maanantai 10. maaliskuuta 2014

KAURAKEITTO


Mitä luksusta onkaan herätä vapaapäivänä auringonvaloon!
Olisi tehnyt mieli ihastella harvinaista valoilmiötä kaikessa rauhassa, mutta päivä lähti käyntiin kuin pikakelauksella. Salamannopeasti päätin tehdä aamupalaksi kaurakeittoa, ja "hopi hopi" nopeudella, ennen kun säätiedotuksen iltapäiväksi ennustamat pilvet pilaisivat ☀-aamiaisen.

Vanhan ajan kauraryynit ovat olleet suurempia ja karkeampia kuin nykyajan hiutaleet. Siksi jätin siivilöintivaiheen, paseeraamisen, kokonaan pois. Lopputulos oli oikeastaan, kaikessa yksinkertaisuudessaan; rusina-luumukaurapuuro.

Vedin pöydän ikkunan eteen ja tuijottelin taivaalle, silmiä siristellen, kaurakeittoa nautiskellen. Tällaisissa kulisseissa olisi varmasti huonompikin keitto (=puuro) maistunut, tästä nyt puhumattakaan.

☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀ ☀

KAURAKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. vettä
2 dl. kauraryyniä
20 luumua
1 dl. rusinoita
3 dl. vettä
2 rkl. sokeria
2 dl. hapanta marjamehua

Kuivatut luumut huuhdotaan lämpimässä vedessä. Ne pannaan lioomaan iltaa ennen käyttämistä sokerin kera 2 dl:an vettä, jossa ne sitten keitetää pehmeiksi. Ryynit huuhdotaan ja pannaan tulelle kylmässä vedessä ja saavat kiehua kannen alla, kunnes pehmiävät. Sitte ne puserretaan siivilän läpi. Kiehuva marjamehu vispilöidään kauraseoksen joukkoon ja saa kiehahtaa. Senjälkeen lisätään siihen suola, keitetyt luumut liemineen.

__________________

KAURAKEITTO nykykielellä
= rusina-luumukaurapuuro


5 luumua
1/3 dl rusinoita
3 dl vastakeitettyä kaurapuuroa


Liota kuivattuja luumuja ja rusinoita ja keitä liotusliemessään pehmeiksi, muussaa haarukalla. Keitä kaurahiutaleet puuroksi, pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita rusina-luumusose puuroon, lisää ripaus suolaa.

__________________

1 kommentti:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?