lauantai 30. lokakuuta 2010

LIHAPYÖRYKÄT KEITETYSTÄ LIHASTA



Ajattelin jo että nyt päästiin asiaan !
Mummolassahan tarjotaan aina lihapullia, eikä mummon pyöryköitä parempia voi olla olemassakaan. Kuvittelin löytäneeni reseptin, minkä mukaan Anna Hilda olisi meille lapsenlapsilleen pyöritellyt niitä maailman parhaita lihapullia.

Sovelsin alkuperäistä reseptiä valitsemalla valmiin broilerin jauhelihan keitetyn kokolihan sijasta ja pekonia silavan tilalle, säästyin näin lihamyllyn käytöltä. Kastikkeen tomaattisoseena kokeilein voimakasta tomaattipyreetä. Pyöryköiden mausteina käytin alkuperäisten suolan ja pippurin lisäksi auringonkukan keltaista kurkumaa, pähkinäistä muskottia, makeaa chilikastiketta ja aromikasta kanelia. Lopputuloksena sain erilaisia, mutta ihan hyviä lihapullia. Seuraavaksi päiväksi ei jäänyt tähteeksi ensimmäistäkään pyörykkää, siitä päätellen reseptissä ei ollut mitään vikaa. Mistään perinnepullista tässä ei kylläkään ollut kyse. Perimmäinen idea mielikuvituksellisesta makumatkasta olemattomaan mummolaan ja sen olemattomaan lihapullapöytään jäi siis kokematta.

Anna Hilda on ise antanut pyöryköille arvosanan 10+, lapsenlapsena haluaisin antaa vähintään yhtä monta pistettä, mutta oma sovellukseni jää kyllä jälkimaultaan vain 8- arvoiseksi.

**********************************************

LIHAPYÖRYKÄT KEITETYSTÄ LIHASTA vuodelta 1909

400 gr. keitett. tahi paistett. lihaa
200 gr. savustettua sianlihaa
200 gr. keitettyjä perunoita
1 rkl. voita tahi rasvaa
1/2 sipulia
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen

kastike:
1 rkl. voita
1 sipuli
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
1 dl. kermaa
3 dl. lihalientä
2 tl. tomaattisosetta
suolaa

Liha, savustettu silava ja kuoritut perunat jauhetaan lihamyllyssä.

Voissa tahi rasvassa ruskeutettu, kuorittu ja hienonnettu sipuli, sekä mausteet lisätään ja mureke vaivataan hyvin. Kahdella puulusikalla muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka ruskeutetaan voissa.

Kuorittu, hienonnettu sipuli ruskeutetaan voissa, jauhot, samoin; kerma ja kiehuva lihaliemi lisätään. Kastike saa kiehua vähän aikaa, maustetaan, siivilöidään ja tarjotaan pyöryköiden kera.

*********************************************

LIHAPYÖRYKÄT NYKYKIELELLÄ

2 isoa tai 3 pienempää jauhoista perunaa
1 hopeasipuli
2 rkl rypsiöljyä
120 g Amerikan pekoni fileetä
400 g broilerin paistijauhelihaa
4 rkl thaimaalaista sweet chili kastiketta
1 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
1 tl kurkumaa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
rypsiöljyä paistamiseen

kastike:
1 hopeasipuli
2 valkosipulin kynttä
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 annospakkaus Fond du Chef kasviskfondia
1 dl vettä
2 dl laktoositonta ruokakermaa
1 tl tomaattipyreetä
suolaa
mustapippuria myllystä



Kuori, keitä ja soseuta perunat. Kuori ja silppua sipuli. Leikkaa pekoni fileestä rasvareunat pois ja pilko liha hienoksi. Kuumenna öljy pannulla, paista siinä pekonia ja sipulisilppua.

Sekoita kulhossa jauheliha, perunamuusi, pekoni, sipuli, sweet chili kastike ja mausteet.

Muovaa kahden ruokalusikan avulla massasata pyöryköitä, paista lihapullat kypsiksi rypsiöljyssä, kannen alla, käännä pyörykät kerran kypsennyksen aikana.

Tee kastike:
kuori sipuli ja valkosipuli, silppua hienoksi. Kuumenna öljy pannulla, kuullota sipulia ja valkosipulia, ripottele sekaan jauhot. Sekoita, anna ruskistua hetki ja lisää kuumaan veteen sekoitettu kasvisfondi, kaada pannulle myös ruokakerma. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi, lisää tomaattipyree, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Siivilöi kastike ja kaada lihapullien päälle.

*********************************************

3 kommenttia:

  1. No tolla sun nykyajan versiolla ei sitten ole mitään tekemistä alkuperäisen reseptin kanssa, hyi h..vetti. Isoäitikö olisi broilerin lihasta tehnyt pyöryköitä ja väittänyt niitä lihapulliksi? Ei ikinä, eikä ne nykyäänkään ole lihapullia vaan broileripyöryköitä/pullia.

    VastaaPoista
  2. HEI Anonyymi, juuri näin!
    Ei olekaan, lue teksti ja huomaat, ettei kukaan sitä yritä väittääkään.
    Mut kuules, isoäidin blogissa ei käytetä h-sanoja, täällä vaan viritellään nutturoita ja hymyillään hempeästi !
    :D

    VastaaPoista
  3. Varmasti aivan valtavan ihanaa. On niin ankara nälkä että löin Googleen neljäsataa grammaa (ajattelin vain herkutella ajatuksella, ostin kinkupan kaupoilta, elelen metsissä) ja millainen ateria esiintyikään.melkein näen neitosen hyörivän keittiössään, Kastikkaisen Kaunottaren, Hillokkeiden Herrttuattaren ynnä Kaikenkattavan Mausteyrttien Rakastetun Tuntijan, version ateriasta. Ajattelin suolanokaretta, näin Maailman.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?