sunnuntai 19. syyskuuta 2010

INKIVÄÄRIPÄÄRYNÄT



Jos haluat yllättää vieraasi, tai itsesi, tarjoa jälkiruoaksi Anna Hildan aikaisia inkivääripäärynöitä. Yksinkertainen, mutta hurjan elegantti makujen harmonia vie varmasti vaativimmankin arvostelijan kielen mennessään. Bonuksena näyttävistä inkivääripäärynöistä saa vielä silmänruokaakin.

Isoäidin aikaan päärynät säilöttiin purkkiin, mutta minä tarjoaisin herkun saman tien, kerman tai mascarponejuuston kanssa.

******************************************


INKIVÄÄRIPÄÄRYNÄT vuodelta 1909

2 1/2 kg. päärynöitä
5 inkivääripalaa
1 1/2 kg. sokeria
1/2 ltr. vettä

Inkiväärinpalat survotaan vähän ja sidotaan harvaan liinatilkkuun, joka pannaan sokerissa ja vedessä kiehumaan.

Päärynät kuoritaan, osa puhdistettua vartta leikataan pois ja kunkin päärynän kukkaosaan leikataan risti. Ne pannaan paksussa sokeriliemessä kiehumaan pehmeiksi ja kirkkaiksi.

Vaahto kuoritaan ja inkivääri otetaan pois. Päärynät pannaan purkkiin, liemi kaadetaan päälle ja purkki peitetään paperilla.

*******************************************

INKIVÄÄRIPÄÄRYNÄT NYKYKIELELLÄ

500 g (2 kpl) päärynöitä
50 g inkivääriä
2 dl sokeria
5 dl vettä

Kuori päärynät ja inkivääripala. Viipaloi inkivääri.

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, keitä siirapiksi. Kun sokeri on sulanut ja liemi kirkastuu, lisää inkivääriviipaleet. Keitä päärynöitä sokeriliemessä kannen alla n.20 minuuttia, kunnes ne ovat kiiltäväpintaisia ja kypsiä, mutta vielä kiinteitä. Valele päärynät liemellä ainakin kerran keittämisen aikana.

Nosta päärynät varovasti lautaselle, lusikoi päälle keitinlientä ja anna jäähtyä.

Tarjoa kylmän kerman tai mascarponejuuston kanssa.

********************************************




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?