keskiviikko 5. joulukuuta 2012

PORONPAISTI


Itsenäisyyspäivän kunniaksi harjoitelin poropaistin valmistamista vanhan ajan tyliin, ilman uunia. Hienostunut juhlaruokahan tästä tuli. Ei mitään sisäfileetä, mutta mureaa ja ruokaisaa, suuremmankin pöytäseurueen juhlaruokaa.

                        ⚐ JUHLALLISTA  ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ ⚐
___________________________________________

PORONPAISTI vuodelta 1909

2 kg. poronpaistia
maitoa, kaljaa tahi etikansekaista vettä
50 gr. silavaa
2 rkl. voita
1 rkl. suolaa
vettä tahi lihalientä
3-4 dl. maitoa
kastike:
2 rkl. vehnäjauhoja
1 1/2 dl. kermaa
suolaa

Jos paisti on jäätynyt, pannaan se sulamaan maitoon, kaljaan tahi etikansekaiseen veteen. Pyyhitään senjälkeen kuivaksi, kalvot poistetaan, ja liha silavoidaan pienillä silavasuikaleilla. Voi ruskeutetaan padassa, ja paisti käristetään siinä joka puolelta sekä suolataan. Vähän kiehuvaa vettä tahi lihalientä lisätään, ja paisti saa paistua noin 3 tuntia vienolla tulella. Se käännellään, lientä lisätään ja paisti valellaan sillin tällöin liemellään; viimeksi lisätään maito. Kun liha tuntuu murealta, otetaan se padasta pois.

kastike suurustetaan vehnäjauhoilla, kerma lisätään, saa kiehahtaa, maustetaan ja siivilöidään.

___________________________________________

PORONPAISTI nykykielellä

1 kg poronpaistia
1 l tummaa olutta
100 g amerikan pekonifileetä, ei välttämätön
2 rkl voita
 2 rkl merisuolaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
vettä
2 dl maitoa

kastike:
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Sulata poropaisti tummassa oluessa. Jos paistissa on verkko, leikkaa se irti. Taputtele pinta talouspaperilla kuivaksi, (jos haluat pekonista lisämakua; levitä pekonisiivut paistin ympärille). Sulata voi padassa ja nosta paisti pataan. Ruskista poroa, kääntele paistia niin että pinta saa kauttaaltaan kuparinruskean sävyn. Ripottele sekaan suola ja pippuri, kaada pataan 2 dl kiehuvaa vettä. Nosta kansi päälle ja anna paistin hautua miedolla lämmöllä noin 40-60 minuuttia, tai niin kauan että saat haluamasi kypsyysasteen. Lisää kiehuvaa vettä tasaisin välein ja valele paistia keitinliemellä. Kaada lopuksi sekaan maito ja hauduta vielä hetki. (Jos haluat pelata varman päälle, laita paistin paksuimpaan kohtaan lihamittari; nosta paisti padasta kun mittari näyttää 60 astetta ja kääri se tekeytymään aluminifolioon kastikkeen valmistamisen ajaksi.)

Suurusta keitinliemi vehnäjauhoilla, lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi kastike. Tarjoa poropaisti kastikkeen ja puolukkahillon kanssa.

__________________________________________

1 kommentti:

  1. Olipa hauska sattuma, että "törmäsin" tähän Sinun poropaisti-ohjeeseesi, kun selailin täällä netissä pororeseptejä! Minulla on vajaa kaksi kiloinen paisti ja ajattelin paistaa sen leivinuunissa. Saas nähdä, miten onnistuu.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?