tiistai 5. marraskuuta 2013

HIIVALEIPÄ


Vanhanajan hiivaleipä ei olekaan tehty pelkistä hiivaleipäjauhoista; taikina vaivataan rukiista, ohrasta ja vehnästä ja maustetaan aniksella ja kuminalla. Tällä kerralla punnitsin kaikki gramman tarkkuudella, mikä on oman mittapuuni mukaan jo melkoinen saavutus. Tosin urakka meni ihan hukkaan, kun jauhojen määrä ei täsmännyt ollenkaan, en saanut kaikkea kulumaan taikinaa mitenkään, tai sitten olisi  tullut todella tönkköä taikinaa. Niitä maustesiemeniä olisin voinut käyttä enemmänkin. Nyt ne hävisivät leipätaikinan sekaan, eikä siemeniä olisi oikein maistanut, ellei niiden olemassaolosta olisi tiennyt.

Siispä; taikinan pitää olla pehmeää, ei enää valuvaa, sopivan kiinteä, muutei jäykkäkään seos. Siinä pitää olla hyvä sitko ja sille pitää antaa aikaa nousta rauhassa. Paistoaika riippuu leivän koosta ja uunin luonteesta. Kypsyys selviää kopauttamalla; kypsän leivän pohja on kova ja se kumahtaa ontosti. Kumahdusta ei kuulu jos taikina on sisältä vielä raakaa...
____________________

HIIVALEIPÄ vuodelta 1909

2 rkl. hiivaa
1 ltr. haaleata vettä tahi maitoa
1/2 rkl. hienonnettua anista
1/2 rkl. hienonnettua saksankuminaa
2 rkl, suolaa
1/2 kg. vehnäjauhoja
1/2 kg. lestyjä ruisjauhoja
1/2 kg. ohrajauhoja

Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä; vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Mausteet ja osa jauhoista sekoitetaan haaleaan nesteeseen, jonka jälkeen noussut hiiva ja loput jauhot sotketaan taikinaan. Alustamista jatketaan, kunnes taikina käy notkeaksi ja alkaa naksua.

Jauhoja ripotellaan pinnalle ja taikina asetetaan nousemaan. Kun se on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vanutetaan se leivinoöydällä, jaetaan 3 osaan, muodostetaan pyöreiksi limpuiksi, koristetaan leipäkammalla ja pannaan nousemaan. Leipiä kypsennetään uunissa noun 1/2 tuntia.

__________________

HIIVALEIPÄ nykykielellä

2 rkl tuorehiivaa
1 l haaleaa maitoa
1 rkl aniksen siemeniä
1 rkl kuminan siemeniä
1 rkl suolaa
500 g vehnäjauhoja
500 g ruis sihtijauhoja
500 g ohrahauhoja

Liota hiiva vesitilkkaan, sekoita niin että saat vellimäisen tahnan. Laita talouskelmu päälle ja jätä lämpimään paikkaan nousemaan. (Tämän voit tehdä jo edellisenä päivänä). Murskaa anikset ja kuminat morttelissa ja mittaa jauhot. Yhdistä jauhot ja sekoita kolme jauholajia täysin sekaisin. Ota jauhoseoksesta puolet, lisää murskatut siemenet ja suola. Sekoita haaleaan maitoon jauho-mausteseos pienissä erissä, vaivaa sekaan hiiva ja lisää jauhoja niin paljon että saat taikinasta sopivan paksuista. (Säästä loput kolmen jauhon seoksesta seuraavaa leivontakertaa varten.) Alusta taikina notkeaksi. Laita taikina takaisin kulhoon, peitä talouskelmulla ja anna nousta kaksinkertaiseksi.

Pyörittele taikina limpuiksi ja anna nousta keittiöpyyhkeen alla vielä puoli tuntia. Pistele haarukalla reikiä pintaan ja paista 200℃ uunissa noin 40 minuuttia, kokeile kypsyys kopauttamalla leivän pohjaa. Jos ääni kuulostaa onton kumealta, on leipä kypsää.
______________________

2 kommenttia:

  1. En muista että äidin hiivaleipä olisi maustettu kuminalla ja aniksella. Ovatko nämä mausteet nykyajan "hössötyksiä" vai mustanko väärin?

    VastaaPoista
  2. Juu Anonyymi, kyllä on 1909 ilmestyneen kirjan mukaan ennen vanhaankin maustettu limppuja kuminalla ja aniksella! Onpa maustelimpun ohjeessa lisänä vielä pomeranssin kuortakin!!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?