keskiviikko 25. syyskuuta 2013

MUSTIKKAPUURO


Puuro tarkoittaa vanhan kirjan kielellä kokonaisia marjoja sopassa, eikä keitoksen paksuutta. 5-6 rkl perunajauhoja on aika vähän kahteen ja puoleen litraan vettä...No, jokainen voi itse päättää kuinka paksua keittoa, kiisseliä tai puuroa haluaa. Saat kiisselin jos käytät perunajauhoja 4-5 rkl/ nestelitra ja keittoa jos laitat perunajauhoja 2-3 rkl/nestelitra.

Jo mustikoiden keittäminen hemmottelee aisteja huumavalla tuokusllaan...ja saat kattilallisen kotimaista gourméta, oli se sitten minkä paksuista hyvänsä.
_______________

MUSTIKKAPUURO vuodelta 1909

1 1/2 ltr. mustik. tahi 6 dl. mustikkasosetta
2 1/2 ltr. vettä
2 dl. sokeria
5-6 rkl. perunajauhoja

Marjat perataan, huuhdotaan ja pannaan sokerin kera vedessä kiehumaan, kunnes marjat kiehuvat rikki. Puuro suurustetaan perunajauhoilla, sekoitettuina tilkkaseen kylmää vettä, ja saa kiehahtaa. Kaadetaan vadille jäähtymään ja pinta sokeroidaan.

______________

MUSTIKKAPUURO nykykielellä

1 l tuoreita puhdistettuja mustikoita (tai pakastemustikoita)
9 dl vettä
1 1/2 dl sokeria + ylimääräistä pinnalle
4 rkl perunajauhoja (tai oman mieltymyksen mukaan)

Mittaa mustikat, 8 dl vettä ja sokeri kattilaan. Keitä seosta kunnes marja kiehuvat rikki. Sekoita perunajauhot 1 dl kylmää vettä ja kaada liemi kattilaan ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin kuumalle hellalle ja anna puuron pulpahtaa, mutta älä enää keitä. Kaada mustikkapuuro tarjoiluastiaan ja sirottele sokeria pinnalle.

_______________Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?