lauantai 25. helmikuuta 2012

MAKSAPIIRAS


Maksan ystävät herätys, tämä on teille!
Isoäidinaikaisesta maksapiiraasta saa leivän päälle mehevää maksapateeta, mutta saa siitä oikean  pääruoankin; maksapihviä vähän toisenlaisessa muodossa.

Käytin koekeittiössä miedon makuista broilerin maksaa, vaikka alkuperäinen piiras valmistetaankin vasikan maksasta. Eihän kukaan kiellä rönsyilyä; tällä ohjeella voisi valmistaa vaikka lihamurekkeenkin,  jauhettu maksa pitäisi vain vaihtaa jauhelihaksi....

______________________________________________

MAKSAPIIRAS vuodelta 1909

150 gr. raastettua vasikanmaksaa
2 munaa
3 rkl. survottuja korppuja
1 rkl. anshovislientä
2 dl. kermaa
3 rkl. voita
1 sipuli
1 tl. suolaa
1/2 tl. sokeria
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/4 tl. valkopippuria
silavaa

Huuhdottu ja raastettu vasikanmaksa vaivataan sihdin läpi. Vatkatut munat, survotut korput, anshovisliemi, kerma, sipulin kera ruskeutettu ja siivilöity voi, sekä mauteet sekoitetaan maksaan. Soikean läkkivuoan pohja ja reuna sisustetaan ohukaisilla silavaviipaleilla; seos kaadetaan siihen, peitetään silavaviipaleilla ja paperi sidotaan vielä vuoan päälle. Piiras pannaan uuniin vedessä paistumaan kypsäksi, johon menee noin 1-2 tunnin aika, koetellaan vispilän varvulla ja annetaan jäähtyä, ennenkun kaadetaan vuoasta pois.

_____________________________________________

MAKSAPIIRAS nykykielellä

150 g (broilerin) maksaa
1 sipuli
3 rkl voita
2 kananmunaa
1/2 dl korppujauhoja
1 rkl anjovislientä
2 dl kermaa
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua valkopippuria
100 g (1 pakkaus) ilmakuivattua kinkkua tai Amerikan Pekoni Fileetä

lisäksi tarvitset 2 pateevuokaa (tai suorakaiteen muotoisen uunivuoan) ja yhden suuremman, mihin pienemmät vuoat mahtuvat vesihauteeseen

Sulata maksa pakkauksen ohjeen mukaan ja jauha monitoimikoneella hienoksi. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulisilppua. Sekoita kulhossa sipuli, munat, korppujauhot, anjovisliemi, kerma ja maksa, mausta sokerilla, suolalla, inkiväärillä ja valkopippurilla.

Vuoraa uunivuoka kerrallaan kinkku- tai pekonifileillä niin että päät jäävät roikkumaan vuoan reunojen yli. Kaada maksaseos vuokaan ja käännä reunojen yli roikkuvat lihasiivut kanneksi, peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja nosta vesihauteeseen.

Paista 180 asteisessa uunissa 1-1 1/2 tuntia (vuoan koosta riippuen), kunnes piiras on keskeltäkin kypsää. Nosta vuoka vesihauteesta, kaada mahdolliset irronneet nesteet varovasti pois ja peitä vuoka uudestaan alumiinifoliolla tai talouskelmulla. Säilytä piirasta jääkaapissa, kumoa tarjoiluvadille ja leikkaa siivuiksi vasta juuri ennen tarjoamista.

__________________________________________

5 kommenttia:

  1. Taas kiinnostava ohje ja täytyy sanoa, että ottamasi kuva ruoasta oli tosi hyvä! Onko sinulla entuudestaan paljon kuviin sopivia astioita ja aterimia vai oletko hankkinut tämän projektisi myötä? Minulla alkaa olla kuvausrekvisiittaa vähän siellä täällä ja perhe syö jokainen erilaiselta lautaselta, joita kirppareilta tarttuu mukaan:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Campasimpukka, aika hauska yhteensattuma, että kysyit astioista just nyt !
      Meillä perusastiat on aika pelkistettyjä ja valkoisia, niihin on mukava yhdistää joku aivan eri tyylinen katseenkääntäjä. Kuvausastiat haalin kirppareilta, antiikkikaupoista, maailmanmatkoilta ja joskus roskistakin, ja lainaan kavereilta...Tänään on vapaapäivä ja lähden metsästämään taas jotain uutta (lue vanhaa)...

      Teidän kirpparikokoelma on varmasti ihanan värikäs, persoonallinen ja uniikki !

      ps. tämän kuvan pöytäliina kirppikseltä, haarukka antiikkikaupasta ja tarjoiluvati Japanista käytettyjen ravintola-astioiden kaupasta.

      Poista
  2. ...niin, ja on osa näistä kuvausastioista ja -tekstiileistä ihan oikeasti ja aidosti Anna Hildan vanhoja...

    VastaaPoista
  3. Astioita katsoo ihan eri tavalla nykyään:) Ja rikkinäisetkin kelpaa, kun rajaa kuvia sopivasti.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?