perjantai 20. kesäkuuta 2014

RAPARPERIPUURO ⓶


Raparperipuuro+mansikkapuuro=juhannusherkku.
Lisäsin perus raparperipuuron ohjeeseen tuoreita mansikoita... hurmaava tuoksu levisi keittiöön, ja ensimmäinen maistiainen vietteli makunystyrät keskikesän hurmioon. Kauhoin herkkua suuhuni ja kävin samalla läpi vanhoja valokuvia. Anna Hildan kuvalaatikosta löytyi muutama aarre...ja ajatukset kiitivät aikamatkalle: auringonpalvontaa alushameessa, rantaposeerauksia lehmien kanssa, gramofooneja ja tupakkia...on sitä ennenvanhaankin osattu nautiskella Suomen kesästä. Nostalgisia juhannusjuhlia meille kaikille!
RAPARPERIPUURO ⓶ vuodelta 1909

1 kg. raparperia
2 ltr. vettä
2-3 dl. sokeria
5-6 rkl. perunajauhoja

Raparperin varret huuhdotaan, kuoritaan, leikataan palasiksi ja pannaan sokerin kera vedessä kiehumaan, kunnes raparperi kiehuu rikki. Puuro suurustetaan perunajauhoilla, sekoitettuina tilkkaseen kulmää vettä, ja seos saa kiehahtaa. Kaadetaan vadille jäähtymään ja pinta sokeroidaan.
________________________________

RAPARPERIPUURO ⓶ nykykielellä
mansikoilla tuunattu raparperipuuro
=juhannusherkku
(kerta-annos kahdelle)

120 g raparperia
1/2 l mansikoita
2 dl vettä
1/2 dl sokeria + ylimääräistä pinnan sokerointiin
1 rkl maissitärkkelystä
(+ löysäksi vatkattua kermavaahtoa)

Huuhtele ja paloittele raparperi, perkaa mansikat. Laita raparperinpalat, sokeri ja mansikat kattilaan, keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes seos on tasaista. Sekoita Maizena kylmään vesitilkkaan ja valuta kattilaan. Anna seoksen porista vielä hetki ja kaada juhannusherkku  tarjoiluastioihin. Ripottele sokeria pinnalle ja anna jäähtyä. Tarjoa löysäksivatkatun kermavaahdon kanssa.

___________________________


2 kommenttia:

  1. Raparperi ja mansikka toimii aina. Mutta tällä kertaa vielä parempia olivat vanhat valokuvat: hillittyä huumoria, melkein hillittyä elämäniloa ja tiettyä dekadenssia. Kyllä ne silloinkin osasivat, ja elämä on maistunut varmasti hyvältä heillekin ;-)
    mk

    VastaaPoista
  2. Niin just, mbkarhu1 ! On maistunut niin hyvältä että vielä meitäkin hymyilyttää...
    ;)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?