perjantai 15. huhtikuuta 2011

OMENA JA RIISI


Omenan ja riisin liitto kuulostaa lupaavalta. Uteliaisuus herää kielen päällä: onko tässä japanilaisia vivahteita; pistävän makeaa hedelmää ja ryhdikästä riisiä hienostuneen marenkikuoren suojissa. Suutuntuma vaikuttaa hassulta; liukasta riisiä, siirapin pehmentämää omenaa ja höttömäistä marenkia. Onko jotain liikaa, vai liian vähän? Joku tässä ei täsmää.

Makupisteitä tämä ohje ei minulta saa, mutta kekseliäisyyspisteitä senkin edestä. Riisi on ollut kallista tuontitavaraa, omenat omalta pihamaalta. Sokeri oli mausteista ainoa, mutta ainakaan sitä ei ole pihtailtu, ja marengin hattara on kruunannut koko komeuden tyylikkäästi.

Kekseliästä ja kaunista!
_____________________________________________

OMENA JA RIISI vuodelta 1909

1 1/2 dl. riisiryyniä
vettä
suolaa
1/2 sitruunan kuori
1 1/2 kg. omenia
2 dl. sokeria
2 dl. vettä

munavaahtoseos:
3 munanvalkuaista
5 rkl hienoa sokeria

Ryynit huuhdotaan ensin kylmässä sitten kuumassa vedessä ja pannaan tulelle paljossa hiukan suolatussa  kiehuvassa vedessä. Kun ryynit ovat kiehuneet aivan pehmeiksi, kaadetaan ne lävikköön ja valellaan kylmällä vedellä.

Sokeri ja vesi keitetään kirkkaaksi liemeksi ja maustetaan sitruunan kuoren keltaisella osalla. Kuoritut, lohkoiksi leikatut omenat keitetään sokeriliemessä, kunnes ovat läpikuultavia. Ne asetetaan vadille, vähemmäksi kiehunut sokeriliemi kaadetaan päälle ja keitetyt riisiryynit pannaan omenain ympärille.

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja sokeri hämmennetään vähitellen sekaan. Munavaahtoseos pannaan omenain päälle, vati asetetaan mietoon uuninlämpöön, kunnes munavaahto on kuivunut ja käynyt vaalean ruskeaksi. Tarjotaan kerman tahi vaniljakastikkeen kera.

_____________________________________________

OMENA JA RIISI nykykielellä

3 1/2 dl vettä
ripaus suolaa
1 1/2 dl puuroriisiä (Risella)
4 kiinteää omenaa
1/2 tl sitruunankuoriraastetta
2 dl sokeria
2 dl vettä
3 kananmunanvalkuaista
2 rkl sokeria

Kiehauta vesi lisää suola ja riisi. Keitä hiljalleen kannen alla 15-20 miuuttia, sekoita välillä. Siirrä sivuun jäähtymään.

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Pese sitruuna, raasta kuori (varo valkoista kerrosta, se on kitkerää).  Keitä sokerista ja vedestä siirappi, mausta sitruunankuoriraasteella, keitä siinä  omenalohkoja kunnes ne muuttuvat pehmeiksi ja läpikuultaviksi. Nosta omenat uunin kestävään astiaan, kaada sokeriliemi päälle, asettele riisi ympärille.

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi, mausta sokerilla ja levitä omenalohkojen päälle. Nosta 200 asteiseen uuniin kunnes marenki ruskistuu hieman. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

____________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?