perjantai 24. joulukuuta 2010

PEHMEÄ MAUSTEKAKKU




Joulun tunnelma rakentuu valosta, tuoksuista, perinteistä ja rakkaudesta.

Sisältä vaalean (ja purutuntumalta vähän omalaatuisen) maustekakun sata vuotta vanhasta reseptistä löytyy ripaus näitä kaikkia.

TUNNELMALLISTA JOULUA !


*****************************************

PEHMEÄ MAUSTEKAKKU vuodelta 1909

2 munaa
2 dl. sokeria
1/2 tl. hienonn. kardemummaa
1 tl. hienonn. kaneelia
1 tl. hienonn. inkivääriä
2 tl. hienonn. pomeranssinkuoria
1/2 dl. sulatettua voita
3 dl. kermaa
1 tl. soodaa
4 1/2 dl. vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi, mausteet, pesty, sulatettu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan lämpimässä uunissa noin 1 tunti.

******************************************

PEHMEÄ MAUSTEKAKKU nykykielellä

2 kananmunaa
2 dl sokeria
1/2 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1/2 dl voisulaa
3 dl kevytkermaa
1 tl leivinjauhetta
4 1/2 dl vehnäjauhoja

ylimääräistä voita kakkuvuoan voiteluun
korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
tomusokeria kakun koristelemiseen


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan voisula, kerma ja jauhoihin sekoitetut kuiva-aineet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, paista 180 asteisessa uunissa noin tunti (kokeile kypsyys puutikulla, kypsän kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa). Anna jäähtyä, ripottele tomusokeria koristeeksi juuri ennen tarjoamista.

********************************************

13 kommenttia:

  1. Hei Anna Hildan tyttären tytär, osaat koskettavasti tallentaa tunnelman kuviisi. Millä tavalla kakku on "omalaatuinen", ainakin se näyttää aivan ihanalta, kannattaisiko kokeilla kuitenkin?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Liisa, ja anna anteeksi hidas reagointi, kun en heti vastannut, unohdin asian juhlahumun keskellä kokonaan...Kakku oli ulkoapäin kuin tavallinen maustekuivakakku, mutta niin kuin sen nimessäkin sanotaan, kyseessä on pehmeä maustekakku ja se oli meidän perheen mielestä hieman omituinen, niin kuin kuivakakku olisi jäänyt keskeltä raaksi. Muuten kaikki oli reseptissä kohdallaan, tuli ihana tuoksu, ja kaunis kakku...kokeile ihmeessä, voithan vaikka tykästyäkin siihen...
    :)

    VastaaPoista
  3. Tämä resepti löytyy Kotiruoka-keittokirjasta, joka on minulla mummuni perintönä ja painovuosi taisi olla 1924. Ei mitään uutta ja kerma voi olla joko tuoretta tai hapanta. Osan sokerista voi muuttaa esim ruokosokeriksi, jolloin tulee tummempi väri eikä loraus siirappia sekään pilaa seosta, vaan antaa sen "tumman kaakun" sävyn!

    VastaaPoista
  4. Hei Anonyymi, tuo kuulostaa kyllä herkulliselta, mutta silti suutuntuma voisi olla enemmän minun makuun, jos ei olisi niin pehmeä....makuasioita...

    VastaaPoista
  5. Pehmeä maustekakku nykykielellä

    Unohtuiko reseptistä kerma?

    VastaaPoista
  6. No unohtuihan se, terävä huomio, Anonyymi! Koska kakun leipomisesta on jo vuosi aikaa, enkä millään enää muistanut, olenko leiponut kakun kerman kanssa ja sitten vain unohtanut sen reseptistä, vai onko kerma jäänyt testikakussakin pois, päätin pyöräyttää uusinnan, kerma mukaanlukien...tuossa se nyt on, keittiön pöydällä, uunituoreena.

    Tuoksu on hurmaava, ja kakun rakenne samanlainenkuin vuosi sitten; sisältä pehmeä vaikka onkin kypsä. Lisään nykykieliseen ohjeeseen kerman, ilman sitä lopputulos olisi tuskin kovinkaan pehmeä...KIITOS palautteesta ! Ja mukavaa joulunodotusta !

    VastaaPoista
  7. jos sooda korvataan leivinjauheella,niin se on kaksinkertainen määrä,eli tässä tapauksessa 1tl soodaa on 2tl leivinjauhetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta phut Anonyymi, vaikkakin sattumoisin tälläkin määrällä kakku nousi kiitettävästi.

      Poista
  8. Koita paistaa muffinssivuuissa, voi parantaa sitä tuntumaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivon juuri tollasen kakun ja tuoksu on hurmaava

      Poista
    2. Hyvä idea Tiina Susanna, silloin kakku lämpenee ja kypsyy pienemmissä erissä joka puolelta...mutta tämä taitaa olla niitä makuasioita...niin kuin nyt on huomattu, toiset oikein tykkäävät siitä pehmeydestä...ja Anonyymi, niin se tuoksuukin mainiolle, siksi kai olen kakkua tehnyt uudestaan ja uudestaan...tulee hienostuneen vanhanaikainen tuoksu ja tunnelma heti kun kakun nostaa uunista...
      :)

      Poista
  9. Täytyy kokeilla tätäkin, mä rakastan sitä pehmeyttä ja taikinamaisuutta! Piimäkakku on mun lemppari, se ei oo sellanen kuiva vaan ihanan kostea sisältä.
    -Mimmi

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?