lauantai 5. helmikuuta 2011

KAURAKEKSIT
Anna Hilda tykkäsi kaurakekseistä, ne ovat saaneet arvosanaksi kokonaisen kympin. Itse olen leiponut kaurakeksejä viimeksi alakoulussa kotitaloustunnilla, joten näitä leipoessa tuli varsin nuorekas retro-olo. Sata vuotta sitten kaurakeksit olivat tosin jotain aivan muuta kuin 30 vuotta sitten, tai nykyisin.

Hyviä tuli Anna Hildan reseptilläkin, uunituoreina ne muistuttivat skotlantilaisia scones-leipiä. Odotin niitä kotitaloustunnin pellille leviäviä rasvaisia kaura-sokerikeksejä, mutta sainkin uunista lämpimiä leipäsiä. Tämä on hyvä pitää mielessä kun taas paahtoleipä loppuu, tai kun yllätysvieraille ei löydy mitään suolaista tarjottavaa. Kauraleipäsen päälle sopii sipaisu voita, niin kuin sconesillekin, juustosiivu ja kinkkuviipale tekevät annoksesta entistä ruokaisamman.

Ikätoverini Pariisista leipoisi retrokekseinä hienostuneita macaroneja, skotlantilainen kotikokki pyöräyttäisi sconesit ja italialainen minna meikäläinen tekisi isoäitinsä reseptillä biscotteja, mutta me Anna Hildan kanssa edustamme Elovena-kansaa ja leivomme vuosisadasta toiseen koruttomia kaurakeksejä. Näillä tuskin koskaan valloitetaan maailmaa biscottien, sconesien tai macaronien jalanjäljissä, mutta suomalaisten sydämiin  kaurakeksit, niin suolaiset kuin makeatkin, ovat jättäneet unohtumattoman makujäljen.


*******************************************


KAURAKEKSIT vuodelta 1909

3 dl. vehnäjauhoja
1 1/2 dl. kaurajauhoja
1 rkl. fariinisokeria
1 tl. leivinpulveria
1/2 tl. suolaa
4 rkl. sulatettua voita
1 dl. vettä
1 muna

Kuivat ainekset ja voi sekoitetaan, vatkattu muna sekä vesi vaivataan vähitellen joukkoon. Taikina kaulitaan 1/2 sm. paksuksi, pistellään, ja muotilla otetaan pieniä pyöreitä kakkuja, jotka paistetaan kauniin ruskeiksi.

********************************************

3 kommenttia:

 1. Voi,että tuli hyvä resepti,tarpeeseen.On niin kova
  pakkanen(-33),ettei ole mitään mahdollisuutta mennä kauppaan,leivän ostoksille,joten kokeilen
  reseptiäsi.Kiitos,Minna Susanna!

  VastaaPoista
 2. oikeastaan kitos kuuluu kyllä vanhan ajan mainioille resepteille ja Anna Hildalle, mutta toivottavasti pakkaset päästävät sinut välillä kauppaan ostamaan leivälle (tai kaurakekseille) päällysteitäkin...kohta tulee kevät, älä huoli, anonyymi!

  VastaaPoista
 3. Ah miten herkullisia «keksejä«! Ihanaa että joku haluaa jakaa reseptejä ja ruuanlaitto kokemuksia tällä lailla. Täältä blokistasi löytyy kyllä reseptejä ihan joka lähtöön. T. Linta-Maria

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?