mitään sivuhuomautusta ei yhdestäkään rapuohjeesta löydy, ei edes rapuvoin valmistusohjeesta. Ovat varmaankin olleet jo silloin kallista herkkua...tai sitten vain isoäitiä kiinnostivat toisenlaiset maut...

    Itse kyllä tykkään ravuistakin, enkä malttanut olla kokeilematta vanhan ajan ohjetta.

    Mutta, jatketaan harjoituksia, happy cooking taas !

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?