maanantai 5. maaliskuuta 2012

VANILJAJÄÄTELÖ


Sadan vuoden tuotekehittelyn tuloksena isoäidin aikainen käsikäyttöinen jäätelökone on muuttunut OBH-Nordican napinpainalluksella toimivaksi masiinaksi. Ennen vanhaan piti vaihtaa tuoreita jäitä ja varoa, ettei välissä oleva suola vahingossakaan sekoittunut makeaan jäätelömassaan. Perusidea on sadan vuoden ajan kuitenkin pysynyt prikulleen samana; jäätelösoseen tulee olle jäähtynyt kunnolla ennen konekäsittelyä, koneen kulhon pitää olla kohmeisen kylmä ja ymärillä pitää olla jäisen kylmää massaa. Aika ei ole muuttanut itse jäätelöäkään; kermaa, keltuaisia, vaniljaa ja sokeria, siinä takuuhyvä perussetti.

Anna Hilda on antanut vaniljajäätelölle arvosanan 10 ja kirjoittanut viereen vielä kommentin "Juhla jälkiruoka". Ja hassua kyllä, vaikkeivat toinen toistaan hienomman näköiset valmisjäätelökakut, Viennetat ja Frödinget, tuo jälkiruokapöytään kovinkaan juhlallista tunnelmaa, on omatekoinen vaniljajätski aivan eri planeetalta. Artesaanijäätelö ON varsinaista JUHLAJÄLKIRUOKAA !


VANILJAJÄÄTELÖ vuodelta 1909

1 ltr. kermaa
vaniljatanko
6 munankeltuaista
150 gr. sokeria

Vaniljatako keitetään kermassa, ja kerma kaadetaan kuumana sokerin kanssa vatkattujen munankeltuaisten joukkoon; seos vispilöidään ja kaadetaan takaisin kasariin. Vispilöimistä jatketaan tulella, kunnes seos sakoaa, ja sitten maljassa, kunnes se jäähtyy. Vaniljatanko otetaan pois, ja jäätelö jäädytetään nopeimmin niin sanotussa jäätelökoneessa. Pieniä jääpalasia ja karkeata suolaa asetetaan kerroksittain jäätelökoneen ämpäriin jäätelöastian ympärille. On tarkasti katsottava, ettei suolaa ensinkään pääse jäätelöastiaan. Kun jäätelökoneen ämpäriin on jäät ja suolat pantu ja jäätelöastia on aivan kulmä täytetään siitä 3/4 jäähtyneellä jäätelöseoksella, jonka jälkeen konetta väännetään, kunnes jäätelö on jäätynyt. Jäähdyttämisen aikaa tarvitaan 1/2 - 1 tunti. Sitä myöten kun jäät sulavat, lasketaan vesi pois, ja lisätään suolaa ja jäitä.

Jäätuttämistä voi myöskin toimittaa tavallisessa tiiviillä kannella varustetussa läkki- tahi kuparikannussa, joka peitetään jäiden ja suolain sisään avaraan puuastiaan. Jäätynyt jäätelö irroitetaan kannun laidoista puuveitsellä, ja kannua on silloin tällöin käännettävä. Näin jatketaan, kunnes jäätelö kokonaisuudessaan on jäätynyt. Tähän tarvitaan jäädyttämisaikaa 4-5 tuntia.

Jäätelö otetaan astiastaan kauniina viipaleina veten kastetulla lusikalla. Sen voi myöskin sulloa tiiviisti jäätelökannuun tahi ruokaöljyllä voideltuun jäätelövuokaan, joka pidetään jäissä ja suoloissa noin 1-2tuntia, tahi kunnes jäätelö on kovettunut. Se irtaantuu paraiten vuoasta, jos kietoo kuumaan veteen kastetun ja väännetyn pyyhkeen hetkeksi vuoan ympärille.

______________________________________________

VANILJAJÄÄTELÖ nykykielellä

2 dl (kevyt)kermaa
puolikas vaniljatanko
3 kananmunankeltuaista
1/4 - 1/2 dl sokeria

Kuumenna kerma ja halkaistu vaniljatanko kiehumispisteeseen. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Yhdistä kuuma kerma ja keltuaisvaahto kattilassa, poista vaniljatanko. Nosta kattila hellalle ja kuumenna seosta miedolla lämmöllä, koko ajan vatkaten, kunnes se sakenee. (Saa pulpahtaa, muttei kiehua).

Siirrä jäähtynyt jäätelömassa jäätelökoneen kulhoon ja noudata koneen käyttöohjeita.

____________________________________________

5 kommenttia:

 1. Tällä ohjeella meillä tehtiin jäätelöä 60-luvulla ja tehtiin samaisella käsin kammettavalla laitteella vielä 90-luvulla, kone on edelleen tallessa, mutta rattaat ovat kuluneet, eikä oikein toimi, on varmasti toista sataa vuotta vanha puuastioineen. Väitän, että jäätelö oli parempaa kuin nykyisillä kotikoneilla tehty. Ehdottomasti parhaita lapsuusmuistoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon täysin, olispa vaan niitä vanhoja masiinoita jossain kaupan...

   Poista
 2. Kiva blogi!
  Itselläni on tuo samainen keittokirja, painos on 1900-luvun alusta! Suoranainen kulttuuriteko tämä reseptien henkiin herättäminen! :-)

  VastaaPoista
 3. Mukavaa kun olet lisännyt kuvia Anna Hildan merkinnöistä!

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?